FRUKTELIG SKUMMELT: Men ikke like skrekkinngytende kaloriinnhold som tradisjonelt Halloween-godteri.

Sunnere godteri av frukt til Halloween

Publisert: 2022-10-28 18:32

Halloween trenger ikke gi deg sukkersjokk. Hva med kiwimonstre, bananspøkelser, eple- eller gresskarchips?

31. oktober er dagen da små, utkledde barn kommer på dørterskelen og spør etter «knask eller knep». Men allerede før selve dagen er det ikke uvanlig med Halloweenfest.

– Det kan være veldig smart å ha noen sunnere og mer mettende alternativer på festen, så det ikke bare er godteri å velge mellom, foreslår klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm.

Tips for å begrense seg

Litt godis er jo helt fint det, men det kan fort bli for mye av det gode. Før du eller den utkledde poden går på fest har ernæringsfysiologen et tips:

– Sørg for å spise ordentlig og mettende mat før man blir utsatt for alle mulige søte fristelser. Det kan være med på å modere inntaket noe, råder Ramm.

Om du har lyst til å lage sunnere Halloweengodt, med betraktelig mindre sukker og kalorier, så kan kanskje disse fruktige og fargerrike forslagene være noe for deg:

Spøkelsesbananer og saftige «gresskar»

Skrekkelig sunt.

Du trenger:

  • Banan
  • Klementin
  • Stangselleri
  • Sjokoladesaus

Bruk sjokoladesaus til å tegne øyne og munn på halve bananer.

Skrell klementiner og sett på en liten «stilk» av stangselleri.

Næringsinnhold frukt vs. godteri per 100 gram:

  • Banan = cirka 85 kcal og 13 gram sukkerarter (0 gram tilsatt sukker)
  • Klementin = cirka 45 kcal og 9,2 gram sukkerarter (0 gram tilsatt sukker)
  • Seigmenn = cirka 290 kcal og 53 gram sukkerarter (53 gram tilsatt sukker)

Epleglis

Har det på tungen

Du trenger:

  • Eple
  • Peanøttsmør
  • Jordbær
  • Solsikkefrø
  • Kakepynt som ser ut som øyne

Del i ganske tykke eplebåter og lag et «hakk» til munnen. Smør på penaøttsmør i bunn og fest jordbærtungen. Bruk solsikkekjerner som tenner. Fest på øyne.

Næringsinnhold frukt vs. godteri per 100 gram:

  • Eple = cirka 45 kcal og 10 gram sukkerarter (0 gram tilsatt sukker)
  • Jordbær = cirka 35 kcal og 6,6 gram sukkerarter (0 gram tilsatt sukker)
  • Karamell = cirka 375 kcal og 43 gram sukkerarter (33 gram tilsatt sukker)

Kiwimonstre

Du trenger:

  • Kiwi
  • Jordbær
  • Mini marshmallows
  • Sjokoladesaus

Skrell og del opp kiwi i tykke skiver. Sette inn skiver av jordbær som tunge og tegn på øyne med sjokoladesaus.

Næringsinnhold frukt vs. godteri per 100 gram:

  • Kiwi = cirka 50 kcal og 8,3 gram sukkerarter (0 gram tilsatt sukker)
  • Marshmallows = cirka 350 kcal og 79 gram sukkerarter (41 gram tilsatt sukker)

Kosteskaft av ost og saltstenger

Du trenger:

  • Saltstenger
  • Osteskiver
  • Gressløk

Surr ost rundt en saltstang og fest med gressløk. Det kan være godt med noe salt blant alt det søte.

Næringsinnhold mat og snacks per 100 gram:

  • Gulost = cirka 350 kcal, 27 gram fett, 27 gram protein og 0 gram karbohydrat
  • Saltstenger = cirka 380 kcal, 6,3 gram fett, 10,5 gram protein og 68 gram karbohydrat, hvorav 7,1 gram sukkerarter (3,7 gram tilsatt sukker)

Skumle brødskiver

«Alle» liker vel brødskiver!

Du trenger:

  • Brødskiver
  • Avokado
  • Ost
  • Ketchup
  • Paprika
  • Sorte oliven
  • Agurk

Lag en zombie av ostestrimler, og grønt monster av most avokado. Kutt opp sorte oliven for å lage øyne.

Sprø eple- og gresskarchips

Hvorfor ikke lage dine helt egne halloweenchips av eple og gresskar? Her gjelder det å være stødig på hånden, for chipsskivene bør skjæres syltynne - da blir de best.

Eplechips:

1 stk eple
1 ts olje
1 ts malt kanel

Gresskarchips:

1/4 butternut gresskar
1 ts olje
1 ts salt

Slik gjør du det:

Eplechips:

  1. Skyll eplet. Fjern kjernehuset.
  2. Skjær eplene i syltynne skiver. Bruk gjerne en «mandolin» eller en ostehøvel.
  3. Pensle litt olje utover på et bakepapirkledd stekeovnsbrett og legg epleskivene utover. Strø kanel over.
  4. Sett inn i ovn ved 120°C og stek i ca. 25-35 minutter. Følg godt med underveis, for de kan fort bli brente.
  5. Legg epleskivene over på rist på et kjøkkenpapir eller lignende. Når de er avkjølt, så stivner de og blir sprø. Oppbevares tørt.

Gresskarchips:

  1. Skrell gresskaret og del det i båter.
  2. Skjær gresskar i veldig tynne skiver.
  3. Pensle litt olje utover på et bakepapirkledd stekeovnsbrett og legg gresskarskivene utover. Strø på litt salt.
  4. Sett inn i ovn ved 120°C og stek i ca. 25-35 minutter. Følg godt med underveis, for de kan fort bli brente.
  5. Legg epleskivene over på rist på et kjøkkenpapir, eller lignende. Når de er avkjølt, så stivner de og blir sprø. Oppbevares tørt.

Lagre oppskrift (kun for VK-medlemmer)

Gresskarmuffins

Rester etter utskåret gresskar er ypperlig å bruke i muffins. Med frosting kan du lage skumle figurer i riktig Halloweenstil. En sikker barnefavoritt!

Til 12 stk muffins trenger du:

300 g gresskar (beregnet med skall)
115 g smør
200 g sukker
2225 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
2 store egg

Topping:

100 gram romtemperert smør
100 gram melis
150 gram hvit sjokolade
1/2 ts grønn konditorfarge
Kakepynt formet som øyne

Slik gjør du det:

Gresskarmos:

  1. Fjern frøene og del gresskaret i biter.
  2. Skrell bitene før du dampkoker dem i en kjele til de er myke (skal ha samme konsistens som en dampet kålrot).
  3. Hell av eventuelt vann, og mos gresskarbitene, gjerne med en stavmikser.
  4. Avkjøl mosen.

Muffins:

  1. Pisk smør og sukker hvitt.
  2. Pisk inn ett og ett egg i smørblandingen, ha i gresskarmosen og bland godt.
  3. Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker, ingefær og kanel, og bland inn i røren.
  4. Fordel røren i 12 store muffinsformer eller 40 konfektformer.
  5. Stek muffinsene midt i ovnen på 175 ºC, store i 20 minutter og små i 15 minutter.
  6. Avkjøl på rist.

Topping:

  1. Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
  2. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter.
  3. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.
  4. Farg kremen grønn med grønn konditorfarge.
  5. Ha kremen i en sprøytepose med en gresstipp (Nr. 233), og sprøyt kremen på muffinsene. Pynt med kakepynt som ligner øyne.

Oppskrift og foto er laget av brodogkorn.no - Opplysningskontoret for brød og korn.

Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her