TYDELIG OG SUNN: Marianne Røed har klare meninger om hva barna kan spise og ikke. Viljar (1) og Jorild (5) får mye spesiell mat, som hjemmelaget kefir og syrnet brød. Men de får lov til å bestemme hva de vil spise av det de blir tilbudt.

Strenge foreldre kan gi overvektige barn

Publisert: 2013-09-19 13:38

Alt for strenge regler ved matbordet gir økt risiko for overvekt hos barn. Er du av typen som tvinger barnet til å spise opp maten? Da øker sjansen for at barnet blir overvektig.</p><p>

Å være for streng ved matbordet er like ille som å være for ettergivende, viser flere amerikanske studier.

MÅ IKKE BLI VED BORDET: – Er du mett Viljar? Da kan du få gå ned på gulvet, sier Marianne til ettåringen, som har begynt å spytte ut maten og grise på tallerkenen.

Det er sen og rolig frokost hjemme hos Marianne Røed og barna Viljar (1) og Jorild (5) i Bærum. På menyen står pannekaker av fermentert økologisk speltmel, hjemmelaget kefir og økologiske egg.

Bringebærene barna får på pannekakene er økologiske, og rømmen er hverken homogenisert eller pasteurisert, og er hentet fra en lokal bonde.

– Jeg er interessert i mat og er opptatt av at barna mine skal ha et næringsrikt og sunt kosthold. Jeg kaller det ikke å være streng, men nøye, sier Marianne Røed.

Hun har både sin egen matblogg og er primus motor bak den nyåpnede gårdsmatbutikken Duggurd i Bærum. I matboksen til barnehagen får barna hjemmebakt surdeigsbrød og biter av ost, grønnsaker og pølse.

VELGE SELV: Jorild (4) heller seg et glass melk.

– Jeg lar dem velge hva og hvor mye de vil spise av den maten jeg tilbyr dem, forteller hun.

Marianne Røed er enig i at det kan virke som hun har et strengt regime. Likevel er hun ikke bekymret for at hennes matfokus skal ha motsatt effekt, og gjøre barna usunne.

Tett på nett:Går ditt matfokus eller slankemål ut over familien? Motivator i VGs Vektklubb.no, Øyvind Hammer, stiller i nettreff fredag klokken 12. Send gjerne inn spørsmål her allerede nå!

Ulike foreldrestiler

Allerede i 2006 undersøkte forskere fra Boston University School of Medicine og University of Michigan i USA hvordan foreldres væremåte påvirker barnas vekt.

Barn helt ned i syvårsalder har en større risiko for overvekt dersom foreldrene er autoritære i matveien, viste studien, som ble publisert i legetidsskriftet Pediatrics.

IKKE BRA: – Den «likegyldige forelderen» bryr seg lite om hva barnet spiser, og lar barnet bestemme både meny og mengde. Dette er også en foreldrestil som kan føre til overvekt, sier Silje Steinsbekk ved NTNU.

Silje Steinsbekk er førsteamanuensis og psykologspesialist ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim. Hun jobber med overvektige barn og deres foreldre, og kjenner godt til den amerikanske forskningen.

– Det handler ikke om at man ikke skal ha regler, men er du så overstyrende at barnet mister evnen til å regulere sult og metthet selv, kan det gå galt, forklarer hun.

En autoritær forelder er en som holder full kontroll over barnets inntak av mat, og som gir lite rom for preferanser og valg. Han eller hun presser ofte barnet til å spise mat barnet ikke liker, eller presser barnet til å spise, selv om magen er mett. En autoritær mor lar ikke barnet gå fra bordet før brokkolien eller fisken er spist opp.

Foreldre av denne typen har en femdobbel risiko for å få overvektige barn, forteller Steinsbekk.

Selvregulering

Barn har en medfødt evne til å ta ansvar for egen matlyst. Med for strenge rammer står man i fare for å ødelegge denne evnen.

– Hvis foreldre gjennomgående bestemmer hvor mye barnet skal spise, mister barnet evnen til å kjenne sult og metthet. Da risikerer barnet å spise mer enn det trenger, forklarer Silje Steinsbekk.

Hva gjør du da når barnet hverken vil spise laks eller brokkoli, men bare pølser, spagetti og ketchup?

– Styring må til. Klare regler skaper forutsigbarhet og trygghet. For eksempel kan du la barnet velge hvilken type grønnsak han eller hun vil spise, men ikke om hun vil spise grønnsaker. Spiser hun kål og gulrot, overlever hun uten brokkoli og løk, sier Silje Steinsbekk.

En studie publisert i tidsskriftet JAMA Pediatrics i sommer viste at barn med foreldre som snakket med dem om slanking, ofte brukte usunne metoder for å bli tynne.

Mathygge

Slanking er ikke noe tema hos Marianne Røed og mannen. Selv begynte Mariannes interesse for mat fordi hun selv har slitt med allergi og astma. Med klare regler for hva hun spiser har gjort at disse problemene er borte.

– Noen mener kanskje jeg bruker mye tid på mat, og at vi spiser litt spesiell mat, men ungene liker jo stort sett det de blir tilbudt, og må smake på det de får servert. Når de er borte får de spise det de blir servert. Jeg er ikke ekstrem. Også har vi det alltid hyggelig ved matbordet, det er vel det viktigste, sier Marianne Røed.

HJEMMEBAKT BEST: Barna får ofte hjemmelaget surdeigsbrød med ost. Selv om Marianne Røed har sterke meninger om hva som er bra mat å spise ligger fokuset på hygge ved matbordet.

I Vektklubb.no får du hjelp til å innarbeide en sunn livsstil som du kan ha livet ut. Menyene passer for hele familien!

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Godteposen har lagt på seg

Helene har gått ned 30 kilo

Rømme- og fløteguiden

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her