BILLIG OG SUNT: Med litt planlegging trenger ikke sunn mat nødvendigvis bli dyrt.

Slik kan du handle sunt på budsjett

Publisert: 2016-04-06 09:20

Å spise sunn mat trenger ikke nødvendigvis å være dyrt. Med disse enkle triksene kan du faktisk spare noen kroner i stedet!

Det er dessverre sånn at mye sunn mat, er dyr mat. Som blant annet superfrøene, og superpulverne fitnessbloggere og helsekostbutikker vil at du skal kjøpe. Men du må ikke kjøpe dyre superprodukter for å være sunn. Med litt planlegging og gode råd trenger det ikke å koste en formue, og du kan faktisk ende opp med å spare penger istedet. Alt du trenger er noen gode tips, og de får du her:

KJØP MER: Kjøp litt ekstra tåvarer så har du til lunsj dagen etter.

Flere tips: 17 billige og sunne matvarer

Ti tips til hvordan du kan handle sunt på budsjett

1. Kjøp i sesong. Det er mye billigere å kjøpe mat i sesong, og smaker bedre gjør det også. Visste du at fisk og skalldyr er best og billigst i vintermånedene? Så det er ingen grunn til å vente på sommeren for et rekesmørbrød eller blåskjellsuppe.

2. Planlegg måltidene, og skriv en handleliste. Det kan være et tiltak til tider, men du sparer både tid, penger og kalorier på å planlegge måltidene dine. Dermed får du en oversikt over hva du skal spise, og kan handle inn alt en gang. Da slipper du de små handleturene på butikken som ofte fører til mer enn det du skal ha. Skriv en handleliste så du er sikker på at du får med deg alt, og dra på butikken mett så du ikke spontan handler noe i siste liten fordi du er så sulten.

Les også: Smarte tips til hvordan du kan holde deg mett

3. Kjøp litt ekstra. Kjøp inn litt mer enn det du trenger til oppskriftene dine. Da får du mat til overs som du kan ta med som matpakke dagen etter. Dermed sparer du pengene du ellers ville brukt på butikken ved lunsjtider. Du kan også fryse ned, så du har til en dag du kanskje ikke rekker å lage mat.

4. Dropp drikken. Dropp den juicen, brusen eller sjokomelken - drikk vann! Det er både bra for kroppen din, og er helt gratis rett fra springen.

Sjekk også: Hvor «sunt» er egentlig kunstig søtstoff?

BEDRE UTVALG: Spar penger og kjøp bedre grønnsaker og frukt hos etniske matvarebutikker.

5. Kjøp på utenlandske butikker. Ikke bare åpner du øynene dine opp for ny og spennende mat, du får den også ofte billigere og bedre enn hos kjedebutikkene. Krydder, frukt og grønt er matvarer du absolutt bør sjekke ut i etniske matbutikker.

Les også: Drikk deg sunnere med supersmoothies!

6. Kjøp hele varen og større kvantum. Tenk kilopris og ikke stykkpris når du handler. En pakke med to kyllingfileter kan koste det dobbelte i kilopris enn en større pakke med kylling. Kjøp den store pakken og frys heller ned det du ikke trenger til akkurat det måltidet. Dette vil du spare mye penger på i det lange løp, og det er jo alltid greit å ha noe ekstra liggende i fryseren. En hel ost for eksempel kan koste mer i stykkpris enn en halv ost. Men regner du på kiloprisen er den hele osten billigere. Lurt å ha i bakhodet.

7. Se etter tilbud. De fleste matvarekjeder kjører ofte regelmessig tilbud på ulike varer. Dette bør du utnytte. Ikke all tilbuds-mat er nødvendigvis lurt å hamstre så mye av, men er det tilbud på kjøtt, fisk, kylling og lignende er det bare å hamstre inn og fryse ned. Matvarer som du vet du spiser mye av er også lurt å bruke tilbudene til å hamstre inn, men er det varer som bare blir liggende og til slutt må kastes er hensikten borte.

BILLIGERE: Kjedebutikkenes egne merker trenger nødvendigvis ikke å være dårligere enn de kjente store merkene.

8. Tenk alternativt. Fryste bær er ofte billigere en ferske bær, kylling lår istedet for kyllingfilet? Eller laks på boks fremfor laksefilet. Tenk alternativt når det kommer til matvarer. Kanskje du kan finne en billigere løsning enn den matvaren du er ute etter.

9. Dropp økologisk. Det er mange fordeler ved å spise økologisk, og ikke minst bra for miljøet. Men når det er snakk om penger, er økologisk mat dyrt og du får i deg rikelig med næringstoffer ved å ikke kjøpe økologisk også.

10. Kjøp billigmerker. Kjedebutikkenes egne merker er billigere enn andre kjente matvaremerker. Billigmerkene trenger nødvendigvis ikke være så mye dårligere enn de kjente store merkene. Les bak på de ulike varene og gjør deg opp en mening om det lønner seg og kjøpe billig eller dyrere.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Spar kalorier med disse smarte byttene

De overraskende kaloribombene

17 billige og sunne matvarer

Så mange kalorier er det i hverdagsmaten din

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her