MER GRØNT: Spagetti med kjøttsaus er en middagsfavoritt blant mange, både store og små! Her viser vi deg hvordan du kan lage spagetti av grønnsaker.

Slik lager du grønnsaksspagetti

Publisert: 2018-04-25 15:42

Ikke et vondt ord om pastafavoritten, men av og til kan det være deilig å prøve noe nytt!

Det har lenge vært en trend å lage spagetti eller nudler av grønnsaker, og den mest brukte grønnsaken til dette formålet er kanskje squash.

– Søtpotet, gulrot, neper, beter, pastinakk, persillerot og agurk er også fine å bruke, foreslår Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.

For å lage grønnsaksspagetti trenger du et kjøkkenredskap som skjærer grønnsaken i tynne strimler. Det kan være så enkelt som en potetskreller eller en kniv, eller du kan benytte juliennejern eller en spiralizer.

Sjekk også: Sunne middager på en halvtime!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

For lite kalorier

Bytter du ut pastaen med grønnsaksspagetti sparer du en hel haug med kalorier. 100 gram kokt pasta gir mellom 130–160 kcal avhengig av type og merke. 100 gram squash gir knappe 20 kcal. Spiser du grønnsaksspagetti med tomatsaus til middag, kan det rett og slett gi litt for lite energi til at du holder deg mett utover kvelden.

– En normal middagsporsjon ligger på rundt 500 kcal, det er omtrentlig lik mengde som du får i en ferdig Fjordland-rett. Hvis mesteparten av middagen din består av grønnsaker så må du spise et ganske stort volum for å komme opp i samme kalorimengde, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Selv om du sparer veldig mange kalorier ved å bytte til grønnsakspasta, bør du fylle på med sunne næringsstoffer slik at ikke middagen blir altfor energifattig.

Smarte tips: Hold deg mett!

– Kok gjerne inn olivenolje i tomatsausen. Smaken blir kraftigere og kraftigere jo lengre tid den koker. Da får du i deg de sunne fettsyrene i tillegg, og det gir et mer sammensatt måltid, tipser ernæringsfysiologen.
En til to spiseskje olje per porsjon vil øke energimengden med 100–200 kcal per pers. Du kan også tilsette pinjekjerner eller andre nøtter, og gjerne litt ost, kikerter eller magert kjøtt for å få en proteinkilde.

Her er fire oppskrifter med grønnsaksspagetti:

Spagettibolle av grønnsaker

Oppskrift og foto: Frukt.no – Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner, 394 kcal per porsjon:

1 stk. grønn squash
1 stk. chioggiabete (polkabete)
50 g revet frisk pepperrot
2 ss solsikkeolje
4 stk. kokte egg
4 ss revet parmesan
ev. 80 g valnøttkjerner

Slik gjør du: Vask squashen og beten. Skrell beten. Skjær squash og bete i tynne strimler. Bruk et egnet redskap som spiralizer eller noe annet som lager strimler. Du kan også bruke en ostehøvel og skjære skivene i strimler. Fres grønnsaksstrimlene raskt i olje i en varm panne. Server grønnsaksspagettien med et dryss av revet pepperrot og parmesan. Et smilende egg på toppen, ev. sammen med noen valnøttkjerner.

Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)

Squashspagetti med bakte tomater

Oppskrift og foto: Nussara Guldberg / JustAnotherFoodStory.com

Til 2 porsjoner, 190 kcal per porsjon:

2 stk. squash
600 g cherrytomat
1 ss extra virgin olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 bunt persille
salt og kvernet pepper

Slik gjør du: Forvarm ovn til 200 grader. Del tomatene i to, hakk hvitløksfeddene, og ha alt i en ildfast form. Dryss over olje og en klype salt og litt kvernet pepper.
Kutt squashen med en spiralkutter. Dersom du ikke har spiralkutter, kan du først skjære squashen på langsmed en ostehøvel, og så kutte slik at det blir til spagetti-lignende strimler med en skarp kniv. Når du har kuttet og gjort klart squashen, kan du sette tomatene inn i ovnen og bake dem i ca. 25 min.
Kok opp vann i en kjele, legg squash-spagettien i en sil over kjelen, legg et lokk over, og damp squashen i cirka tre minutter.
Når tomatene er ferdige, er det bare å legge opp på tallerkenen, drysse over litt hakket persille og nyte.
Tips: Stek gjerne kyllingfilet til som proteinkilde!

Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)

Grønnsaksspagetti av squash og søtpotet

Oppskrift og foto: Frukt.no – Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner, 189 kcal per porsjon:

2 ss solsikkeolje
1 stk. skrelt søtpotet
1 stk. grønn squash
50 g revet parmesan

Slik gjør du: Skjær squash og søtpotet i tynne strimler. Bruk et egnet redskap som spiralizer eller et annet jern som lager strimler. Du kan også bruke en ostehøvel og skjære skivene i strimler. Fres grønnsaksstrimlene raskt i olje i en varm panne. Bland grønnsaksspagettien med en smakfull saus og server retten rykende varm med et dryss revet parmesan.

Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)

Squash- og gulrotspagetti

Oppskrift og foto: Frukt.no – Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner, 86 kcal per porsjon:

1 stk. grønn squash
2 stk. gulrot
1 båt finhakket hvitløk
2 ss olivenolje
1 dl hakket frisk basilikum

Slik gjør du: Lag «spagetti» av squash og gulrot med et julienne-jern, en ostehøvel og skjær i strimler eller bruk en spiralizer (kjøkkenredskap for strimling av grønnsaker). Tilsett finhakket hvitløk, olivenolje og hakket frisk basilikum. Bland godt og server til middagen.
Fres gjerne grønnsaksspagettien i pannen og server den varm.

Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les mer:

Stekt blomkålris med spinat, feta og sjampinjong

Pannekaker med varme bær

Deilig pitapizza helt for deg selv!

Langsomme middager som lager seg selv

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her