Tre gode oppskrifter på sunn vegetarlasagne
Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deilige grønnsaker.
Ikke et vondt ord om pastafavoritten, men av og til kan det være deilig å prøve noe nytt!
Det har lenge vært en trend å lage spagetti eller nudler av grønnsaker, og den mest brukte grønnsaken til dette formålet er kanskje squash.
– Søtpotet, gulrot, neper, beter, pastinakk, persillerot og agurk er også fine å bruke, foreslår Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.
For å lage grønnsaksspagetti trenger du et kjøkkenredskap som skjærer grønnsaken i tynne strimler. Det kan være så enkelt som en potetskreller eller en kniv, eller du kan benytte juliennejern eller en spiralizer.
Sjekk også: Sunne middager på en halvtime!
Bytter du ut pastaen med grønnsaksspagetti sparer du en hel haug med kalorier. 100 gram kokt pasta gir mellom 130–160 kcal avhengig av type og merke. 100 gram squash gir knappe 20 kcal. Spiser du grønnsaksspagetti med tomatsaus til middag, kan det rett og slett gi litt for lite energi til at du holder deg mett utover kvelden.
– En normal middagsporsjon ligger på rundt 500 kcal, det er omtrentlig lik mengde som du får i en ferdig Fjordland-rett. Hvis mesteparten av middagen din består av grønnsaker så må du spise et ganske stort volum for å komme opp i samme kalorimengde, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Selv om du sparer veldig mange kalorier ved å bytte til grønnsakspasta, bør du fylle på med sunne næringsstoffer slik at ikke middagen blir altfor energifattig.
Smarte tips: Hold deg mett!
– Kok gjerne inn olivenolje i tomatsausen. Smaken blir kraftigere og kraftigere jo lengre tid den koker. Da får du i deg de sunne fettsyrene i tillegg, og det gir et mer sammensatt måltid, tipser ernæringsfysiologen.
En til to spiseskje olje per porsjon vil øke energimengden med 100–200 kcal per pers. Du kan også tilsette pinjekjerner eller andre nøtter, og gjerne litt ost, kikerter eller magert kjøtt for å få en proteinkilde.
Her er fire oppskrifter med grønnsaksspagetti:
Til 4 porsjoner, 394 kcal per porsjon:
1 stk. grønn squash
1 stk. chioggiabete (polkabete)
50 g revet frisk pepperrot
2 ss solsikkeolje
4 stk. kokte egg
4 ss revet parmesan
ev. 80 g valnøttkjerner
Slik gjør du: Vask squashen og beten. Skrell beten. Skjær squash og bete i tynne strimler. Bruk et egnet redskap som spiralizer eller noe annet som lager strimler. Du kan også bruke en ostehøvel og skjære skivene i strimler. Fres grønnsaksstrimlene raskt i olje i en varm panne. Server grønnsaksspagettien med et dryss av revet pepperrot og parmesan. Et smilende egg på toppen, ev. sammen med noen valnøttkjerner.
Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)
Til 2 porsjoner, 190 kcal per porsjon:
2 stk. squash
600 g cherrytomat
1 ss extra virgin olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 bunt persille
salt og kvernet pepper
Slik gjør du: Forvarm ovn til 200 grader. Del tomatene i to, hakk hvitløksfeddene, og ha alt i en ildfast form. Dryss over olje og en klype salt og litt kvernet pepper.
Kutt squashen med en spiralkutter. Dersom du ikke har spiralkutter, kan du først skjære squashen på langsmed en ostehøvel, og så kutte slik at det blir til spagetti-lignende strimler med en skarp kniv. Når du har kuttet og gjort klart squashen, kan du sette tomatene inn i ovnen og bake dem i ca. 25 min.
Kok opp vann i en kjele, legg squash-spagettien i en sil over kjelen, legg et lokk over, og damp squashen i cirka tre minutter.
Når tomatene er ferdige, er det bare å legge opp på tallerkenen, drysse over litt hakket persille og nyte.
Tips: Stek gjerne kyllingfilet til som proteinkilde!
Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)
Til 4 porsjoner, 189 kcal per porsjon:
2 ss solsikkeolje
1 stk. skrelt søtpotet
1 stk. grønn squash
50 g revet parmesan
Slik gjør du: Skjær squash og søtpotet i tynne strimler. Bruk et egnet redskap som spiralizer eller et annet jern som lager strimler. Du kan også bruke en ostehøvel og skjære skivene i strimler. Fres grønnsaksstrimlene raskt i olje i en varm panne. Bland grønnsaksspagettien med en smakfull saus og server retten rykende varm med et dryss revet parmesan.
Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)
Til 4 porsjoner, 86 kcal per porsjon:
1 stk. grønn squash
2 stk. gulrot
1 båt finhakket hvitløk
2 ss olivenolje
1 dl hakket frisk basilikum
Slik gjør du: Lag «spagetti» av squash og gulrot med et julienne-jern, en ostehøvel og skjær i strimler eller bruk en spiralizer (kjøkkenredskap for strimling av grønnsaker). Tilsett finhakket hvitløk, olivenolje og hakket frisk basilikum. Bland godt og server til middagen.
Fres gjerne grønnsaksspagettien i pannen og server den varm.
Se oppskriftsside her (kun VK-medlemmer)
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les mer:
Stekt blomkålris med spinat, feta og sjampinjong
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deilige grønnsaker.
Denne suppen er proppfull av grønnsaker og er ferdig på 45 minutter.
Mange hevder at frokost er det viktigste måltidet, men vi slår et slag for middagen. Måltidet er viktig både for vekt, helse og familielivet. Her er fem deilige middagsoppskrifter du kan prøve!
Med magert kjøtt og mye grønnsaker kan du lage en smakfull middag med luksusfølelse, uten å overstige kaloribudsjettet.
Med smarte ingredienser og riktige mengder kan du spise deg god og mett til middag og til og med avrunde måltidet med noe søtt – uten å overstige 500 kcal. Her er fem middagsforslag!
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.