Så mye «kosemat» får du for 150 kalorier

Publisert: 2013-09-13 11:24

En håndfull peanøtter eller et hav av popcorn? En halv donut eller halvannen kokosbolle? Det lønner seg å vite hvilken snacks du kan få mest ut av.

Roger Neuman

– Hvis man skal gå ned i vekt er det lurt å styre unna energitette matvarer som kaker og desserter, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Hun jobber til daglig ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, har lang erfaring med å hjelpe pasienter ned i vekt, og er matspaner her i Vektklubb.no.

Energitett mat vil si mat som gir mye kalorier på lite volum. For eksempel kan et ørlite stykke av en kremfylt sjokoladekake gi like mange kalorier som en stor salat.

Volum kan lure

– Magen må ha et visst volum for å føle seg mett. Du kan for eksempel spise 4-5 spiseskjeer olivenolje og få i deg like mange kalorier som et helt middagsmåltid, men du føler deg jo ikke mett av det. Heller kanskje litt kvalm, sier Blomkvist.

Grønnsaker og frukt er mat som gir lite kalorier på stort volum. Men det er sjelden gulrøtter og salat som sprenger kaloribudsjettet.

Vi har illustrert hvor mye, eller lite, av en matvare som utgjør 150 kilokalorier (kcal), som er en passende energimengde om du en sjelden gang vil unne deg litt snacks og søtsaker.

Innholdet på hver tallerken gir 150 kcal. Sjekk dine favoritter!

POPCORN VS. POTETGULL

BAKT EPLE VS. EPLEKAKE

SEIGMENN VS.MELKESJOKOLADE

FRUKTSALAT VS. BANANSJOKOLADE

SJOKOLADEPUDDING VS. BROWNIES

SALTSTENGER VS. PEANØTTER

GELE VS. GULROTKAKE

KOKOSBOLLE VS. DONUT

VANILJEKESAM VS. ISKREM

VAFFEL VS. BLÅBÆRMUFFINS

KARAMELLPUDDING VS. SKOLEBRØD

Hva er kalorier?

Det brukes flere ulike begreper på energi i mat, noe som skaper forvirring. Her er en kjapp forklaring:

  • Kalorier er en måleenhet på energi, og forkortes cal. Ettersom en kalori er en svært liten enhet, brukes kilokalorier (kcal). 1 kcal = 1000 cal. Joule (J) og kilojoule (kJ) er en annen enhet som brukes internasjonalt, og kanskje aller mest i fagterminolgi.
  • En kalori er lik den energimengden som skal til for å heve temperaturen av ett gram vann én grad. Kalorier blir brukt som mål på energiinntak gjennom mat og drikke og energiforbruk gjennom fysisk aktivitet.
  • Av de energigivende næringsstoffene i mat har vi protein, fett og karbohydrater som alle bidrar med ulik mengde energi, altså kalorier. 1 gram protein eller karbohydrater gir 4 kcal, mens 1 gram fett gir 9 kcal. Alkohol gir også kalorier. 1 gram alkohol gir 7 kcal.

Dagsbehov for kvinner og menn

I følge Helsedirektoratet regner man med at det daglige energiforbruket er cirka 2150 kcal hos en inaktiv kvinne, og cirka 2600 hos en inaktiv mann. Ved å være regelmessig aktiv på fritiden øker energiforbruket.

Det er selvfølgelig store individuelle forskjeller. Energibehov baseres på vekt, høyde, kjønn, alder og fysisk aktivitet.

Vektklubb anbefaler at dagens energiinntak fordeles utover de ulike måltidene som i tabellen til høyre, der vi har tatt utgangspunkt i et energibehov på 2200 for en kvinne og 2800 for en mann.

Les også:

Godteposen har lagt på seg

Helene har gått ned 30 kilo

Rømme- og fløteguiden

Fem grønne dipper vi liker

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her