Å «spise sunt» kan bety så mangt. For de fleste av oss betyr det ikke at man skal spise bare sunn mat som salat og grønnsaker hele tiden, det er helt greit med pizza, boller og sjokolade i ny og ne. I en sunn livsstil finnes det ikke ja- og neimat, bare mer- eller mindre av-mat.

Gå varig ned i vekt: Finn balansen - unngå å bli fanatisk

Publisert: 2016-02-04 15:11

Dropp tanken om alt eller ingenting eller en streng diett. For å lykkes med livsstilsendringen må du finne de små endringene du kan leve med uke etter uke, år etter år.

Vektklubbs kostholdsekspert: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Du kan bli fristet til å hoppe på mirakelkurer, dietter eller kostholdsråd som du leser om for å gå ned i vekt. Dette er for de aller, aller fleste bortkastet tid og krefter, fordi dette ikke er varige endringer.

Tenker du «bare jeg blir ferdig med denne kuren eller denne perioden, så kan jeg kose meg igjen» så burde du lete etter en annen strategi. Og strategien finnes inni deg. Finn tilbake til den sunne fornuften!

Alt eller ingenting?

Et lite feilskjær eller avvik fra planen trenger ikke bety at hele livsstilsprosjektet bør kjøres i grøfta.
Les også: Tykk av «what the hell»-effekten

- Ikke spis fem sjokolader på en dag fordi du likevel har spist sjokolade.

- Ikke utsett å gå en liten tur fordi du vet du ikke får kommet i gang med intervaller og styrketrening denne uken.

- Ikke ta en pizza til middag fordi det likevel ble boller til lunsj.

- Ikke tenk at alt er ødelagt, selv om du spiser eller drikker annerledes i helgen.

- Ikke utsett å spise planlagt til mandag, bare fordi du er mett etter taco og godteri på fredag.

- Ikke la deg lure til å kopiere andres fremgangsmåte, men legg vekt på hva du ønsker og hvordan du kan leve livet over tid.

Velg heller å blande inn flere sunne valg hele tiden.

Både kosemat og sunnere mat

Kanskje en kopp kakao kan dekke sjokoladesuget etter middag? En kopp varm sjokolade inneholder rundt 70-125 kcal, mens en kopp slankekakao gir så lite som 40 kcal. Til sammenlikning gir en melkerull 416 kcal og en liten Eventyrsjokolade gir 132 kcal.

Mange synes det er lettere å for eksempel kutte ut sjokolade, hamburger, fete sauser eller øl helt i en periode, enn å kutte ned på inntaket. Er du av dem, så spør deg selv, hvor lenge har jeg planer om å kutte ut for eksempel sjokoladen? Ønsker jeg det over tid? Hva skjer når jeg «sprekker» (for la oss være ærlige, det kommer mest sannsynlig til å skje)?

Lyst på noe søtt etter middag? Slik tar du kontroll over kveldskaloriene!

Hvis du vet at du for eksempel skal spise sjokolade igjen, så kan et bedre alternativ være å kutte ned på inntaket. Finn heller ut hvor mye du spiser nå og hvor lite du kan spise fremover, og fortsatt føle at det ikke blir et stort savn. Spør deg selv «hvor lite kan jeg klare meg med og fortsatt være fornøyd».

Det å fortsette å spise god mat og godteri som man er veldig glad i, selv om du skal endre livsstilen, krever en innsats. Det å øve på hyppighet og mengde av disse rettene eller matvarene krever fokus, men når du har funnet balansen, så kan du fortsette med dette livet ut.

Ditt matfat

Vanskelig å få i seg frokost om morgenen? En smoothie kan kanskje være løsningne for deg. Hvis du vil avansere kan du ha den i en skål med litt mysli.

Ikke gå i fella å la deg friste til å kopiere andre. Vi har alle ulike vaner og preferanser, kanskje spesielt når det gjelder mat og drikke.

Les også: Smoothie bowl: En fargerik og sunn start på dagen

Vær oppmerksom på eget kosthold og finn ut hva du allerede er fornøyd med og hva du ønsker å forbedre. Begynn i riktig ende ved å legge inn nok av de sunne matvarene som du liker. Finn faste favoritter innen frukt, grønnsaker, fisk og grove kornproduker som du skal spise mer av. Når dette er på plass, så kan du starte med å redusere inntaket av matvarer du ikke ønsker at tar stor plass i kostholdet.

Finn tilbake til din sunne fornuft og gjør de små og viktige endringene. Og ikke minst: nyt maten du velger å spise!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her