Spis sunt på restaurant
Vi har samlet noen gode råd som hjelper deg å holde vekten også ved restaurantbordet.
Med strandliv, lyse sommerkvelder og grillsesong følger også de tradisjonelle sommerfristelsene.
SMART VALG: Is hører sommeren til. Gjør du som arkitekt Raquel Lopez (36) i Oslo og velger saftis fremfor fløteis, kan du spare flere hundre kalorier. FOTO. NILS BJÅLAND / VG
Om du skal ned i vekt – eller allerede har tatt av noen kilo – kan ikke menyen se ut slik den gjorde forrige sommer. Det betyr derimot ikke at du må gi avkall på absolutt alt som smaker godt.
KOST-EKSPERT: Ernæringsfysiolog Mette Svendsen. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN / VG
– Det viktigste er å være bevisst på hvor ofte og hvor mye. Velg matvaren som betyr mest for deg. Er du veldig glad i softis, føler du kanskje at det ikke blir ordentlig sommer før du spiser en. Da kan du i stedet velge bort baconpølsen som ikke betyr noe spesielt for deg, råder Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Avdeling for preventiv kardiologi, Oslo Universitetssykehus.
Tre dagers-regelen
På ditt daglige kaloribudsjett bør du ha plass til en kaloriholdig is, men da må denne erstatte et måltid som sannsynligvis ville hatt høyere næringsinnhold.
– Utfordringen er at sommerkosen ofte kommer i tillegg til det andre du normalt spiser. En is på 400 kcal ved siden av vanlige måltider hver dag, vil over en periode gi vektøkning. Bestem deg gjerne i forkant av ferien hvilken mat du skal skeie ut med, og hvor ofte, sier Svendsen.
Hun referer til den sveitsiske legen dr. Alain Golay, som jobber med endringsadferd i forbindelse med vekt. Han anbefaler følgende leveregel «aldri mer enn tre ganger». Har du spist is tre dager på rad, er det absolutt stopp den fjerde, ellers sklir det lett ut.
Sunne fristelser
Når grillosen ligger i luften og det klirres i halvlitersglass rundt deg, kan det være både en personlig og sosial utfordring å skulle ta hensyn til vekten. Fristelsen til å skeie ut i ferien blir for mange ekstra stor.
– Ingen andre enn du bestemmer hva du får spise. Du kan velge å spise kaloririk mat, men det vil få konsekvenser. Du kan la være, og da bli spørsmålet; kan jeg leve med å ha gått glipp av dette? forklarer Svendsen, som fraråder for mange utskeielser.
Hun henviser til en amerikansk undersøkelse der over fem tusen mennesker som har gått ned i vekt, har svart på hva de gjør for å opprettholde vekttapet. En stor andel av disse svarte at å holde på hverdagsrutinene var en viktig årsak til at de klarte å beholde idealvekten.
Når du skal nyte sommerfristelser i ukene som kommer, er det mange sunne og magre varianter å velge blant.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Vi har samlet noen gode råd som hjelper deg å holde vekten også ved restaurantbordet.
Vil du spise som når du er i Syden – og samtidig spise sunt, få større muskler, passe vekten, eller gå ned i vekt?
Du kan få mer enn du betaler for på all-inclusiveferien, advarer eksperter.<br />
Hvordan stå imot altfor mange softis, snacks og glass med vin i sommer? Vanecoach Andreas Lycke har tre konkrete grep som kan hjelpe deg.
Øv på å bli tilfreds uten å bli stappmett.
Anita pleide å spise to digre måltider om dagen, i tillegg til all småpising av sjokolade. Nå spiser hun fem små måltider og det har fått bukt med søtsuget!