Like sunt som knekkebrød er den ikke, betydelig sunnere enn annen type kjeks! Et godt valg når du skal kose deg, synes Vektklubbs matspaner. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Like sunt som knekkebrød er den ikke, betydelig sunnere enn annen type kjeks! Et godt valg når du skal kose deg, synes Vektklubbs matspaner. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Kornmo 7

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2017-10-24 13:42

Jeg kan ennå huske smaken av Kornmo med brunost fra jeg var lita jente. Jeg spiser fortsatt Kornmo en gang i blant, på ostefatet til blåmuggost, eller med brunost når jeg er litt søtsugen. Nå har Sætre kommet med en sunnere variant av Kornmokjeksen.

MATSPANER: Hver måned tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av matvarer som markedsføres som et sunnere alternativ.
MATSPANER: Hver måned tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av matvarer som markedsføres som et sunnere alternativ. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Innhold:

Kornmo 7 heter nettopp det fordi den inneholder kun 7 ingredienser. Disse er havregryn, fullkornshvetemel, solsikkefrø, solsikkeolje, byggmalt, havsalt og bakepulver. Og så vann da. Nesten som om du skulle bakt grove kjeks på ditt eget kjøkken. Det kan du også gjøre, oppskriften står på innsiden av pakken. På eget kjøkken ville du kanskje brukt en skje honning i stedet for byggmaltekstrakt.

Jeg stusset litt på at kjeksen ble merket med påstanden «ikke tilsatt sukker» og tok kontakt med Mattilsynet som sier følgende om forskriften om ernæringspåstander:

«Produsenter skal ikke bruke næringsmidler med søtende egenskaper som ingredienser i produktet for å tilføre søt smak, og samtidig merke produktet med «uten tilsatt sukker». Eksempler på næringsmidler som brukes som søtende ingredienser kan være honning, sirup, fruktkonsentrater, fruktjuice eller fruktekstrakter, tørket frukt, marsipan og syltetøy. Noen ingredienser kan gi både konsistens og søt smak til et produkt. At en ingrediens har en egenskap som gir en bestemt konsistens, utelukker ikke at den også er tilsatt for å gi søt smak. Tilsettes den for sine søtende egenskaper, må den oppfylle kravene til bruk av påstanden «uten tilsatt sukker». Men når en slik ingrediens tilsettes utelukkende fordi den gir en bestemt konsistens, må det avgjøres fra sak til sak om påstanden kan brukes. Regelverket for merking er ganske komplisert og mange vurderinger ligger til grunn om man kan si at et produktet er feilmerket eller ikke».

KLASSIKER: Kornmo kjeks med brunost. En kjeks på 11 gram gir 50 kcal. Med bittelitt smør og brunost gir en kjeks cirka 120 kcal.
KLASSIKER: Kornmo kjeks med brunost. En kjeks på 11 gram gir 50 kcal. Med bittelitt smør og brunost gir en kjeks cirka 120 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Jeg kontaktet dermed Sætre og viste til denne forskriften om merking av mat. Sætre svarer:
«Maltekstrakt ble valgt på grunn av sitt bidrag til en rik og god smak, men har blitt tilsatt i så små mengder at det ikke bidrar til søthet. Vi mener derfor at i dette tilfellet ikke maltekstrakter har blitt tilsatt for deres søtningsegenskaper, men på grunn av andre smakegenskaper. Kornmo 7 har ikke vesentlig sødme til produktet og inneholder, per definisjon, et lavt innhold av sukker som er mindre enn fem gram per 100 gram, og mindre sukker enn de fleste matkjeks på det norske markedet. Med dette som bakgrunn har vi valgt å kommunisere «uten tilsatt sukker» på Kornmo 7. Det er vårt håp at forbrukeren vil finne Kornmo 7 attraktivt og at vi dermed kan vi oppnå en fortsatt reduksjon av sukkerforbruket i Norge».

Hva smaker det:

OPPSKRIFT INNI: Har du lyst til å bake Kornmokjeks selv finner du oppskriften på innsiden av pakken.
OPPSKRIFT INNI: Har du lyst til å bake Kornmokjeks selv finner du oppskriften på innsiden av pakken. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Kornmo 7 er en grov kjeks med mye tyggemotstand fra solsikkefrø og fullkorn. Den smaker godt synes jeg, men Kornmo 7 er ganske mye mindre søtere enn den originale varianten av Kornmo. Jeg synes den egner seg godt til både brunost, brie og blåmuggost. Sjuåringen i huset har allerede lagt sin elsk på disse kjeksene og blir veldig glad hvis hun får et par kjeks med ost på i nistepakken når hun har turdag.

Hvor sunt er det?

Kjeksene består av bra ingredienser som havregryn, fullkornshvete og solsikkefrø. De inneholder mye fett, men fettet er heldigvis av det sunne slaget og kommer fra solsikkeolje, solsikkefrøene og havregrynene. Det står altså at kjeksene er uten tilsatt sukker, selv om produktet er tilsatt maltekstrakt (se egen faktarute). Innholdet av enkle sukkerarter er totalt på cirka 3 prosent, noe som er ikke er spesielt mye, men noe mer enn i grove knekkebrød (1-2 prosent). De inneholder mye salt, men det gjør dessverre de fleste typer kjeks og knekkebrød.

Les også: Blir en kjeks sunn dersom man tar bort palmeplje og bruker fullkornmel?

Kornmo 7 inneholder mer av både kalorier, fett og sukkerarter enn grove knekkebrød, og er sånn sett kanskje ikke akkurat det beste alternativet til hverdagsfrokosten, men jeg mener de er et kjærkomment tilskudd i kjekshyllen. For det er nemlig kjeks det er, og disse kjeksene er et betydelig bedre valg enn de fleste andre typer kjeks det er naturlig å sammenligne med.

Pris: cirka 32 kroner for en pakke med 240 gram kjeks (cirka 22 kjeks).

Næringsinnhold per 100 gram vare:

GODE OG GROVE: En kjeks du fint kan velge fremfor annen søt kjeks.
GODE OG GROVE: En kjeks du fint kan velge fremfor annen søt kjeks. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Energi: 490 kcal
Fett: 24 gram, hvorav 2,6 gram mettet fett
Protein: 14 gram
Karbohydrat: 50 gram, hvorav 3,3 gram enkle sukkerarter
Kostfiber: 8 gram kostfiber
Salt: 1,4 gram

En kjeks på 11 gram gir 50 kcal.

Sammenlignet med lignende matvarer:

* Kornmo original: 430 kcal, 13 gram fett hvorav 1,7 gram er mettet fett, 68 gram karbohydrat hvorav 15 gram er enkle sukkerarter, 5 gram kostfiber, 8,6 gram protein og 1,9 gram salt.
* Digestive søt havrekjeks: 500 kcal, 23 gram fett hvorav mettet mett 2 gram, 65 gram karbohydrat hvorav 22 gram sukkerarter, 3,8 gram kostfiber, 7 gram protein og 1,5 gram salt.
* Kapteinkjeks: 410 kcal, 6,5 gram fett hvorav 1,4 gram mettet fett, 73 gram karbohydrat hvorav 2,1 gram sukkerarter, 2,7 gram kostfiber, 13 gram protein og 1,5 gram salt.
* Rugsprø knekkebrød: 340 kcal, 2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 19 gram kostfiber, 11 gram protein og 1,25 gram salt.
* Frukost fullkorn knekkebrød: 398 kcal, 10 gram fett hvorav 2,2 gram mettet fett, 58,5 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 11 gram kostfiber, 13 gram protein og 1,3 gram salt.

Følg @matspaneren på instagram

Andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Er røkt filetbacon sunt?

Matspaneren: Syrnet proteinrik melk

Propud proteinpuddinger fra Njie.

Hoff Liv Laga vegetarburgere

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her