Sunt pålegg: Rødbetehummus
Lyst på noe fargerikt og godt på brødskiva? Prøv rødbetehummus!
Det er ikke så mye som skal til for å piffe opp hverdagsmiddagen.
Server en utrolig enkel, men deilig, sellerirotstappe til kjøtt, fisk eller kylling, foreslår matblogger Julia Døhlen Edin. På Magevennlig mat, og i hennes to kokebøker, deler hun lav FODMAP-oppskrifter for deg som har sensitiv mage. Sellerirotmos er dessuten svært kalorifattig og passer ypperlig for deg som vil gjøre middagen litt magrere, sunnere og med mer grønnsaker!
Vondt i magen? Det kan skyldes irritabel tarm
I tillegg til å være svært kalorivennlig har selleriroten et høyt innhold av folat, kostfiber, vitamin C, kalium og kopper. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt kan folat bidra til å redusere tretthet og utmattelse. Det er også svært gunstig for deg som planlegger graviditet. På lik linje med den bleke blomkålen har sellerirot et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Til 2 porsjoner, 118 kcal per porsjon, trenger du:
1 stor sellerirot/ ca. 500 g
1 ss smør
1 klype salt
1 klype muskat
ev. 1 klype hvitt pepper
Slik gjør du:
Skrell selleriroten, skjær den i små terninger og skyll i vann. Ha terningene i en kjele, fyll i rikelig med vann slik at det dekker bitene og kok opp.
Bruk en gaffel til å sjekke hvor møre terningene er. Når gaffelen sklir lett inn i bitene og det er like før den deles i to av gaffelen er de ferdige. Bruk et dørslag, hell av vannet og la bitene dampe fra seg i et minutt.
For å mose sellerirot-terningene kan du bruke en potetstapper, en ballongvisp eller gjøre som meg; å bruke en stavmikser for å få en silkemyk stappe. Ha en spiseskje med smør i mosen, litt salt og eventuelt litt hvitt pepper. Bland videre til du har en jevn og fin sellerirotstappe – server med det samme.
Sellerirotstappe passer godt som tilbehør til kjøttkake, viltkjøtt eller fisk og gjerne med en god saus ved siden av!
Lagre oppskrift til senere (kun Vk-medlemmer)
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lyst på noe fargerikt og godt på brødskiva? Prøv rødbetehummus!
Bytt ut vanlig potetsalat eller loff med sunnere alternativ. Her får du syv grønnsaksbaserte retter som er perfekt tilbehør til grillmat.
Det er høysesong for skrei fra januar og ut mars. Et klassisk skreimåltid serveres ofte med poteter, gulrot og smør. Her får du en ny, spennende vri!
Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.
Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deilige grønnsaker.