Skei ut med sunnere pizza med færre kalorier
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Selvfølgelig kan du spise «kosemat» selv om du vil ned i vekt.
Det er lite som slår en hjemmelaget pizza, og det finnes heldigvis mange måter å gjøre lørdagsfavoritten sunnere på. Du kan putte mer grønnsaker på toppen, bruke litt mindre ost, velge magert kjøtt fremfor pepperoni og pølser, eller du kan lage sunnere pizzabunn ved å bruke grovere mel eller lage bunn av blomkål eller søtpotet for å nevne noe. Med tid og råvarer tilgjengelig kan selv pizza bli slankemat.
Ok, fjern tid fra den likningen, tid til baking, elting og heving av pizzadeig. Det er fremdeles mulig å spare inn pizzakalorier ved å bruke en tortillalefse som bunn. Du kan kjøpe grove, fine lefser, glutenfrie, maislefser eller litt tykkere lefser laget spesielt til bruk som pizzabunn. Så trenger du bare konsentrere deg om hvilket deilig pizzafyll du skal bruke.
Les også: 5 digge slankepizzaer
En sunn livsstil betyr ikke at du aldri mer kan spise den type mat vi vanligvis forbinder med «junk food» eller ferdigmat. Pizza er en favoritt blant mange, og den kan fint gjøres sunnere med noen enkle grep, slik som matentusiast og personlig trener Bettina Kojan har gjort. Oppskriften på hennes maislompepizza gir 400 kcal.
En frossenpizza kan tilføre så mye som 800 til 1500 kcal i kaloribudsjettet ditt. Spiser du en hel Grandiosa får du i deg over 1300 kcal. Tallenes klare tale bør gjøre pizzavalget lett.
Du trenger:
(Til en pizza)
1 maislompe eller annen tortillalefse
2 ferske sjampinjonger
1/4 rødløk
50 gram revet mozzarella
3 skiver kokt skinke
1 dl brune bønner
2 ss tomatpuré
1 ss ketchup
pizzakrydder/oregano
Slik gjør du det: Legg lompen på et bakepapir. Bland tomatpurè og ketchup sammen og smør utover lompebunnen. Kutt opp sjampinjong, rødløk og bønner, fordel dette tett utover maislompen.
Kutt opp skinken og ha halvparten på bunnen sammen grønnsakene. Spre ferdig raspet mozzarella jevt utover, fordel resten av skinka på toppen og avslutt med godt krydder, f.eks pizzakrydder og oregano.
Stek i forvarmet ovn på 180-200 grader i 10-15 minutter. Det holder at osten blir lett gyllen og skinken lett stekt. La avkjøle i et par minutter på rist.
Du kan også prøve deg frem med forskjellig typer fyll som avokado og fetaost (men da blir det en mer kaloririk pizza)!
Ny og forbedret tjeneste - dette får du!
Andre oppskrifter fra Bettina:
Bananpannekaker til helgefrokosten
Eggemuffins til under 90 kalorier
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Lyst på pizza, selv på en tirsdag? Lag lompepizza!
Små lompepizzaer passer når du ønsker sunn kosemat som ikke sprenger kaloribudsjettet.
Denne pizzaen inneholder bare 490 kcal – langt under halvparten av kaloriinnholdet i en Grandis.
Noen ganger er det helt på sin plass å spise en hel pizza for seg selv!
Hurtigmat inneholder som regel mye kalorier, fett, sukker og salt, men lite fiber og andre gode næringsstoffer som gir deg en god, langvarig metthetsfølelse. Med andre ord er ikke tradisjonell fast food den beste slankekosten, men ved enkle grep kan du få både sunnere og mer kalorivennlig hurtigmat.