Overmodne bananer? Lag noe godt og sunt
Gamle, brune bananer er utmerket å bruke i bakst eller is! Flekkete eller helt svart har ikke noe å si, de blir bare søtere på innsiden når de blir styggere på utsiden.
Når skallet på bananene får brune flekker er fruktkjøttet ekstra søtt og egner seg derfor perfekt til å lage deilig bananbrød.
Bananer kan brukes til så mangt, det vet du sikkert allerede, det er jo naturens energibar. Perfekt som rask energipåfyll om det går lenge mellom hovedmåltidene.
Mange har banan som et fast innslag på kjøkkenet, og om man skulle ende opp med litt for mange overmodne bananer er de suverene å bruke i bakst - som erstatning til sukker. Bananer i bakst gir et utrolig saftig resultat.
Bananbrød er å regne som en fruktkake, med andre ord «kosemat» som man fint kan unne seg i ny og ne, men som man ikke nødvendigvis bør basere kostholdet sitt på. Selv om man baker med mindre hvitt sukker og mel inneholder kaken en god del energi.
Fire råd: Slik får du et sunnere kosthold
Det er ingen grunn til å frykte sukkeret som finnes i banan, eller annen frukt for den saks skyld. Det er det tilsatte sukkeret vi bør begrense, ikke det sukkeret som finnes naturlig i matvarer som ellers inneholder mange næringsstoffer som kroppen skal ha.
I denne oppskriften, som matentusiast Bettina Kojan har delt med Vektklubb, har hun byttet ut hvetemel med havremel, og brukt kunstig søtning i stedet for sukker. Du må gjerne bruke vanlig sukker om du heller ønsker det, ha da litt større mengde siden kunstig søtning har en kraftigere søtsmak.
Næringsinnhold for Bettinas bananbrød:
Per 100 gram
Energi: ca. 220 kcal
Fett: ca. 9 gram
Karbohydrat: ca. 23 gram
Protein: ca. 12 gram
Kake på fem minutter: Banankake i kopp (kun for VK-medlemmer)
260 g havremel
4 egg
100 g ekstra lett melk
2 overmodne bananer
40 g vaniljeprotein (kan sløyfes, evt. tilsett vaniljestang)
1-2 ts kanel
2 ss sukrin
1 ts bakepulver
60 g valnøtter
Slik gjør du det:
Nyt den som den er eller med peanøttsmør eller brunost!
TIPS! Hvis du sliter med at bananbrødet ikke blir gjennomstekt, men «brent» på toppen kan du ha aluminiumsfolie over formen de første 15–20 minutter av steketiden.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Gamle, brune bananer er utmerket å bruke i bakst eller is! Flekkete eller helt svart har ikke noe å si, de blir bare søtere på innsiden når de blir styggere på utsiden.
Den tradisjonelle julekaken er både fetere og søtere enn vanlig brød. Her får du oppskriften på sunn julekake til halvparten av kaloriene - og med ekstra proteiner.
Klar du kan kose deg med bakst samtidig som du går ned i vekt. Matbloggen Bakekona har oppskriften på julens deiligste scones til 80 kalorier stykket.
Hæ, kake til frokost? Det er vel ikke sunt?
Det er lite som frister mer enn nystekte vafler. Best av alt: Disse trenger ikke ødelegge kaloriregnskapet.
Kjeks er kanskje ikke hverdagskost, men disse crunchy godbitene kan du nyte med god samvittighet - og de er superenkle å lage!