Lei av pølser? Prøv smarte og sunne grillspyd
Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!
La pølsene ligge, selv barna lar seg begeistre av disse enkle, kjappe og sunne gourmetrettene.
Turmaten til kokk Kristoffer Hovland fikk terningkast seks av elevene ved Løkeberg skole i Bærum da han var på besøk for å vise dem alternativer til pølsegrilling. Både dampkokt torsk og nakkekoteletter på grillspyd falt i smak.
– Dette var kjempegodt!
Kokk ved Andvord Gård i Lom og tidligere årets kjøkkensjef ved Fossheim Hotell, Kristoffer Hovland, er på besøk på Løkeberg skole i Bærum for å lære sjetteklassingene om nye smaker og å vise dem at mat på tur ikke bare handler om å grille pølser. Ved et jorde rett bak skolen har han tent opp et bål bygget opp av steiner med en grillrist på toppen. Med i en kasse, nesten som en forundringspakke, tar han opp den ene turretten etter den andre.
– Som all mat må også turmat forberedes litt på forhånd. Men det er ikke mer komplisert enn at du kan kutte opp og putte i en plastpose og legge i tursekken, sier Kristoffer Hovland.
Han ruller ut en bunke med ferdigtredde grillspyd som han har pakket inn i plastikk. Grillspydene består av oppskårede nakkekoteletter av svin, aubergine, squash og sjampinjong. Han heller litt olivenolje på og strør over salt og pepper. De er ferdig stekte på den varme grillen på noen få minutter.
I en pakke av folie har han oppskåret blomkål og i en annen, lettkokte og oppskårede poteter.
– De fleste koker blomkålen, men smaken du får når du steker eller griller blomkål er veldig spesiell, forteller Hovland.
Til blomkålen og potetene har han tatt med entrecôte som han salter og peprer og legger på grillen.
– Hvis du skal spare på fettet på denne type kjøtt er det best om du skjærer bort fettet etter at du har stekt det, for fettet gjør at kjøttet blir bedre når du steker det, anbefaler han.
Kristoffer Hovland har grov sennep, salt og pepper oppå lettkokte og oppskårede poteter som pakkes inn i folien og legges på grillristen. Etter noen minutter er de blitt gjennomstekte og gyllenbrune.
– Hva er favorittrettene deres da, spør han gjengen av 6-klassinger som har ventet tålmodig på smaksprøver, på tømmerstokkene rundt bålplassen.
Sushi, svarer en, kjøttkaker, en annen.
– Mammas hjemmelagde kjøttkaker er best, sier en av jentene.
Kristoffer Hovland er imponert og glad. Sammen med en rekke andre kokker reiser han jevnlig rundt til norske skoler og barnehager for lære barna om smaker og råvarer.
I en røykovn som kan brukes til å røyke mat ute på bål, har han lagt lettsaltet torskefilet, oppkuttet vårløk, gulrot, lettkokte potetbåter, dill, smør og salt og pepper. Han heller litt vann i bunnen og lukker igjen.
– Hva tror dere skjer her nå dere, spør han elevene.
Etter litt fram og tilbake blir de enige om at fisken nok blir dampet. Røykovnen har blitt til en dampkoker.
– Dette kan du også gjøre i en kjele med lokk eller i aluminiumsfolie. Men det er viktig at grønnsakene blir kuttet i passe stykker slik at alt blir ferdig samtidig, forklarer han.
Det er derfor han har kokt potetene litt på forhånd og kuttet gulrøttene i veldig tynne strimler.
– Kjempegodt, er dommen fra elevene, også til fisken.
– Terningkast seks, sier en av guttene.
Nå er det bare å gjøre seg klar til tur, her er oppskriftene:
Nok til to. 353 kalorier pr porsjon
400 gram lettsaltet torsk
4 lettkokte poteter i båter
2 gulrøtter i tynne pinner ca. ½ cm tykke
Fire vårløk kuttet i små biter
En neve dill
En ts smør
Salt og pepper
Ev. litt ekstra lett rømme på toppen når det er ferdig (2 ss)
Slik gjør du det: Bruk en røykovn, kjele med lokk, eller aluminiumsfolie. Legg alle ingrediensene i og legg på grillen. Det er ferdig når fisken flaker seg, sjekk allerede etter 5 minutter hvis bålet er varmt.
Marker oppskriften som favoritt
Nok til to. 431 kalorier pr porsjon
300 g nakkekoteletter
1/2 aubergine
1/2 halv squash
10 sjampinjonger
2 ts olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du det: Kutt nakkekoteletter og grønnsaker i like store biter og tre dem på grillspyd. Ha litt olje og salt og pepper på når du skal steke dem. Skjærer du bort litt av fettet på kotelettene når du lager terninger, blir grillspydet magrere.
Tips! Bytter du ut nakkekotelettene med svinefilet får du en rett med 259 kalorier pr porsjon.
Nok til to store porsjoner. 664 kalorier per porsjon
To stykker entrecôte ca. 400 gram
Et blomkålhode
2 ts olivenolje
4 lettkokte poteter i båter
2 ss grov sennep
Salt og pepper
2 ss ekstra lett rømme
Slik gjør du det: Kutt blomkålen i passe små biter og legg på aluminiumsfolie, dobbelt lag. Strø på salt og pepper og ha eventuelt litt olivenolje på. Pakk godt sammen og ha på grillen i noen minutter til blomkålen blir blankere, men fremdeles har god tyggemotstand.
Kutt lettkokte poteter i båter, ha på grov sennep og litt olivenolje. Pakk godt sammen i aluminiumsfolie.
Krydre kjøttet og grill entrecoten i tre-fire minutter på hver side. Fjern synlig fett etter at den er stekt.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!
Vegetarisk og plantebasert grillmat inneholder masse smak og lite fett, og er perfekt for alle som vil ned i vekt.
Skeptisk til salat? Disse vil du elske like høyt som hamburger.
Er det en matvaregruppe vi bør spise mer av både med tanke på helsen og vekt, men også med hensyn til miljøet, så er det grønnsaker. Billig er det også, sammenliknet med kjøtt, kylling og fisk!
Du kan lage den lekreste siderett med bare én grønnsak – spar både tid, penger og kalorier!
Å lage mat fra bunnen av er både godt og sunt! Her får du to burgeroppskrifter helt uten rødt kjøtt.