FRA ÆSJ TIL NAM: Sjansen er større for at barna spiser rå grønnsaker om de serveres med dipp. De tre søstrene Fride (3 ½), Lotte (11 mnd) og Guro (11 mnd) er glad i å dyppe både grønnsaker og fiskepinner i dipp, forteller mamma, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Derfor synes barn at grønnsaker smaker vondt: Vinn grønnsakskampen!

Publisert: 2013-08-25 17:38

Barn kan være ekstra sensitive til den bitre smaken i grønnsaker, og nekter derfor å spise dem.</p><p>

Fride Myrvoll Blomkvist (3 ½) fra Kristiansand brekker seg om hun får en rå grønnsaksbit eller et jordbær i munnen, mens småsøstrene Guro og Lotte på snart ett år elsker både frukt og grønt.

Med en mamma som er kostholdsekspert i VGs Vektklubb og klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet sykehus, ville man tro at barna elsket sunne grønnsaker. Men ikke Fride.

– Jeg har prøvd alle triks i boken for å få Fride til å like frukt og grønt, sier Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Snikinnfører grønt

– Jeg må «gjemme» grønnsakene i maten for å få Fride til å spise dem. Jeg river for eksempel gulrot eller squash i pastasauser, pizzasaus eller lasagne, eller hakker løk, tomat, sopp eller paprika i smått og koker inn i maten.

Blomkvist antar at eldstedatteren er det som på fagspråket kalles bittersensitiv. Dette er en genetisk tilstand som får bitre smaker til å oppleves sterkere.

– Ganske mange barn er bittersensitive, og dette kan nok være grunnen til at de nekter å spise grønnsaker, sier Blomkvist.

Rut Anne Thomassen, forfatter av boken Bare barnemat og klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, har skrevet en artikkel om blant annet matpreferanser hos barn i Norsk tidsskrift for ernæring.

Maten smakte kanskje best da vi var barn. For barn opplever faktisk smakene sterkere enn voksne, skriver Thomassen:

SMALT REPORTOAR: Fride (3 ½) takker nei til alt av frukt og grønt, utenom kokt gulrot, oliven og banan. Hun er bittersensitiv, som betyr at bittersmaken i grønnsaker og frukt smaker sterkere hos henne enn hos andre.

«Supertasters eller supersmakere har som regel mange smaksløker på tungen. Barn er oftere supersmakere enn voksne, med andre ord er smaker sterkere hos barn. Undersøkelser som har sett på bittersensitivitet og kosthold konkluderer med at barn som er bittersensitive spiser mindre grønnsaker. Det er dessuten sett en sammenheng mellom bittersensitivitet og ensidig kosthold», heter det i artikkelen.

Går ned med dipp

En studie fra USA viser at barnehagebarn mellom tre og fem år spiser grønnsaker de sier at de egentlig ikke liker, dersom grønnsakene serveres med en smakfull dipp, skriver det amerikanske fagbladet Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Forskerne serverte barna stangselleri og gul squash, grønnsaker barna hadde gitt uttrykk for at de ikke likte. Da grønnsakene ble servert alene, var det bare drøye ett av tre barn som var villige til å smake. Men da grønnsakene ble servert sammen med en velsmakende urtedipp, var barna mer mottagelige, og andelen som ønsket å smake økte fra 31 til 64 prosent.

I tillegg spiste barna betydelig mer av grønnsakene da de ble servert med dipp.

Ketchup OK

Trebarnsmor Blomkvist kjenner seg godt igjen i funnene i den amerikanske undersøkelsen.

– Fride er glad i å dyppe ting i rømme og ketchup. Hvis hun kan få dyppe fiskekaker eller fiskepinner i rømme, blir hun fornøyd. Men jeg vet om mange barn som ikke vil ha noe saus, men de fleste barn liker ketchup, som jo er en slags tomatsaus.

Å få barn til å spise grønnsaker er gjerne vanskelig langt opp i skolealderen, sier hun.

– Ikke fordi ungene er vanskelige, men fordi grønnsakene inneholder så mange bitterstoffer, og de må lære seg å like dem. Fra naturen side er vi skapt til å like det som er søtt, sier Blomkvist.

Hun oppfordrer foreldre til å finne ut hva barna faktisk kan like av frukt og grønt, og la dem få mye av dette.

– Det er ikke alltid vi som foreldre gjør ting feil. Barn har rett og slett enkelte medfødte smakspreferanser.

Tips til foreldre

Bak, wok eller stek: Søtsmaken i grønnsaker kommer frem ved varmebehandling. Forskjellen på rå løk og stekt løk er stor, og også mange andre grønnsaker blir veldig mye søtere når de bakes i ovnen eller stekes i pannen.

Bruk stavmikser: Dersom barnet ditt nekter å spise selv små biter kokte grønnsaker som er gjemt i en rett, kan du gå løs på retten med stavmikser. Sausen blir fyldigere, og grønnsakene «forsvinner».

Omtrent like sunt: Grønnsaker inneholder mye vannløselige vitaminer, og disse blir borte dersom grønnsakene kokes, og du slår ut vannet. Men i en suppe, en lasagne eller i en gryte, forsvinner ikke vitaminene.

Lag hjemmelaget tomatsuppe: Ha i små biter av løk og paprika som du koker i suppen, kjør den med stavmikser før servering.

Lag mat barna liker: Foreslå at de skal smake på nye ting, men sørg for å lage ting de liker, og juks heller med skjulte grønnsaker.

Nøtter og oliven: Mange barn liker både nøtter og oliven, og begge deler inneholder mange sunne stoffer.

Spis variert: Pass på at resten av kostholdet er variert.

(Kilde: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.)

Tre gode dipper

Velg de grønnsakene eller fruktene du liker, for eksempel gulrot, kålrot, blomkål, sukkererter, agurk, paprika, stangselleri, reddiker, eller båter av eple eller pærer.

Epledip (barnas favoritt)

Ingredienser:

1 boks matlagningsyoghurt
1 eple, revet uten skall
1 ts sitronsaft
1 ts sukker

Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften her.

Søt chilidip

Ingredienser:

1 boks matlagningsyoghurt
2-4 ss sweet chili saus (etter smak)

Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften her.

Fetadip

Ingredienser:

1 boks ekstra lettrømme, rømmekolle (175 ml)
1 hel bit fetaost (150 gram), knuses med gaffel og blandes i rømmen
1 fedd hvitløk, finhakket
1/4 finhakket agurk

Vektklubb-medlemmer klan se oppskriften her.

PS: Oppskriftene er laget av Eli Anne Myrvoll Blomkvist i Vektklubb.no. For magrere dipp, bruk mager kesam som blandes med yoghurt naturell som base. For en mer kaloririk dipp, bruk lettrømme.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Familien tok grep da Sigurd ble for stor

Sunn og fargerik familiemat

Godteposen har lagt på seg

Helene har gått ned 30 kilo

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her