TILBAKE TIL RUTINER: Vi gir deg de gode tipsene til hvordan du kan komme deg ut av «feriebobla».
TILBAKE TIL RUTINER: Vi gir deg de gode tipsene til hvordan du kan komme deg ut av «feriebobla». Foto: Jan Petter Lynau / VG

6 gode råd for å komme tilbake til hverdagen

Elisabeth Stigum
Publisert: 2016-08-08 09:23

Kom hverdagen litt brått på, mens buksene derimot, ikke gjør det? Slapp av, vi har rådene som gjør deg smal igjen!

Ferien nærmer seg slutten. Kanskje har du hatt en vektvennlig sommer med magre valg og daglig aktivitet. Eller så sitter klærne litt strammere nå enn før bade- og grillsesongen startet. Det er ikke uvanlig at man også tar ferie fra fornuftig kosthold, moderat alkoholinntak og regelmessig trening når vi har fri fra jobb eller studier.

Uansett så skal de fleste av oss tilbake til hverdagsliv og rutiner i løpet av august.

Noen trenger en kickstart, andre liker best å gjøre små endringer for å smyge seg ut av feriemodusen (eller feriepondusen). Da kan våre seks enkle tips hjelpe deg til å gjøre hverdagen litt sunnere.

1. Spis frokost!

KJØLESKAPSGRØT: Havregryn er gullgrynet for deg som vil ha energi og en metthetsfølelse som varer! Her har Vektklubb-medlem Lena Næss Adcock laget en deilig kjøleskapsgrøt som hun har toppet med jordbær og kiwi.
KJØLESKAPSGRØT: Havregryn er gullgrynet for deg som vil ha energi og en metthetsfølelse som varer! Her har Vektklubb-medlem Lena Næss Adcock laget en deilig kjøleskapsgrøt som hun har toppet med jordbær og kiwi. Foto: Lena Næss Adcock / @slank_sterk_sunn

Nå er det på tide å la egg og bacon være forbeholdt enten lørdag- eller søndagsfrokosten. Lag heller hjemmelaget knekkebrød, eller kjøp grove varianter i butikken med magert pålegg til. Bruk rikelig med agurk, tomat, paprika og salat på knekkebrødene. Forslag til sunt og magert pålegg er kylling- eller kalkunskinke, kokt skinke, lettost med 10 % fett (vanlig gulost inneholder 27 % fett), cottage cheese og fruktbiter eller lettere syltetøy, egg og mager kaviar, lettere brunost, mager tubeost eller fiskepudding.

Er du ikke så begeistret for brød kan du enkelt lage frokosten kvelden før i form av kjøleskapsgrøt, deilige omeletter og lignende. Vektklubb har mange deilig oppskrifter i databasen for medlemmer.

Sjekk du disse for ekspempel: Den sunne frokosten du vil ha

2. Drikk kalorifritt

Et godt tips er alltid å ha en flaske med vann i nærheten. Da er sjansen for at du drikker mer større, og du ser hvor mye du har drukket.
Et godt tips er alltid å ha en flaske med vann i nærheten. Da er sjansen for at du drikker mer større, og du ser hvor mye du har drukket. Foto: Jan Ovind / VG

Vann er den beste tørstedrikken. Tilsett skiver av sitron, lime, appelsin, agurk, mango, bringebær eller jordbær i vannet for variasjon og god smak.

Svart kaffe, te, sukkerfri brus, saft og iste er også et alternativ når du har lyst på noen annet enn vann. Skummet melk inneholder mange viktige mineraler og næringsstoffer, så drikk gjerne et glass til brødmaten.

Sjekk ut: Slik holder du kroppen hydrert gjennom hele dagen

3. Beveg deg minst 30 minutter hver dag

Ikke sleng deg på den største treningstrenden når du skal komme i gang igjen. Finn din egen form for aktivitet som du trives med.
Ikke sleng deg på den største treningstrenden når du skal komme i gang igjen. Finn din egen form for aktivitet som du trives med. Foto: Mattis Sandblad / VG

Du er nødvendigvis ikke nødt til å få maks puls hver gang du skal bevege deg. Gå en tur, rydd i hagen, vask huset, tren styrke i stuen eller lek med barna. Det viktigste er å gjøre ting du syntes er gøy, og som du trives med. Vi har alle ulike hverdager så en viss treningsform passer ikke for alle.
Effektiv trening: Kombiner disse tre styrkeøvelsene med løpeturen

4. Lag matpakke

Matmuffins er geniale å ha med i veska for lunsj, eller et mellommåltid.
Matmuffins er geniale å ha med i veska for lunsj, eller et mellommåltid. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Med noe sunt for hånden slipper du å løpe til nærmeste kiosk eller butikk for å finne mat når blodsukkeret nærmer seg bunn. Smør knekkebrød, grove brødskiver, ta med litt pastasalat fra middagen i går, frukt, yoghurt, müslibar eller oppkuttede grønnsaker er godt å ha når sulten river i kroppen.

Ved å lage matpakke og og planlegge måltidene dine, får du mer kontroll over hva du får i deg og du minker sjansen for å gå på en kalorismell.

Sjekk ut disse: Gove muffins med mat i

5. Forsyn deg kun en gang

Nesten halvparten av tallerkenen bør bestå salat eller grønnsaker, en fjerdedel kjøtt eller annen proteinkilde og siste fjerdel bør være ris, pasta, potet,  eller en annen karbohydratkilde .
Nesten halvparten av tallerkenen bør bestå salat eller grønnsaker, en fjerdedel kjøtt eller annen proteinkilde og siste fjerdel bør være ris, pasta, potet, eller en annen karbohydratkilde . Foto: Magnar Kirkenes / VG

Det kan være lett å spise for mye til middag når man ofte kan forsyne seg flere ganger. For mange familier med barn kan det være vanskelig å komme opp med en middag som både er sunn og næringsrik, og som barna liker. Prøv å ikke fokuser så mye på akkyrat hva det er til mat, men heller mengden du velger å ta på talerkenen.

Forsyn deg en gang og la pannen og kasserollene bli stående igjen på kjøkkenbenken mens du selv spiser maten din ved kjøkkenbordet. Ute av syn ute av sinn. Hvis du ikke er mett etter middag, vent minst en time før du forsyner deg på nytt.

Sjekk ut: Enkle triks for å spise mindre

6. Lag sunne desserter

Sammenlignet med en tradisjonell ostekake sparer du over halvparten av kaloriene ved å spise denne. Foto og oppskrift: Melk.no - Opplysningskontoret for meieriprodukter
Sammenlignet med en tradisjonell ostekake sparer du over halvparten av kaloriene ved å spise denne. Foto og oppskrift: Melk.no - Opplysningskontoret for meieriprodukter

Søtsug og lysten på mer mat er utfordringer de fleste av oss syntes det er vanskelig å takle. Ved å lage dessertene magrere og mer kalorivennlige, kan man fint kose seg med litt dessert, og samtidig gå ned i vekt.

Her er en oppskrift på en deilig og sunnere ostekake:
Til 12 porsjoner, 184 kcal per porsjon

2,5 dl havregryn
1 plate kokesjokolade
1 pakke gelepulver med bringebærsmak
300 gram cottage cheese (1 beger)
5 dl skogsbær yoghurt

Slik gjør du det:
1. Rist havregryn i tørr stekepanne til de er sprø.
2. Smelt sjokoladen i vannbad og rør den sammen med havregrynene. Klem massen ut i en 24 cm springform. Dekk gjerne bunnen med bakepapir, da er kaken lettere å få ut av formen.
3. Lag gele med halv vannmengde. Avkjøl den, men pass på at den ikke stivner.
4. Mos cottage cheesen så den blir glatt og rør den sammen med yoghurten. Rør inn geleen og la den stå til det tykner. Hell ostemassen over havregrynsbunnen i formen, og la kaken stå i kjøleskap til den stivner. Pynt med sesongens friske bær.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Den perfekte helgemenyen for deg som vil passe på kaloriintaket

Syv flotte fjellturer til sensommeren

Ikke la tallet på vekten ødelegge for motivasjonen din

Derfor dropper vi treningen

Slik overlever du din første yogatime

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her