LURT AV ZERO: Selv om et produkt er merket «zero» er det ikke nødvendigvis sukkerfritt. Kun ett av disse produktene er helt sukkerfri og kalorifri, og det er lettbrusen cola zero. I både yoghurt og iskaffe er det naturlig innhold av melkesukker.
LURT AV ZERO: Selv om et produkt er merket «zero» er det ikke nødvendigvis sukkerfritt. Kun ett av disse produktene er helt sukkerfri og kalorifri, og det er lettbrusen cola zero. I både yoghurt og iskaffe er det naturlig innhold av melkesukker. Foto: VG/Scanpix

Går du i sukkerfritt-fellen?

Silje Bjørnstad
Publisert: 2018-02-16 15:48

Lavere sukkerinnhold betyr ikke nødvendigvis færre kalorier eller at produktet er slankevennlig.

De siste årene har det stadig kommet flere sukkerfrie produkter på markedet i tillegg til «sunnere» kaker, bolleoppskrifter og søtsaker uten sukker. Dette kan være vel og bra, men hvis målet er vektreduksjon er det flere ting du bør være oppmerksom på.

Flere fordeler med lavt sukkerinntak, men...

Mange av oss har godt av å redusere inntaket av tilsatt sukker, både med tanke på helsen og i forbindelse med vektnedgang. Ifølge Helsedirektoratet anbefales det å begrense inntaket av tilsatt sukker til mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket ditt. I perioden 2000-2016 reduserte vi inntaket av tilsatt sukker fra 17 energiprosent til 12 energiprosent.

Selv om en oppskrift eller en matvare kan gi deg en assosiasjon til sunnhet og «færre kalorier», så sjekk alltid næringsinnhold og innholdsfortegnelse for å få et mer konkret bilde av hva produktet inneholder. Om et sukkerfritt produkt er bra eller ikke kommer an på hva som sukkeret er byttet ut med, i tillegg til mengden du spiser.

Smart bytte: Ja, du bør bytte til lettbrus

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvitt sukker er ofte erstattet med noe annet

En såkalt «sukkerfri» kake kan være søtet med noe annet enn tradisjonelt hvitt sukker som ikke nødvendigvis er noe mer kalorivennlig - for eksempel honning eller sirup. Én sukkerfri kanelbolle inneholder dermed kanskje ikke noe mindre energi enn en vanlig kanelbolle. For mange er det også dessverre slik at «sukkerfrie kaker» eller «sunnere zero-produkter» fører til at du spiser mer fordi man gjerne tror det har færre kalorier. Selv om en matvare kan sies å være sunn og næringsrik, så betyr ikke det at du kan spise ubegrensede mengder hvis målet er å gå ned i vekt. Ekstra kalorier er ekstra kalorier, enten om det kommer fra sukkerfrie kakebiter eller vanlig smågodt. Hvis du over tid ligger i kalorioverskudd så vil dette også føre til vektøkning.

Zero-produkter kan lure deg

Å bruke ordet «zero» i et produktnavn kan gi inntrykk av at matvaren er fri for både kalorier og sukker, men det er ikke slik at dette er noe du kan spise fritt av hvis du er opptatt av holde vekten. Unntaket gjelder for kunstig søtet brus der sukkeret, som eneste næringsstoff i drikken, er byttet ut. Cola zero inneholder hverken sukker eller kalorier. Andre produkter, som for eksempel yoghurt, inneholder fremdeles andre næringsstoffer. Tidligere her på VG Vektklubb har vi sett nærmere på produkter som Nugatti Zero og Tine Vaniljesaus Zero.
«Hvis man bare tar kaloriinnholdet i betraktning så er det faktisk liten forskjell på nugatti zero og den oversukrede nugatti original. Du sparer kun 5 kcal på å velge en porsjon nugatti zero på en skive sammenlignet med originalen», forklarer Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolig, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, i denne matspanertesten. Sammenligner man vaniljesausene fra Tine så inneholder originalvarianten 147 kcal per 100 gram, mens Vaniljesaus Zero bidrar med 96 kcal per 100 gram. Her kan det være noen få kilokalorier å spare per 100 gram, men hvis du tror det er snakk om flere hundrevis av kilokalorier, eller kanskje tenker at du kan spise dobbelt så mye fordi det er sukkerfritt, så vil du bli skuffet.

Hva er verst: Sukker eller fett?

Det totale kostholdet betyr mest

At noe markedsføres som sukkerfritt er altså ingen garanti for at det har et betydelig lavere kaloriinnhold. Et annet eksempel er sukkerfrie sjokolader. Ja, her har du et lavere innhold av sukker, men mange av disse sjokoladetypene inneholder fortsatt en god del fett og dermed også en god del energi. Mange sukkerfrie sjokolader ligger på cirka 400-500 kcal per hundre gram og vanlige sjokolader inneholder cirka 500-600 kcal per hundre gram, avhengig av fyll, nøtteinnhold, og om det er lys eller mørk sjokolade. Hvis du først skal spise godteri og søtsaker er det viktigere å se på mengden på det du putter i deg og ikke minst sette det i sammenheng med resten av ditt totale kosthold.

Prøv disse: Lavkalori-desserter til under 200 kcal

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Ned i vekt med kveldsmat

Øystein ville nå vekten fra førstegangstjenesten

Stress ned med løping

Matspaneren: Nutrilett snack bar - i det søteste laget

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her