Test av ferdig brokkolisalat: – Dressingen som er «problemet»
Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.
Sommerens sunneste og mest smakfulle potetsalater lager du selv.
Potetsalat er et naturlig tilbehør til grillmat. Butikkenes kjøledisker bugner over av ulike varianter, men ikke alle er like smarte valg for den kaloribevisste. Lager du den selv, kan du lage med mer potet og mindre «saus».
– Selv om du er opptatt av å holde vekten, kan du fint spise potetsalat, beroliger Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog hos bramat.no.
– Det handler om mengden. Bruker du potetsalat som dressing over masse grønnsaker og magert kjøtt eller fisk, så går det helt greit.
Mange tenker fremdeles at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og en flott kilde til flere vitaminer og mineraler. I tillegg viser undersøkelser at poteter gir god metthetsfølelse.
– I potetsalat brukes kokte, kalde poteter, som gir mye mindre blodsukkerstigning enn varme poteter, legger Borchsenius til.
– Og selv om salaten inneholder fett, så er det ofte sunt fett, som olivenolje.
Vil du plassere din egen, hjemmelagde potetsalat på bordet, finnes det utallige oppskrifter å velge blant. Toril Gulbrandsen, kokk og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, har tilberedt fem kalorifattige og smakfulle varianter for Vektklubbs medlemmer.
– Majones og rømme brukes ofte i potetsalater, men dette har jeg byttet ut med magre meierprodukter og olje, forteller hun.
– Deretter har jeg tilsatt sunne ingredienser som gir god smak, for eksempel friske urter og soltørkede tomater. Aller viktigst for deg som er opptatt av å holde vekten, er det å ikke drukne potetene i altfor mye dressing.
Planlegger du å lage din egen potetsalat, har Gulbrandsen følgende tips:
– Eksperimenter gjerne med å tilsette smaker du selv liker. Husk også at potetsalaten gjerne tykner når den får stått litt, og at den smaker godt selv etter noen dager i kjøleskapet.
Nedenfor finner du fem forskjellige oppskrifter på nydelige og magre potetsalater. Er du Vektklubb-medlem kan du klikke på linkene til oppskriftene nederst i artikkelen, hvor du finner næringsinnhold, kaloriberegning og muligheten til å legge oppskriftene rett i dagboken eller handlelisten. Alle oppskrifter er til 4 porsjoner.
Ingredienser:
½ kg kokte nypoteter i terninger
4 ss kapers
Dressing:
200 g mager kesam
1 dl skummet kulturmelk
1 liten potte dill finkuttet
¼ ts pepper
1 ts salt
1 ts sitronsaft
1 ss revet pepperrot
2 ss ravigottesaus
½ dl frisk gressløk finklippet
½ dl purre finsnittet.
Slik gjør du det:
Bland ingrediensene til dressingen. Tilsett potetterninger og kapers.
En frisk, mager potetsalat som er ypperlig til grillmat eller spekemat.
Ingredienser:
½ kg vasket nypotet
2 ss salt
150 brokkolini
½ finhakket løk
40 g pinjekjerner
(Brokkolini er en krysning av brokkoli og en asiatisk grønnsak kalt Gai Lan. Du kan evt bruke vanlig brokkoli).
Dressing:
4 ts sennep
2 dl olivenolje
1 dl kaldt vann
4 ss vineddik
grovmalt pepper
½ bunt hakket frisk kruspersille
½ ts tabasco.
Slik gjør du det:
Kok potetene møre i vann med salt. La brokkolinien koke med de siste 2–3 minuttene. Sil av vannet. Rist pinjekjernene i en varm, tørr stekepanne. Ha i løk, olje, sitronsaft, salt og pepper i en bolle og vend forsiktig inn poteter og brokkolini.
Server som egen rett eller som tilbehør til grillmaten.
Ingredienser:
½ kg små nypoteter, kokte
1 pk ruccula
1 beger rød cherrytomater
3 vårløk
1 bunt reddik
Dressing:
3 sjalottløk, finhakket
1 bunt vårløk, finhakket
3 ss olivenolje
2 ss vann
1 ss sitronsaft
salt og pepper
Slik gjør du det:
Kok potene møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og sett til side. Skyll og del alle grønnsakene i mindre biter. Ha alt i en stor bolle og bland forsiktig sammen.
Salaten serveres som en egen liten rett eller som tilbehør til middag.
Ingredienser:
500 g kokte, små poteter
4 kokte egg
Dressing:
2 dl lettrømme
3 ss lettmajones
1 dl yoghurt naturell
½ frisk agurk, finhakket
1 bunt vårløk, finhakket
saften av ½ sitron
2 ss estragon, finhakket
1 fedd hvitløk
Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene til dressingen. Ha i kokte små nypoteter (eller terninger av store). Server med eggebåter og et dryss av vårløk.
En lett variant av en klassiker. Passer spesielt godt til grillmat og spekemat.
Ingredienser:
½ kg kokte poteter i terninger
10 soltørkede tomater i stimler
2 ss frisk timian
Dressing:
2 dl cottage cheese
1 dl skummet kultur melk
2 ss kaldt vann
10 soltørkede tomater
2 ss chilisaus
1 pt frisk timian
2 fedd hvitløk
Slik gjør du det:
Kjør dressingen glatt med en stavmikser. Ha i poteter og bland forsiktig. Dryss over finsnittet soltørkede tomater og fersk timian.
Artikkelen ble første gang publisert i 2012, men er oppdatert og senest 7. juli 2023.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.
Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!
Hva skal du ha til middag i dag? Få inspirasjon her!
Det skal smake godt å velge sunt!
Blir det mange kjappe løsninger i ferien? Heldigvis finnes det mye sunt og godt du kan plukke med deg.
Disse ispinnene kan du omtrent spise så mye du vil av, i alle fall til du blir stoppet av «brain freeze». Kaloriene trenger du i alle fall ikke bekymre deg over.