SØTPOTET FRIES: Så godt, men så vanskelig å få de crispy! Er du en av de få som har lykkes med å lage sprø søtpotetstaver? For oss andre finnes det nå en maskin som friterer uten fett!

Glem feit frityrmat – nå kan du fritere med varm luft!

Publisert: 2017-11-28 15:05

Er du svak for fries, nuggets, fritert kjøtt eller fisk, men har lyst til å passe vekten? Gladnyhet, det finnes en kaloribesparende kjøkkenmaskin som luft-friter maten helt uten fett!

– Jeg bruker den så og si hver eneste dag, forteller Trude Straume (39) fra Askøy, som er stor fan av kjøkkenmaskinen airfryer. Straume poster ofte oppskirftsbilder på Instagram (@trudestraume) av mat hun luftfritert. Hun forteller at interessen er stor, og mange kontakter henne og er nysgjerrig på hvordan maskinen fungerer.

En airfryer ser nesten ut som en blanding av en brødbakemaskin og riskoker. Du legger maten i en «skuff» i apparatet og skrur på knappen. Teknologien som gjør maten sprø utenpå og saftig inni er visstnok varm og hurtigsirkulerende luft kombinert med sterk direktevarme ovenifra. Kjøtt, fisk, kylling, poteter, grønnsaker og vårruller er bare noe av matvarene som kan tilberedes i en airfryer.

– Den er perfekt for travle familier, bråker lite og gir nesten ingen matlukt, i motsetning til en vanlig frityrkoker, sier Straume.

Airfryer, eller aerofryer, produseres av både Philips, Princess, Andersson, Azura, Tefal og OBH Nordica i prisklassene 500-2000 kr.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Sparer fett

Å steke mat i stekepanne krever ofte fett slik at maten ikke svir seg, med mindre du har en veldig god teflonpanne og unngår fryktelig høy varme. Bruker du en spiseskje olje, margarin eller smør tilsetter du ca 120 kcal.

Det er uansett ikke stekefettet som er verst. Fritert mat er full av kalorier sammenlignet med mat som ikke er fritert. Fritert mat dekkes av et lag med mel, egg, salt og krydder og så gjennomtrekkes av fett på hele dens overflate. Her kan du se kaloriforskjellen det utgjør:

Fries vs poteter: Pommes frites gir 330 kcal per 100 gram, og 16,8 gram fett. Vanlige poteter gir 80 kcal per 100 gram og inneholder ikke fett (0,1 gram).

Fiskepinner vs fisk: Fiskepinner (61 % fisk) gir 204 kcal per 100 gram og 9,2 gram fett. Hvit fisk type Alaska polloc som fiskepinner er laget av inneholder 72 gram kcal per 100 gram og 0,7 gram fett.

Nuggets vs kylling: Friterte kyllingnuggets (65 % kylling) inneholder 269 kcal per 100 gram, og 16,7 gram fett. Kyllingfilet inneholder 111 kcal per 100 gram, og 2,1 gram fett.

Friterte løkringer vs løk: Løkringer (39% løk) inneholder 203 kcal og 11 gram fett. Løk inneholder 32 kcal og ikke fett (0,1 gram).

Middagshjelperen

Airfryeren kan brukes til mer enn å luftfritere, du kan faktisk tilberede en hel middag i maskinen! Her er fire oppskrifter fra Trude Straume som tar i bruk airfryer i større eller mindre grad.

Laksenuggets med hjemmelaget og sukkerfri mangochutney

Til 4 porsjoner - 645 kcal per porsjon

Laksenuggets:
480 g laksefilet
2 stk egg
salt og pepper
ca 40 gram corn flakes

Mangochutney (4 dl/ca 10 porsjoner):
2-3 stk mango i terninger
1 eple, skrelt og kuttet i terninger
1/4 chili (smak og behag)
1 stk kinesisk hvitløk
1 ss raspet ingefær
4 ss sukrin gold
5 ss eddik 7%
1 ss curry paste
salt og pepper

Dip:
1,5 dl gresk yoghurt
3-4 ss limesaft og litt revet limeskall
1/2 ts sukrin gold

Tilbehør:
Søtpotetfries eller potetstaver (se oppskrift lenger ned)

Slik gjør du det: Mangochutney: Bland alt i en kjele og la det småkoke i ca 10 min. Smak til og mos det gjerne så vidt med stavmikser. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap på glass med tett lokk.
Laksenuggets: Visp sammen egg og ha i litt salt og pepper. Knus Corn flakes i en bolle. Skjær laks i passe store stykker og ha først i eggemixen og vend deretter i corn flakes. Ha i airfryeren og stek i ca 10 min på 200 grader.
Tilbehør: Bruk enten frosne søtpotetfries eller lag dine egne søtpotetstaver (se oppskrift lenger ned). Bland sammen ingrediensene til dip. Smaker også godt med biter av avokado som tilbehør.

Se oppskrift her

Nakkekotelett med tomatsalat

1 porsjon – 593 kcal

1 stk Nakkekotelett , krydre med salt og pepper
1 stk tortillalefse
1 stor tomat
1/2 stk rødløk
1 ss frisk hakket persille
2-3 mynteblader
1/2 stk lime
1-2 ss Nar Eksisi saus (granateplesirup, kjøpes i innvandrerbutikkene)
1/2 ss Sumac (et krydder du kjøper i innvandrerbutikk)

Slik gjør du det: Ha koteletten i Airfryeren og stek på 200 grader i ca 12 min (se ann tykkelsen). Hakk tomater og løk og bland godt. Ha i alt det andre og la det stå å trekke en stund før servering.
Server med lefse og ha gjerne litt pesto over ved servering.

Se oppskrift her

Gulrotsuppe med sprøstekte kikerter

To porsjoner – 363 kcal per porsjon

6 gulrøtter
2 fedd hvitløk
1 ts timian
1/4 chili
6 dl hønsebuljong
1,5 dl lett kokosmelk
2 hardkokte egg
1/2 pk kikerter, ca 150 g

Slik gjør du det: Skjær gulrøttene i skiver og stek i litt olje sammen med hvitløk. Ha i resten og la det småkoke til gulrøttene er møre. Kjør glatt med stavmixer og smak til med salt og pepper.
Sprø kikerter: Hell av vannet og skyll de godt. Ha de over i en liten plastpose og tilsett ønsket krydder som eks hvitløk, paprika, pepper eller salt. Rist posen og tøm de oppi Airfryer-beholderen og stek.

Se oppskrift her

Ytrefilet med søtpotetfries og grønnsaker

1 porsjon – 465 kcal

150 g ytrefilet
200 g søtpotet
1 champignon
1/2 rødløk
1/2 grønn paprika
1/2 ts kanel (valgfritt)
Salt og pepper

Slik gjør du det: Skjær søtpoteter i staver og legg i kaldt vann i ca 30 minutter. Tørk de godt og ha søtpotetstavene i airfryeren og stek på 200 i ca 10 min. Ha deretter oppi biffen og grønnsakene. Stekes ytterligere i ca 6-7 min.
Krydre biff og grønnsaker med salt og pepper og ha gjerne litt kanel på chipsen.

Se oppskrift her

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Syv tapasretter av julemat

Havregrøt med smak av jul

Hva slags spisetype er du?

Lavkaloridesserter og snacks til under 200 kcal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her