Så mange kalorier er det i en hvetebolle
Du trodde kanskje at bollen er en uskyldig liten «treat», men en gjennomsnittlig bolle fra kiosken inneholder omtrent 250 kcal. Det samme som fire store epler eller en halv middagsporsjon.
" data-react-helmet="true">
Hveteboller eller sjokolade –alle har en nemesis. Slik vinner du kalorikampen mot fristelsene.<br /></p><p><br />
På Åpent Bakeri påUllevål i Oslo lukter det nybakte boller og brød. I disken ligger croissanter og kanelsnurrer. I hyllene ruver stabler av fersk loff og landbrød. Dette stedet har alt for at Vektklubb-medlem Bettine Vandås (24) skal ryke på en smell.
– Gjærbakst er veldig vanskelig å motstå. De store og saftige kanelbollene du får i butikken. Og så er det sjokolade, da. Nå har jeg vært uten i tre-fire uker. Det er vel rekord, sier Bettine.
Det er fire uker siden Bettine meldte seg inn i Vektklubb.no. Siden da har hun klart å holde seg unna disse fristelsene som tidligere har spolert for kostholdsendringen. Gjentatte ganger tidligere har hun forsøkt å legge om livsstilen og gå ned noen kilo. Hver gang har den kommet: Smellen.
Vektklubb spurte sine medlemmer hva som er de store fristelsene. Her er noen av svarene vi fikk:
«Helgekosen er verst! Spesielt om man skal påfest eller ha/gå på besøk.»
«Suget kommer med en gang TV’en slås på etter at ungene er lagt om kvelden…»
«…flytende kalorier som iskaffe og cola.»
«Kremete desserter, slik som iskrem, puddinger eller mousser…»
Fersk bakst, alkohol og godteri er også gjengangere. Fristelser er det nok av, og de kommer fra alle kanter, uansett hvor flinke vi har lyst til å være.
Bettine Vandås vet akkurat hvordan det er.
– Du gir deg selv et skikkelig spark i ræva, så varer det noen uker før det dabber av. Da er det veldig vanskelig å hente seg inn igjen, sier hun.
Du kjenner deg kanskje igjen i det. Du starter med brask og bram. Kjøleskapet fylles med grønt og godteriet ryker ut med søpla. Så kommer en bursdag, kanskje to på rad, før helgen og all dens kos står for tur. Plutselig har du spist kaker og syndige middager fire dager på rad.
Om du vet at du på et eller annet tidspunkt kan ende opp med å gi etter for fristelsene, kan det være greit å gjøre en liten jobb med å forberede seg godt i forkant. Nøkkelen er planlegging, mener mentaltrener Øyvind Hammer.
– Det er ingen tvil om at gode forberedelser legger opp til gode rutiner. Du må ha sett for deg noe mer enn gode intensjoner, sier han.
Denne forberedelsen din ligger selvsagt først og fremst i handlelisten din. Vet du at du får lyst på noe lettvint på dager du er ekstra sliten, finn ut hva det kan være som ikke er proppfullt av fett og sukker. Er du søtsugen, sørg for å kjøpe noe som vil døyve denne.
– Desto bedre du har klart å planlegge, desto mer vil du kunne ha sjanse til å lykkes. Ikke bare planlegg for én dag, men for minimum en uke, og gjerne flere, sier Hammer.
En annen ting du kan gjøre, er å kartlegge hvilke situasjoner du er mest på rød sone. Fredagspils og pizza med jobben? Vafler i selskap? Godteri hele helgen?
– Spør deg selv hva det er som gjør at du sprekker akkurat da. Lenge før situasjonen oppstår, må du ha kommet opp med en plan for et alternativt handlingsmønster, sier Hammer.
Selv er han helt i starten av det som skal være et alkoholfritt år. Hans røde sone? Når han ankommer hytta på fredagskvelden og har tent i peisen. Da smaker det godt med et glass rødvin.
– Jeg kan ikke ha et år hvor jeg synes det er kjipt å komme opp på hytta. Jeg må klare å glede meg over at peis alene er godt nok. Og før det er noen vits å starte med noe som helst, må du spørre deg selv: «Hvorfor vil jeg gjøre dette?» Da finner du motivasjonen din, sier Hammer.
For Bettine Vandås er både vekt, helse og livskvalitet som er motivasjonen. Hun er likevel klar over at det finnes situasjoner hvor hun kan ryke på baksten.
– Bursdager, og egentlig alle anledninger hvor folk samles. Da serveres det ferske boller eller lignende. Når jeg først begynner å spise, kan jeg gjerne ta både en og to, sier hun.
Ernæringsbiolog Lise von Krogh, tror det er lett å falle for fristelser når du har lagt lista for høyt.
– Det er lett å gape over for mye i starten når motivasjonen er på topp. Etter en tid, vil for store endringer og forventninger kunne føre til at du gir etter for fristelsene, sier von Krogh.
Hun foreslår at du ikke begynner med mer enn tre ting du vil endre på. Når du har etablert de nye vaner, kan du legge til tre nye. Ikke legg om hele kostholdet på en gang eller tenk at du skal på en tidsbegrenset diett.
– Jeg synes det er viktig å tenke veldig langsiktig, og etablere vaner som du skal ha resten av livet. Da trenger ikke vektreduksjonen gå så fryktelig fort, sier hun.
I tillegg synes von Krogh det er for ille om «slankingen» skal gjøre at du aldri kan kose deg. Er du veldig glad i hveteboller, vel, da kan du unne deg det én dag i uken. Påden måten blir du ikke like sårbar resten av uken, og du trenger heller ikke takke nei hver gang du blir tilbudt noe godt i selskap.
– Skal du være helt asketisk og bare spise supersunt, da er ikke det noe gøy. Unn deg noe usunt én gang i uken og kos deg ordentlig. Ikke kjøp inn mer enn akkurat det du skal spise der og da, sier hun og foreslår at du gjeninfører lørdagsgodteri og dropper snacks og godis de seks andre dagene i uken.
Kilde: Øyvind Hammer
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Du trodde kanskje at bollen er en uskyldig liten «treat», men en gjennomsnittlig bolle fra kiosken inneholder omtrent 250 kcal. Det samme som fire store epler eller en halv middagsporsjon.
På selveste kanelbollens dag har vi funnet tre oppskrifter som sparer inn litt kalorier i den søte hvetebaksen!
Et enkelt kostholdsgrep redder Tore Gundersen (47) fra fristelser på bensinstasjonen.
Et av de store problemene med dietter er at de ikke virker for de fleste av oss. Vi oppnår ikke de resultatene som var grunnen til at vi startet på dietten.
Du trenger ikke gå på en skikkelig smell selv om det er 17. mai. Når koldtbordet fylles med kaker, bakst og alskens deilige retter, er det kjedelig å måtte holde seg unna. Det trenger du heller ikke.
Bettine Vandås (25) hadde mistet både metthets- og sultfølelse som følge av et altfor høyt matinntak og dårlige kostvaner. Ved å lage matplaner har hun fått strukturen hun tidligere manglet.