NYBAKTE: Varm, fersk og velduftende gjærbakst gjør det vanskelig for Bettine Vandås (24) å holde seg på den smale sti. Hun ble med Vektklubb til Åpent Bakeri på eget ansvar, og besto med glans!
NYBAKTE: Varm, fersk og velduftende gjærbakst gjør det vanskelig for Bettine Vandås (24) å holde seg på den smale sti. Hun ble med Vektklubb til Åpent Bakeri på eget ansvar, og besto med glans! Foto: Jørgen Braastad / VG

Slik unngår du smellen

Julia Renate Ingebrigtsen
Publisert: 2015-02-13 09:44

Hveteboller eller sjokolade –alle har en nemesis. Slik vinner du kalorikampen mot fristelsene.<br /></p><p><br />

På Åpent Bakeri påUllevål i Oslo lukter det nybakte boller og brød. I disken ligger croissanter og kanelsnurrer. I hyllene ruver stabler av fersk loff og landbrød. Dette stedet har alt for at Vektklubb-medlem Bettine Vandås (24) skal ryke på en smell.

– Gjærbakst er veldig vanskelig å motstå. De store og saftige kanelbollene du får i butikken. Og så er det sjokolade, da. Nå har jeg vært uten i tre-fire uker. Det er vel rekord, sier Bettine.

Det er fire uker siden Bettine meldte seg inn i Vektklubb.no. Siden da har hun klart å holde seg unna disse fristelsene som tidligere har spolert for kostholdsendringen. Gjentatte ganger tidligere har hun forsøkt å legge om livsstilen og gå ned noen kilo. Hver gang har den kommet: Smellen.

Vektklubb spurte sine medlemmer hva som er de store fristelsene. Her er noen av svarene vi fikk:

«Helgekosen er verst! Spesielt om man skal påfest eller ha/gå på besøk.»

«Suget kommer med en gang TV’en slås på etter at ungene er lagt om kvelden…»

«…flytende kalorier som iskaffe og cola.»

«Kremete desserter, slik som iskrem, puddinger eller mousser…»

Fersk bakst, alkohol og godteri er også gjengangere. Fristelser er det nok av, og de kommer fra alle kanter, uansett hvor flinke vi har lyst til å være.

Bettine Vandås vet akkurat hvordan det er.

– Du gir deg selv et skikkelig spark i ræva, så varer det noen uker før det dabber av. Da er det veldig vanskelig å hente seg inn igjen, sier hun.

Du kjenner deg kanskje igjen i det. Du starter med brask og bram. Kjøleskapet fylles med grønt og godteriet ryker ut med søpla. Så kommer en bursdag, kanskje to på rad, før helgen og all dens kos står for tur. Plutselig har du spist kaker og syndige middager fire dager på rad.

Planlegg

EKSPERT: Mental coach Øyvind Hammer.
EKSPERT: Mental coach Øyvind Hammer. Foto: Daniel Sannum Lauten/VG

Om du vet at du på et eller annet tidspunkt kan ende opp med å gi etter for fristelsene, kan det være greit å gjøre en liten jobb med å forberede seg godt i forkant. Nøkkelen er planlegging, mener mentaltrener Øyvind Hammer.

– Det er ingen tvil om at gode forberedelser legger opp til gode rutiner. Du må ha sett for deg noe mer enn gode intensjoner, sier han.

Denne forberedelsen din ligger selvsagt først og fremst i handlelisten din. Vet du at du får lyst på noe lettvint på dager du er ekstra sliten, finn ut hva det kan være som ikke er proppfullt av fett og sukker. Er du søtsugen, sørg for å kjøpe noe som vil døyve denne.

– Desto bedre du har klart å planlegge, desto mer vil du kunne ha sjanse til å lykkes. Ikke bare planlegg for én dag, men for minimum en uke, og gjerne flere, sier Hammer.

Alkoholfri mentaltrener

Bettine Vandås tror heller ikke på nulltoleranse. Akkurat nå har hun bestemt seg for å ligge helt unna, men vil kanskje unne seg bittelitt hvetebakst litt lenger inn i kostholdsendringen.
Bettine Vandås tror heller ikke på nulltoleranse. Akkurat nå har hun bestemt seg for å ligge helt unna, men vil kanskje unne seg bittelitt hvetebakst litt lenger inn i kostholdsendringen. Foto: Jørgen Braastad / VG

En annen ting du kan gjøre, er å kartlegge hvilke situasjoner du er mest på rød sone. Fredagspils og pizza med jobben? Vafler i selskap? Godteri hele helgen?

– Spør deg selv hva det er som gjør at du sprekker akkurat da. Lenge før situasjonen oppstår, må du ha kommet opp med en plan for et alternativt handlingsmønster, sier Hammer.

Selv er han helt i starten av det som skal være et alkoholfritt år. Hans røde sone? Når han ankommer hytta på fredagskvelden og har tent i peisen. Da smaker det godt med et glass rødvin.

– Jeg kan ikke ha et år hvor jeg synes det er kjipt å komme opp på hytta. Jeg må klare å glede meg over at peis alene er godt nok. Og før det er noen vits å starte med noe som helst, må du spørre deg selv: «Hvorfor vil jeg gjøre dette?» Da finner du motivasjonen din, sier Hammer.

For Bettine Vandås er både vekt, helse og livskvalitet som er motivasjonen. Hun er likevel klar over at det finnes situasjoner hvor hun kan ryke på baksten.

– Bursdager, og egentlig alle anledninger hvor folk samles. Da serveres det ferske boller eller lignende. Når jeg først begynner å spise, kan jeg gjerne ta både en og to, sier hun.

Tenk langsiktig

Ernæringsbiolog Lise von Krogh, tror det er lett å falle for fristelser når du har lagt lista for høyt.

– Det er lett å gape over for mye i starten når motivasjonen er på topp. Etter en tid, vil for store endringer og forventninger kunne føre til at du gir etter for fristelsene, sier von Krogh.

Hun foreslår at du ikke begynner med mer enn tre ting du vil endre på. Når du har etablert de nye vaner, kan du legge til tre nye. Ikke legg om hele kostholdet på en gang eller tenk at du skal på en tidsbegrenset diett.

– Jeg synes det er viktig å tenke veldig langsiktig, og etablere vaner som du skal ha resten av livet. Da trenger ikke vektreduksjonen gå så fryktelig fort, sier hun.

I tillegg synes von Krogh det er for ille om «slankingen» skal gjøre at du aldri kan kose deg. Er du veldig glad i hveteboller, vel, da kan du unne deg det én dag i uken. Påden måten blir du ikke like sårbar resten av uken, og du trenger heller ikke takke nei hver gang du blir tilbudt noe godt i selskap.

– Skal du være helt asketisk og bare spise supersunt, da er ikke det noe gøy. Unn deg noe usunt én gang i uken og kos deg ordentlig. Ikke kjøp inn mer enn akkurat det du skal spise der og da, sier hun og foreslår at du gjeninfører lørdagsgodteri og dropper snacks og godis de seks andre dagene i uken.

5 gode råd når fristelsene dukker opp

  1. Still deg selv spørsmålene: Er jeg egentlig mett? Hvorfor spiser jeg nå, hvorfor skal jeg ha mer? Om svaret er at du kun vil stappe i deg, vet du at du vil angre senere.
  2. Det er lov å smake, men du må tilpasse mengde og hyppighet til det du ønsker å oppnå.
  3. Si til verten at du vil ha, men at du vil vente litt. Hvis det er riktig at du skal spise noe, vil det også være riktig om ti minutter. Gi deg selv tid til å kjenne etter.
  4. For å unngå å stå med et tomt sjokoladepapir i hånden, tren deg på å spise litt, men å ha kontroll på mengde. Neste gang du skal spise noe, skal du være bevisst hva du gjør, og bevare kontrollen.
  5. Det er lov og noen ganger nødvendig å si nei.

Kilde: Øyvind Hammer

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her