Test av ferdig brokkolisalat: – Dressingen som er «problemet»
Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.
Bytt ut vanlig potetsalat eller loff med sunnere alternativ. Her får du syv grønnsaksbaserte retter som er perfekt tilbehør til grillmat.
Sommeren er høysesong for grilling og det finnes mye sunn grillmat å velge mellom. Du kan fint spise grillmat flere ganger i uken, men husk at tilbehøret kan ha stor påvirkning på kaloriinntaket.
Blir det mye av det tradisjonelle tilbehøret som ferdiglagde potetsalater, coleslaw og fete dressinger kan du fort legge på deg noen ekstra feriekilo i løpet av sommermånedene. Er du opptatt av å holde vekten, eller har et ønske om å gå ned i vekt, kan det også være smart å passe på porsjonsstørrelsen av pasta og hvit ris. Mange opplever at dette er tilbehør det er lett å spise mye av, og som derfor kan bidra med mange unødvendige ekstrakalorier uten at man tenker over det.
ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt med Vektklubb
En liten porsjonsstørrelse av pasta eller ris kan være cirka 100 gram kokt vare. Det tilsvarer omtrent det du får plass til i håndflaten. 100 gram kokt pasta er cirka 163 kcal, mens 100 gram kokt ris er cirka 116 kcal.
Se også: Forslag på dagsmenyer
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Et godt tips vil være å fokusere på fargerikt tilbehør på tallerkenen. Sommeren er en ypperlig tid til å nyte norske sommergrønnsaker som bidrar med lite energi, men mange viktige næringsstoffer. I tillegg gir det masse farge og smaksvariasjon i måltidene dine. Et annet kostholdsråd er å erstatte fete kjøpedressinger med hjemmelagde dressingvarianter der du bruker magrere meieriprodukter som ekstra lettrømme, lett crème fraîche, og kesam.
Her får du tips til syv enkle oppskrifter på smakfullt grilltilbehør som bidrar til en god metthetsfølelse og mye bra næring, uten at du sprenger kaloribudsjettet.
Squashgetti er et kalorifattig alternativ til tradisjonell pasta. I denne oppskriften bruker du strimlet squash, men man kan også bruke andre grønnsaker til å lage grønnsaksspagetti som for eksempel gulrøtter, kålrot eller slangeagurk.
Til 2 porsjoner, 74 kcal per porsjon:
2 stk squash
Litt smør/olje til steking
Salt og pepper
Slik gjør du: Skjær opp squashen i strimler med en grønnsaksskreller, ostehøvel eller mandolin. Tilsett squashstrimler i en stekepanne med litt smør eller olje og fres dette i 1-3 minutter avhengig av tykkelsen på strimlene. Krydre med salt og pepper. Du kan også tilsette krydderurter eller hvitløk hvis du ønsker mer smak.
Hele oppskriften inneholder 148 kcal.
Se næringsfordeling på oppskriftside (kun VK-medlemmer)
Blomkålris er et ypperlig alternativ til ris og couscous når du vil kutte ned på inntaket av karbohydrater og kalorier. Dette er tilbehør som er superraskt og enkelt å lage. Alt du gjør er å rive blomkål og steke det raskt i stekepannen. Blomkålris passer perfekt som tilbehør til grillretter med kjøtt og fisk. Varier med ulike smakstilsetninger som krydder og urter.
Til 3 porsjoner, 64 kcal per porsjon:
1 stk blomkål
En klype salt
En klype pepper
Litt smør/olje til steking
Slik gjør du: Riv blomkål på et rivjern og ha dette i en stekepanne med smør/olje. Dette stekes på middels sterk varme i cirka 2 minutter. Smak til med salt og pepper, og eventuelt andre krydderurter eller litt presset sitronsaft.
Hele oppskriften inneholder 192 kcal
Lagre som favoritt (kun VK-medlemmer)
Denne salaten egner seg godt som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk.
Til 4 porsjoner, 133 kcal per porsjon:
1 stk brokkoli
½ stk rødløk
150 gram lett crème fraîche
150 gram mager kesam
1-2 ss sitronsaft
1-2 ts sukrin eller annen søtning
40 gram rosiner
Slik gjør du: Skjær opp brokkolien i små buketter og hakk opp rødløk i små biter. Bland sammen kesam og crème fraîche, og smak til med sitronsaft og søtning. Vend inn brokkolibuketter, rødløk og rosiner. Oppbevares kjølig.
Hele oppskriften inneholder 532 kcal
Merk oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)
For mange er coleslaw et fast tilbehør til hamburgere og lignende grillmat. Coleslaw er som regel basert på majones og creme fraiche. I denne varianten brukes det mager kesam og lett majones, noe som vil gi et magrere resultat uten at det går utover smaken!
Til 3 porsjoner, 119 kcal per porsjon:
2 gulrøtter
1/3 hodekål
200 gram mager kesam
2 ss lett majones
Saften fra ½ sitron
1-2 ss sennep
1-2 ss sukrin eller annen søtning
Slik gjør du: Skjær opp hodekål i strimler og riv gulrot på et rivjern. Bland sammen kesam og majones. Vend inn grønnsakene og tilsett sitronsaft. Smak deg frem med sennep og litt søtning.
Hele oppskriften inneholder 357 kcal
Merk oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)
Du kan spare mange kalorier ved å lage din egen potetsalat. Da kan du bytte ut fete meieriprodukter som rømme og crème fraîche med lettere varianter. I denne oppskriften bruker du mager kesam - noe som gir en mer protenrik potetsalat sammenlignet med de klassiske kjøpevariantene.
Til 4 porsjoner, 144 kcal per porsjon:
4-5 stk kokte poteter, avkjølt
1 eple
1-2 ss sitronsaft
300 gram mager kesam
2 stk vårløk
1 hvitløksfedd (kan sløyfes)
2 ss gressløk
En klype salt
En klype pepper
Slik gjør du: Del opp poteter og eple i mindre biter. Bland dette sammen med kesam og sitronsaft, og tilsett finsnittet vårløk. Hvis du ønsker tilsetter du hvitløk som du har finhakket eller knust med en hvitløkspresse. Til slutt smaker du til med gressløk, salt og pepper. La potetsalaten trekke i minst én time før servering.
Hele oppskriften inneholder 576 kcal
Oppskriftside (kun for VK-medlemmer)
Mangosalsa smaker godt til både sjømat og grillede kjøtt- og fiskeretter.
Til 4 porsjoner, 78 kcal per porsjon:
1 stk mango
½ stk rød paprika
1 tomat
Saften fra ½ lime
1 ss rapsolje
1 klype salt
1 klype pepper
Slik gjør du: Fjern skallet fra mangoen og del opp frukten i små biter. Finhakk tomat og paprika som du blander sammen med mangobitene. Smak til med olje, salt, pepper og lime. Oppbevares kaldt. Tips: tilsett ½ rødløk hvis du ønsker mer smak.
Hele oppskriften inneholder 312 kcal
Oppskriftside (kun for VK-medlemmer)
Det finnes ingen grenser for hva slags grønnsaker du kan bruke for å lage grønnsaksmos og grønnsakspuré. Du kan bruke en bestemt grønnsak eller kombinere med flere ulike grønnsaker.
Slik gjør du: Kutt opp ønsket mengde grønnsaker i terninger og kok de i vann slik at bitene blir møre. Deretter heller du av vannet og moser grønnsakene med en stavmikser. Tilsett en skvett melk eller fløte, eller 1-2 ss smør, for å få en jevnere og glattere mos.
I denne artikkelen kan du se film av hvordan du lager brokkolipuré, blomkålpuré og gulrotpuré.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Oppskrift på sunne proteinrundstykker og brødvaffel
Slik kan du gjøre oppskriftene dine sunnere
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.
Knasende og fargerik! Brokkolisalat er blitt et populært og sunt tilbehør til grillmat.
Sommerens sunneste og mest smakfulle potetsalater lager du selv.
Med smarte ingredienser og riktige mengder kan du spise deg god og mett til middag og til og med avrunde måltidet med noe søtt – uten å overstige 500 kcal. Her er fem middagsforslag!
Sunt og lett tilbehør til grillmaten kan spare deg for hundrevis av kalorier.
Tilbehøret som gjør grillmaten ekstra sunn!