HJERTEKOST: Å spise nordiske matvarer i tråd med nordiske kostanbefalinger er like bra for blodtrykket som middelhavskost, forteller ernæringsfysiolog Lise von Krogh på sin blogg bramat.no.

Prøv en ny frokost!

Publisert: 2014-03-09 18:25

HURDAL (VG) Start dagen med en kulinarisk nytelse. Det er godt for ganen, og godt for kroppen.</p><p>

Noen kaller frokosten for «dagens viktigste måltid», andre synes den er et ork. En sunn frokost får i gang forbrenningen din, og gir deg energi til å takle dagen.

Om du sliter med overvekt, kan en sunn og god frokost hjelpe deg til å regulere vekten, og hindre at du overspiser senere på dagen.

Men en regel gjelder, og den er selvsagt, slår ernæringsfysiolog og matblogger Lise von Krogh fast:

– En sunn frokost må smake godt for at du skal få lyst til å spise den!

En perfekt start

Hjemme på kjøkkenet sitt i Hurdal i Akershus har hun tryllet frem fem fristende frokoster som gir deg de næringsstoffene du trenger for å få en perfekt start på dagen.

Oppskriftene tar hensyn til at du ikke har all verdens av tid eller ork å bruke foran kjøkkenbenken en hektisk hverdagsmorgen, eller i helgen for den saks skyld.

– Jeg synes det er spennende å tenke litt nytt. Du kan for eksempel bytte ut rosiner med granateplekjerner på havregrøten, sier von Krogh.

En god frokost bør ha et balansert innhold av protein, fett, karbohydrater og fiber.

– Kombinerer man disse på riktig måte, vil man få et godt energipåfyll som varer lenge. Du vil få stabilt blodsukker og holde deg mett til du skal spise lunsj, sier von Krogh, som driver nettstedet bramat.no.

Tenk nytt

Ønsker du å gå ned i vekt, bør frokosten være mettende, uten å gi for mye energi. Da gjelder det å tilsette mer grønnsaker, øke fiber- og proteininnholdet, og ta bort litt kalorier.

– Spis grønnsaker som tomat, agurk, gulrot og paprika, og gjerne brekkbønner. Dette er grønnsaker som er med på å fylle ut måltidet og ta plass i magen slik at du også føler metthet. Da blir frokosten magrere, men fortsatt næringsrik, sier von Krogh.

Hun oppfordrer til å tenke litt nytt.

– Prøv for eksempel omelett med bønner. Bønnene er en god proteinkilde, og fulle av B-vitaminet folat.

Dette vitaminet er spesielt viktig for kvinner som planlegger å bli gravide, fordi det forhindrer ryggmargsbrokk hos fosteret.

Skal du spise brød, bør du velge grovt.

– Velg et som er merket ekstra grovt på brødskalaen. Se også etter nøkkelhullsmerket på posen, for det betyr at brødet ikke inneholder for mye salt, sier hun.

Fem frokostoppskrifter

Kliknekkebrød med lobnobs og avokado

405 kcal pr. porsjon

2 knekkebrød med høyt fiberinnhold / kli
litt margarin (1 ts)
1/2 -1 pakke lobnobs
lime
½ skivet avokado
ristede sesamfrø
10 cm agurk
1 kopp grønn te

Rist sesamfrø i en tørr stekepanne til de får litt farge. Spre et tynt lag margarin på knekkebrødene. Fordel lobnobs og avokado. Klem over litt limejuice. Dryss på sesamfrø. Serveres med agurkstaver og grønn te.

Merk oppskrift som favoritt (kun for Vektklubb-medlemmer)

Havregrøt med granateple

284 kcal pr. porsjon

1,5 dl havregryn
1,5 dl ekstra lettmelk
1,5 dl vann
litt salt
3 ss granateplekjerner eller biter av grønt eple
litt kanel
en klype sukker

Kok opp havregryn, melk og vann. Når grøten tykner smaker du til med litt salt. Serveres med kanel, granateplekjerner og ørlite sukker.

Merk oppskrift som favoritt (kun for Vektklubb-medlemmer)

Yoghurt med honningristede mandler

343 kcal pr. porsjon

3 ss knuste mandler eller valnøtter
1 ts flytende honning
2 dl biola-yoghurt eller naturell
ca. 10 friske bringebær eller andre bær
1 skive sitron

Knus mandlene i en morter eller med en kjevle. Rist dem i en tørr stekepanne til de begynner å dufte og få farge. Ha på honning. Rør til honningen er godt fordelt på mandlene. Ta dem av stekepannen og la dem få avkjøle seg i et par minutter. I en skål har du i yoghurt, bringebær og honningmandler. Pynt gjerne med litt mynte. Serveres med et glass sitronvann.

Merk oppskrift som favoritt (kun for Vektklubb-medlemmer)

Grovbrød med røykelaks og sunt tilbehør

296 kcal pr. porsjon

1 grovbrødskive
litt majones (1 ts)
1 salatblad
1 skive røykelaks /røykt ørret
2 skiver rød paprika
1 gulrot
1 glass ekstra lettmelk

Spre et tynt lag majones på brødskiven. Legg lagvis salat, paprika og røykelaks. Serveres med en gulrot og et glass ekstra lettmelk.

Merk oppskrift som favoritt (kun for Vektklubb-medlemmer)

Omelett med grønne bønner og tomat

311 kcal pr. porsjon

1 tomat
2 ts rapsolje
2 ss fetaost i terninger
1 egg
10 grønne bønner eller 5 aspargestopper
basilikum
1 lite glass (1,5 dl) grapefruktjuice

Skjær halve tomaten i skiver. Stek den litt i rapsoljen. Legg i fetaosterninger. Rør sammen egget og hell over. Stek omeletten på middels varme. I en annen stekepanne varmer du opp olje og freser grønne bønner til de blir myke. Server omeletten med grønne bønner, noen blader basilikum, resten av tomaten i båter og juice. Et lite dryss havsalt gjør seg.

Merk oppskrift som favoritt (kun for Vektklubb-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem

Les også:

Mat-nekt øker risikoen for barnefedme

En spiste fett, en spiste karbo

Studie overrasket: Lettbrus ga økt matlyst

Nettreff med professor Jøran Hjelmesæth: Myter og fakta om lettbrus

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her