HJERTEKOST: Å spise nordiske matvarer i tråd med nordiske kostanbefalinger er like bra for blodtrykket som middelhavskost, forteller ernæringsfysiolog Lise von Krogh på sin blogg bramat.no.
Prøv en ny frokost!
Julia Renate Ingebrigtsen, Krister Sørbø
Publisert: 2014-03-09 18:25
HURDAL (VG) Start dagen med en kulinarisk nytelse. Det er godt for ganen, og godt for kroppen.</p><p>
Noen kaller frokosten for «dagens viktigste måltid», andre synes den er et ork. En sunn frokost får i gang forbrenningen din, og gir deg energi til å takle dagen.
Om du sliter med overvekt, kan en sunn og god frokost hjelpe deg til å regulere vekten, og hindre at du overspiser senere på dagen.
Men en regel gjelder, og den er selvsagt, slår ernæringsfysiolog og matblogger Lise von Krogh fast:
– En sunn frokost må smake godt for at du skal få lyst til å spise den!
En perfekt start
Hjemme på kjøkkenet sitt i Hurdal i Akershus har hun tryllet frem fem fristende frokoster som gir deg de næringsstoffene du trenger for å få en perfekt start på dagen.
Oppskriftene tar hensyn til at du ikke har all verdens av tid eller ork å bruke foran kjøkkenbenken en hektisk hverdagsmorgen, eller i helgen for den saks skyld.
– Jeg synes det er spennende å tenke litt nytt. Du kan for eksempel bytte ut rosiner med granateplekjerner på havregrøten, sier von Krogh.
En god frokost bør ha et balansert innhold av protein, fett, karbohydrater og fiber.
– Kombinerer man disse på riktig måte, vil man få et godt energipåfyll som varer lenge. Du vil få stabilt blodsukker og holde deg mett til du skal spise lunsj, sier von Krogh, som driver nettstedet bramat.no.
Tenk nytt
Ønsker du å gå ned i vekt, bør frokosten være mettende, uten å gi for mye energi. Da gjelder det å tilsette mer grønnsaker, øke fiber- og proteininnholdet, og ta bort litt kalorier.
– Spis grønnsaker som tomat, agurk, gulrot og paprika, og gjerne brekkbønner. Dette er grønnsaker som er med på å fylle ut måltidet og ta plass i magen slik at du også føler metthet. Da blir frokosten magrere, men fortsatt næringsrik, sier von Krogh.
Hun oppfordrer til å tenke litt nytt.
– Prøv for eksempel omelett med bønner. Bønnene er en god proteinkilde, og fulle av B-vitaminet folat.
Dette vitaminet er spesielt viktig for kvinner som planlegger å bli gravide, fordi det forhindrer ryggmargsbrokk hos fosteret.
Skal du spise brød, bør du velge grovt.
– Velg et som er merket ekstra grovt på brødskalaen. Se også etter nøkkelhullsmerket på posen, for det betyr at brødet ikke inneholder for mye salt, sier hun.
Fem frokostoppskrifter
Kliknekkebrød med lobnobs og avokado
405 kcal pr. porsjon
2 knekkebrød med høyt fiberinnhold / kli litt margarin (1 ts) 1/2 -1 pakke lobnobs lime ½ skivet avokado ristede sesamfrø 10 cm agurk 1 kopp grønn te
Rist sesamfrø i en tørr stekepanne til de får litt farge. Spre et tynt lag margarin på knekkebrødene. Fordel lobnobs og avokado. Klem over litt limejuice. Dryss på sesamfrø. Serveres med agurkstaver og grønn te.
3 ss knuste mandler eller valnøtter 1 ts flytende honning 2 dl biola-yoghurt eller naturell ca. 10 friske bringebær eller andre bær 1 skive sitron
Knus mandlene i en morter eller med en kjevle. Rist dem i en tørr stekepanne til de begynner å dufte og få farge. Ha på honning. Rør til honningen er godt fordelt på mandlene. Ta dem av stekepannen og la dem få avkjøle seg i et par minutter. I en skål har du i yoghurt, bringebær og honningmandler. Pynt gjerne med litt mynte. Serveres med et glass sitronvann.
1 tomat 2 ts rapsolje 2 ss fetaost i terninger 1 egg 10 grønne bønner eller 5 aspargestopper basilikum 1 lite glass (1,5 dl) grapefruktjuice
Skjær halve tomaten i skiver. Stek den litt i rapsoljen. Legg i fetaosterninger. Rør sammen egget og hell over. Stek omeletten på middels varme. I en annen stekepanne varmer du opp olje og freser grønne bønner til de blir myke. Server omeletten med grønne bønner, noen blader basilikum, resten av tomaten i båter og juice. Et lite dryss havsalt gjør seg.
I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.