MELKETØRST: Nordmenn drakk i snitt 30,8 liter lettmelk per person i 2017, viser tall fra Opplysningskontoret for meieriprodukter. Men alle er ikke like glade i melk. Kanskje smaksatt melk kan være løsningen for noen?
MELKETØRST: Nordmenn drakk i snitt 30,8 liter lettmelk per person i 2017, viser tall fra Opplysningskontoret for meieriprodukter. Men alle er ikke like glade i melk. Kanskje smaksatt melk kan være løsningen for noen? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Vil dette få deg til å drikke mer melk?

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-06-05 13:57

Salget og forbruket av vanlig melk synker. Tine har nå kommet med en smaksatt melk, helt uten tilsatt sukker eller kunstig søtning.

Melk er en viktig kilde til blant annet jod, kalsium og B12. Dette er næringsstoffer som det kan være vanskelig å få nok av i kostholdet.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Innhold:

Tinemelk med bringebær og Tinemelk med kaffe og kakao er laktoseredusert lettmelk tilsatt smak. Den er ikke tilsatt sukker eller kunstig søtstoffer. Bringebærmelken er tilsatt 2 prosent bringebærjuice og farge fra rødbeter, mens kaffe-kakaomelken er tilsatt kakao og koffeinfri kaffe. Begge melketypene er tilsatt vitamin D.

Tidligere testet: Styrk melk

Hvordan smaker det?

Melken har en mild smak av henholdsvis bringebær og kaffe og kakao. Den søtlige smaken kommer av at melken er laktoseredusert. Disse melketypene har ikke veldig mye smak, men smaken er frisk og passe søt.

Minner om iskaffe, synes matspaneren.
Minner om iskaffe, synes matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Kakao-kaffemelken minner litt om Tines iskaffe, men den smaker mindre konsentrert og mindre søtt. Bringebærmelken kan nesten minne litt om Tines jordbærmilkshake, men også denne er mindre søt og har en mindre framtredende smak.

Les også: Velg de riktige proteinkildene

Jeg klarer ikke helt å bli enig med meg selv hvilken melk jeg liker mest og minst. Jeg liker vanlig melk også, så jeg har egentlig ikke behov for smaksatt melk, men jeg ser at dette kan være et fint produkt for både barn og voksne som ikke er så glad i ren melk. Bringebærmelken smakte for øvrig godt, og slukket tørsten etter en svett løpetur i sommervarmen.

Hvor sunt er det?

Disse melketypene har et lavt fettinnhold og er verken tilsatt sukker eller kunstig søtning, og det er bra. Dette er rett og slett nærmest ren lettmelk, og næringsinnholdet er også deretter, altså som lettmelk. Det er dermed et sunnere alternativ for de som helst vil ha sjokoladepulver i melken for å drikke den.

Tilsatt to prosent bringebærjuice og farge fra rødbeter.
Tilsatt to prosent bringebærjuice og farge fra rødbeter. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Som nevnt innledningsvis er melk en viktig kilde i det norske kostholdet til jod, kalsium og B12. Med smarte matvarevalg kan vi fint klare oss uten vanlig melk i kostholdet, men for mange er likevel melken et viktig bidrag til å dekke næringsstoffbehovet. Særlig gjelder dette barn i vekst og utvikling.

Trenden i Norge er imidlertid et redusert melkeinntak (ekstern lenke), så det å smaksette usukret melk er trolig et forsøk på å få flere til å drikke mer melk. Et lite glass (2 dl) bringebærmelk eller kaffe-kakaomelk dekker 30 prosent av dagsbehovet for kalsium, 20 prosent av dagsbehovet for jod og B12, og omtrent 15 prosent av dagsbehovet for vitamin D.

Næringsinnhold per 100 gram (cirka 1 dl):

• Tinemelk med smak av bringebær: 42 kcal, 1,2 gram fett, 4,5 gram karbohydrat og 3,4 gram protein.
• Tinemelk med smak av kaffe og kakao: 45 kcal, 1,3 gram fett, 4,7 gram karbohydrat og 3,6 gram protein.

Sammenlignet med melkedrikker:

Pris: cirka 25 kroner for en liter.
Pris: cirka 25 kroner for en liter. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

• Tine lettmelk (den rosa): 43 kcal, 1,2 gram fett, 4,5 gram karbohydrater og 3,5 gram protein.
• Litago Uten (uten tilsatt sukker og søtstoff): 44 kcal, 1,3 gram fett, 4,8 gram karbohydrat og 3,3 gram protein.
• Litago orginal sjokolademelk (4 prosent tilsatt sukker): 59 kcal, 1,2 gram fett, 8,4 gram karbohydrat og 3,6 gram protein.
• Q Ultimoo sjokolademelk (2,8 prosent tilsatt sukker): 59 kcal, 1,5 gram fett, 7,7 gram karbohydrat og 3,6 gram protein.
• Q fersk sjokolademelk (5 prosent tilsatt sukker): 68 kcal, 1,5 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3,4 gram protein.

Følg @matspaneren på instagram

Har du tips til matvarer som matspaneren bør sette under lupen så send gjerne en mail til Vektklubbredaksjonen!

Andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Skyr pinneis

Matspaneren: YT Protein - enda et unødvendig proteinberiket produkt

Matspaneren: Smoothie bowl fra Fjordland

Matspaneren: Roo'bar - økologisk, raw, vegan og glutenfri energibar

Matspaneren: Nutrilett snack bar - i det søteste laget

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her