VELGER KALORIFRITT: Når Tora Katrine Riddervold (32) skal kose seg med en is velger hun sukkerfri ZerOH! som inneholder null kalorier.
VELGER KALORIFRITT: Når Tora Katrine Riddervold (32) skal kose seg med en is velger hun sukkerfri ZerOH! som inneholder null kalorier. Foto: Elisabeth Stigum

Smarte valg i isdisken: Småis med lite kalorier

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-06-24 09:07

Med varme og godt vær smaker det godt med en avkjølende is. Her er småisen som finnes i kjøledisken i år fra Diplom-Is og Hennig-Olsen som inneholder færrest kalorier.

– Is er kosemat, men man kan spise is ganske ofte om man velger smart i isdisken, forteller klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Hun har tidligere kategorisert småis i fire ulike nivåer; liten, mellomstor, stor og ekstra stor is.

Skal du velge magert er det liten tvil om at saftis inneholder mindre kalorier enn fløteis med sjokoladetrekk eller kjeksis. De store iskremprodusentene har merket at forbrukerne ønsker seg flere alternativer.

– Det er absolutt økt interesse for sunnere is, og vi ser at dette er et marked som vokser. Vi jobber blant annet med porsjonskontroll og størrelse på småisen. Samtidig som vi ønsker å ha et bredt spekter, slik at forbrukerne står fritt til å velge selv, sier Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør i Hennig-Olsen is.

– Selv om topplisten over mest solgte småis består av de mer kaloririke isene, ser vi at sunnhet innenfor iskremkategorien er en økende trend, sier Marianne Grøtte, Markedssjef i Diplom-Is og trekker frem is med høyt fruktinnhold eller uten sukker.

Vektklubbs matspaner tester: Fun Light saftis uten sukker og ZerOH!

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Går for kalorifritt

Norges eldste og største iskremprodusenter har flere ispinner for dem som ønsker kjøle seg ned uten å få i seg like mange kalorier som et lite måltid.

Tora Katrine Riddervold (32) fra Lier har tidligere hatt en imponerende vektnedgang å skilte med. Over 30 kilo har hun gått ned fra 2019 og til nå! Selv om hun passer vekten vil hun også kose seg med is på varme dager i sommer. Så hvilken is velger hun?

– Jeg spiser bare ZerOh! Den passer perfekt for meg fordi jeg er bevisst på kaloriinntaket og ønsker vektnedgang gjennom sommeren. I tillegg passer den inn i et lavkarbokosthold, forteller trebarnsmoren.

Ble vurdert: Er skyr-isen sunn?

Tora Katrine Riddervold tar ikke ferie fra sunne vaner og er bevisst på kaloriinntaket gjennom sommeren.
Tora Katrine Riddervold tar ikke ferie fra sunne vaner og er bevisst på kaloriinntaket gjennom sommeren. Foto: Elisabeth Stigum

Den kalorifrie ZerOh!-isen selges ikke enkeltvis i år, kun i multipack, forteller Hennig-Olsen, og er derfor ikke med i listen lenger ned i saken.

Store forskjeller

– Som med alt annet er det hvor mange is og hvor ofte du spiser is som er viktigst for kaloriinntaket. Og særlig hvis isen kommer på toppen av alt annet man gjerne vil kose seg med i tillegg gjennom sommeren, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Hvis du synes det kan være utfordrende å begrense inntaket er rådet fra Vektklubbs matspaner klar:

– Velg saftis eller blant de minste isene. Og så gjelder det å være bevisst i valgene dine, ikke bare i isdisken, men også ellers. Alle valg du tar i løpet av en dag vil påvirke totalinntaket, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Lag selv: Isen du kan spise hver dag

– Isen bør være noe man nyter og koser seg med, og ikke bare noe man spiser på autopilot, råder klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
– Isen bør være noe man nyter og koser seg med, og ikke bare noe man spiser på autopilot, råder klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Simen Øyen

Vektklubb sammenligner en stor is med mye kalorier og en saftis med lite kalorier. Spiser du en SoftShake fra Hennig-Olsen hver dag vil det utgjøre 265 kcal ekstra daglig og til sammen 1855 kcal på en uke. Spiser du en liten saftis eller fruktis hver dag, for eksempel rød Fruitero fra Diplom-Is, vil det utgjøre 63 kcal daglig og 441 kcal om du spiser samme is hver dag i en uke.

– Spiser du is en sjelden gang, for eksempel en gang i uken, spiller det ikke så stor rolle hvilken is du velger å kose deg med, dersom kostholdet ellers er stort sett sunt og variert, konkluderer Ramm.

Syv triks: Matbytter som sparer kalorier

Pinneis under 150 kcal

Her har vi listet opp småisen som du kan kjøpe enkeltvis fra Diplom-Is og Hennig-Olsen is. Vi har rangert etter isen som inneholder færrest kalorier, i synkende rekkefølge, der den som inneholder minst kommer sist (nederst). Kaloriinnholdet er beregnet per stykk, ut ifra isens vekt i gram.

Solo = 121 kcal

Foto: Hennig-Olsen-is

Nyt DobbelSjoko = 120 kcal

Foto: Hennig-Olsen-is

Crème pasjonsfrukt og sitron = 120 kcal

Foto: Hennig-Olsen-is

PinUp = 111 kcal

Foto: Diplom-Is

Sommeris appelsinsorbé = 109 kcal

Foto: Elisabeth Stigum

Dream mango & pasjonsfrukt = 106 kcal

Foto: Diplom-Is

Friskis jordbær og appelsin = 104 kcal

Foto: Hennig-Olsen-is

Dyreparken = 94 kcal

Foto: Hennig-Olsen-is

Pære saftis = 87 kcal

Foto: Diplom-Is

KræsjPink = 85 kcal

Foto: Diplom-Is

Nude strawberry = 83 kcal

Foto: Hennig-Olsen-is

Lollipop = 74 kcal

Foto: Diplom-Is

Fruitero bringebær og jordbær = 72 kcal

Foto: Diplom-Is

Friskis melon = 68 kcal

Foto: Hennig-Olsen-is

Fruitero bringebær, mango og eple = 62 kcal

Foto: Diplom-Is

Lollipop SuperSpinn = 53 kcal

Foto: Diplom-Is

Kaloriinnhold i annen is:

Lion king size kjeksis (Diplom-is) = 417 kcal
Big deal kjeksis (Hennig-Olsen) = 388 kcal
Gigant kjeksis (Diplom-is) = 388 kcal
Daimis kjeksis (Hennig-Olsen) = 368 kcal
Royal trippel magi (Diplom-is) = 330 kcal
ShoftShake sjokolade (Hennig-Olsen) = 264 kcal
ShoftShake jordbær (Hennig-Olsen) = 262 kcal
Crème lakris (Hennig-Olsen) = 243 kcal
Crème mandel vegan (Hennig-Olsen) = 237 kcal
Royal trippel sjokolade (Diplom-is) = 219 kcal
Freia melkesjokoladeis (Hennig-Olsen) = 208 kcal
Drillo is (Diplom-is) = 199 kcal
Sjokokirs (Hennig-Olsen) = 194 kcal
Krone-is jordbær (Diplom-is) = 191 kcal
Sandwich (Diplom-is) = 189 kcal
Båtis (Diplom-is) = 158 kcal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her