Det finnes mange proteinbarer å velge mellom, noen mer eller mindre gunstige enn andre.
Det finnes mange proteinbarer å velge mellom, noen mer eller mindre gunstige enn andre. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Mest protein og minst sukker: Dette er den beste proteinbaren

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-06-17 12:56

Vil du velge en bar med mest proteiner, minst kalorier eller minst sukker? Vi har sett nærmere på næringsinnholdet i ni ulike proteinbarer.

Å spise produkter med tilsatt protein for å dekke proteinbehovet er for de fleste helt unødvendig. Har du et normalt og vanlig kosthold trenger du ikke bekymre deg for at du får i deg for lite protein, har Vektklubbs kosteksperter og klinisk ernæringsfysiologer Anette Skarpaas Ramm og Eli Anne Myrvoll Blomkvist, tidligere slått fast i en rekke artikler.

Men når sulten plutselig kommer, kan en energi- eller proteinbar i vesken eller sekken være kjekk å ha som nødløsning. Vi har derfor tatt en nærmere titt på næringsinnholdet i ni populære proteinbarer som er lett tilgjengelig i dagligvare- og sportsbutikk, for å se om noen skiller seg bedre ut enn andre.

Energibar eller proteinbar: Hva bør du velge?

Den beste proteinbaren

Vi har rangert proteinbarene ut ifra kaloriinnhold og innhold av ulike næringsstoffer. Til slutt har vi gjort en uhøytidelig kåring av den proteinbaren som totalt sett kommer best ut, dersom alle faktorene vektes likt.

Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Både ut ifra næringsinnhold per 100 gram og per bar (proteinbarene har ulik størrelse) var det Maxim Protein Bar som kom best ut, med lite kalorier, godt med protein og fiber, lite sukker og midt på treet hva angår mettet fett.

Proteinbar sammenlignet med vanlig sjokolade

Noen liker å bytte ut vanlig sjokolade med proteinbar, mens andre vil spise «ekte vare» når man først skal kose seg.

Vanlig melkesjokolade inneholder 550 kcal per 100 gram. Det tilsvarer 12 ruter, altså halvparten av en stor melkesjokoladeplate.

Maxim Protein Bar crispy brownie inneholder 357 kcal per 100 gram, og en bar (50g) gir da 178 kcal. For samme kalorimengde kan du spise ca. 30 gram melkesjokolade, som tilsvarer i underkant av 4 ruter.

Den største forskjellen på proteinbaren og melkesjokolade ligger nok imidlertid i ingredienslisten. Mens melkesjokolade har seks ingredienser, har proteinbaren svimlende 22 ingredienser!
Den største forskjellen på proteinbaren og melkesjokolade ligger nok imidlertid i ingredienslisten. Mens melkesjokolade har seks ingredienser, har proteinbaren svimlende 22 ingredienser! Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Melkesjokoladen inneholder mer enn dobbelt så mye fett. Per 100 gram inneholder melkesjokolade 20 gram mettet fett, mens Maxim proteinbaren inneholder 7,1 gram per 100 gram. Den er stor forskjell i sukkerinnhold. Melkesjokolade inneholder 54 prosent sukker, mens proteinbaren inneholder 2,7 gram sukkerarter per 100 gram, men kunstig søtstoff.

Rangering

Tabellene for kalorier, mettet fett og sukker er rangert fra lavest innhold til høyest. Protein og fiber gir bedre metthetsfølelse, og derfor er disse tabellene rangert fra høyest innhold til lavest. Vi har også laget ulike tabeller for næringsstoffer per 100 gram og per stykk, siden barene kommer i ulik størrelse.

KALORIER

Minst kalorier per 100 gram:

Minst kalorier per bar:

PROTEIN

Mest protein per 100 gram:

Mest protein per bar:

SUKKER

Minst sukker per 100 gram:

Minst sukker per bar:

METTET FETT

Minst mettet fett per 100 gram:

Minst mettet fett per bar:

FIBER

Mest fiber per 100 gram:

Mest fiber per bar:

Total score

Maxim Protein Bar crispy brownie var den baren som samlet sett kom best ut.
Maxim Protein Bar crispy brownie var den baren som samlet sett kom best ut. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

I tabellene over har vi gitt proteinbarene plassering fra én til ni, der én er best. Dette har vi omgjort til poeng. Det vil derfor si at de proteinbarene med færrest poeng scorer høyest.

Smak, pris, hvilke ingredienser proteinbarene er laget av er ikke vektet, men vil jo til syvende og sist kanskje være enda mer avgjørende enn de marginale forskjellene på proteinbarenes sammensetning av næringsstoffer.

Protein- og energibarer klassifiseres som et kosttilskudd og kan fungere fint som en rask mat-på-farten-løsning, men bør ikke erstatte vanlig mat.

Sammenlagt «best ut» per 100 gram:

Færrest poeng gir best score.

Sammenlagt per bar:

Færrest poeng gir best score.

OBS! Rangeringen av proteinbarene er laget mai og juni 2020. Vi gjør oppmerksom på at produsenter kan endre oppskrift og dermed næringsinnhold i sine produkter. Vi har heller ikke tatt med alle proteinbarer på markedet, men de vi anser som lett å finne i matbutikker eller sportsbutikker.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her