Kreativ Catering

VK-kokkens oppskrift: Bæ-sesong!

Publisert: 2013-11-05 13:52

Lammekjøtt er godt uansett hvor det kommer fra, men det er ingen tvil om at det norske lammekjøttet som havner i diskene hver høst befinner seg i verdenstoppen.</p><p>

Æren for det går til mye bevegelse i utmark, ubegrensede mengder med rent vann og rikelig tilgang på urter, løv og gress som gir et variert kosthold.

Jan Petter Lynau / VG.

Forskjellen på kjøtt fra lam og sau er ikke alderen i seg selv. Det litt seigere saue- eller fårekjøttet skyldes at en del muskler er benyttet i lengre tid av de ”voksne”. Det gir litt større motstand i kjøttet, noe du enkelt løser ved å koke eller steke litt lenger. Men lam tar nå kaka, da, naturlig mørt og lett som det er.

Har du allerede rukket å kjøre noen serierunder med fårikål, er det kanskje på plass med en annen variant? Kål er fremdeles med, men det er blomkål denne gangen. Lammelår eller –filet uten bein er snadderråvaren. Prøv den!

Store deler av den norske saueproduksjonen er meget nær ved å være økologisk, selv om ikke alle oppfyller Debios strenge krav fullt ut. I min oppvekst på Løten hadde vi grinder og porter for å holde sau og lam unna urtebed og kjøkkenhager. Det tror jeg fremdeles er en god ide. Urter og lam er en god kombinasjon, men du får mer ut av smakene hvis du tilsetter dem i tilberedningsprosessen, i stedet for i fôret.

Lam er sunt og godt. Gi fårikålen en liten pause, og snyt en ulv en gang til før vinteren!

Langtidsstekt lammelår med kaperssjy og stekt blomkål

Til 4 personer

600g beinfritt lammelår eller lammefilet
½ blomkålhode
3ss kapers
2ss meierismør
1ss hakket persille
1ts hakket timian eller rosmarin (fritt valg)
Salt og pepper
3ss raps, solsikke eller soyaolje til steking.

Slik gjør du det:

Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og brun det i stekepanne.

Ha kjøttet i en ildfast form og gni det inn med timian eller rosmarin.

Stek kjøttet på 80 grader i ovnen til det har en kjernetemperatur på 58 grader.

Mens kjøttet stekes renser du blomkålen for blader og stilker. Skjær blomkålen i fingertykke skiver på langs. Stek blomkålen mør i panne med litt olje, bruk middels varme, bruker du høy varme blir blomkålen brent før den blir mør. Smak til med salt og pepper.

Kapersjyen lages ved å brune smør i panne til det er gyllent. Pass på at det ikke blir brent. Tilsett kapers og hakket persille. Før servering tilsettes litt av stekesjyen til lammet kapersblandingen. .

Server lammekjøttet med kaperssjy og blomkål, pynt med løkringer og dill.

Stekte potetbåter eller ris er fint tilbehør.

Se kaloriberegning av oppskriften her

Se flere oppskrifter fra VK-kokken

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her