Hjemmelagde grønnsaksdipper
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.
Denne texmex-varianten kan bli din neste favoritt.
Australske Cassie Spanner står bak Cook it real good, en blogg der hun deler enkle og sunne oppskrifter.
I sin jakt på å gjøre oppskrifter sunnere er det et kompromiss Spanner aldri inngår; sunnhet skal aldri gå på bekostning av smak.
– Denne vegetariske søtpotetnachosen er så god at du ikke kommer til å savne hverken tortillachips eller kjøtt, lover hun og deler oppskriften sin med Vektklubbs lesere.
Og det er mange kalorier å spare på å bytte ut tortillachips med søtpotet. For selv om tortillachips er godt, er det dessverre nokså kaloririkt.
Tortillachips inneholder mellom 460–496 kcal per 100 gram. 100 gram tilsvarer omtrent 20–30 nachoflak. Søtpotet inneholder ca. 85 kcal per 100 gram, er fettfri og rik på kostfiber, betakaroten (vitamin A), kalium og sporstoffer.
Nachos trenger ikke være ensbetydende med usunn kosemat. Det finnes mange små grep for å gjøre den sunnere der du både sparer kalorier og gjør maten mer næringsrik:
• Bytt ut kjøttdeigen med karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, svarte linser eller kidneybønner.
• Bruk mindre mengde ost.
• Velg lettrømme fremfor seterrømme
• Tilsett flere grønnsaker som løk, paprika, mais, oliven, vårløk eller purre.
Sjekk også: Deilig pitapizza helt for deg selv!
Her er Spanners oppskrift på søtpotetnachos:
Til 4 porsjoner, ca. 373 kcal per porsjon
Tid: 35 minutter
2 søtpoteter
1 boks svarte bønner, skylt og avrent
2,5 dl frossen mais
1 rød paprika, skivet
2,5 dl tomatsalsa
1 avokado
1 ss olive oil
1 ts extra virgin olivenolje
1,5 dl revet ost (gjerne cheddar)
1 ts spisskummen
½ ts cayenne pepper / chili
1 ts hvitløkspulver
sitronsaft
salt og pepper
Søtpotet:
Forvarm ovn til 200C. Ha bakepapir på et stekebrett. Kutt søtpotet i tynne skiver, 6 mm tykke. Legg i en bolle og dryss 1 ss olivenolje, salt og pepper over. Bland til alle skivene er dekket med olje og krydder, og legg skivene utover bakepapiret i ett lag. Stek i ovn i 20–25 minutter, og snu dem over halvveis i steketiden. Skivene kan bli lett gylne.
Mais og paprika:
Tørrstek maiskorn og paprika i en non-stick stekepanne på medium varme. Hvis pannen ikke tåler tørrsteking kan du tilsette litt olje. Rør jevnlig i 5 minutter til mais og paprika er brunet.
Sorte bønner:
Varm opp de svarte bønnene i en kjele på medium varme. Tilsett spisskummen, cayenne pepper og hvitløkspulver og bland godt sammen. Kok i cirka 5 minutter eller til bønnene begynner å åpne seg. Mos med baksiden av en skje til blandingen ligner bønnemos, eller la de være hele om du foretrekker det.
Enkel guacamole:
Skrap ut avokado og ha i en skål. Bland med 1 ts extra virgin olivenolje, salt, pepper og sitronsaft.
Nacho anordning:
Legg de stekte søtpotetskivene på stekebrett med bakepapir. Spre over bønneblandingen og mais og paprika. Tilsett guacamole, salsa og til slutt ost. Stek i 5–10 minutter til osten er smeltet.
Server rykende varm og nyt!
Om du lager nachos med vanlige tortillachips kan det være smart å velge den typen som har lavest andel mettet fett. Heldigvis benytter de fleste norske produsenter solsikkeolje og rapsolje, og har kuttet ut palmeoljen, slik at andelen mettet fett er relativ lav. Står det vegetabilsk olje på chipsposen kan det være palmeolje som er benyttet, og det kan være en fordel å velge et annet merke.
Det kan også være lurt å velge en chipstype som har minst mulig salt per 100 gram. Aller helst under 1 gram per 100 gram.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
De beste styrkeøvelsene for nybegynnere
Matspaneren: YT Protein – enda et unødvendig proteinberiket produkt
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.
Mange hevder at frokost er det viktigste måltidet, men vi slår et slag for middagen. Måltidet er viktig både for vekt, helse og familielivet. Her er fem deilige middagsoppskrifter du kan prøve!
Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deilige grønnsaker.
Ikke et vondt ord om pastafavoritten, men av og til kan det være deilig å prøve noe nytt!
Næringsrike og store porsjoner er stikkord i Ida Bergsløkkens matfilosofi. Her deler hun sine to favorittoppskrifter, og hvordan du kan planlegge middagene til mer enn en dag.
Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!