GRØNT ER SKJØNT: Å spise sunt trenger ikke være komplisert. Her ser du fem enkle oppskrifter på grønnsakstilbehør som får råvarene til å smake så bra at du ikke vil tro det er slankende!
GRØNT ER SKJØNT: Å spise sunt trenger ikke være komplisert. Her ser du fem enkle oppskrifter på grønnsakstilbehør som får råvarene til å smake så bra at du ikke vil tro det er slankende! Foto: Nussara Guldberg / justanotherfoodstory.com

Tilbehøret som stjeler showet

Nussara Guldberg
Publisert: 2015-08-07 11:02

Du kan lage den lekreste siderett med bare én grønnsak – spar både tid, penger og kalorier!

Vil du spise sunnere og gå ned i vekt er det spesielt én kostholdsendring som er viktig; spis mer grønnsaker. For mange av oss er det lettest å inkludere mer grønt til middagsmåltidet. Fyller du tallerkenen med mer grønnsaker er det naturlig å redusere mengden på de mer kaloririke ingrediensene som ris, pasta og poteter.

«Hva skal vi ha til middag?» Det evige spørsmålet som dukker opp. Det kan være vanskelig nok å velge om du skal ha kjøtt eller fisk og deretter hva tilbehøret skal være. Tanken går straks til all den tiden brukt på skrelling, kutting og tilberedning, noe som kan være strevsomt og umotiverende for travle hverdager. Kjappe og usunne løsninger kan derfor virke fristende og tidsbesparende, fremfor å henge over kjøkkenbenken.

Det finnes løsninger for deg som både vil spare tid og kalorier til middag. Mitt råd er derfor; gjør mer ut av én grønnsak, få den til å skinne. På den måten kan du også variere middagsoppskriftene i større grad, selv om du spiser for eksempel kylling to til tre ganger i uken. Bare bytt ut tilbehøret, blomkålstappe en dag, søtpotetstaver en annen.

«Less is more»

Det er alltid bra å legge til en dose av vitaminer og mineraler til måltider og en av de beste måtene er å inkludere grønnsaker. Men klassiske, dampende grønnsaker som for eksempel brokkoli og gulrøtter, kan i lengden være kjedelig, tamt og gi lite glede i matlagingen.

MATBLOGGER: Nussara Guldberg (30) er utdannet matteknolog, og står bak bloggen Just Another Food Story. Hun deler sunne, smakfulle og enkle oppskrifter, og var tidligere bidragsyter til Vektklubb.
MATBLOGGER: Nussara Guldberg (30) er utdannet matteknolog, og står bak bloggen Just Another Food Story. Hun deler sunne, smakfulle og enkle oppskrifter, og var tidligere bidragsyter til Vektklubb. Foto: Maria Tveiten Helgeby / VG

For å holde på et sunt og magert kosthold over tid må jo maten smake digg. Å kutte kalorier trenger ikke være ensbetydende med mangel på smak. Tvert imot er det en anledning til å tenke kreativt, særlig når det kommer til tilbehøret.

Det trenger ikke å være komplisert, med små grep kan du løfte middagen til nye høyder, selv ved bruk av få ingredienser. Stikkordet er ferske råvarer, krydder, urter, samt litt smør og ost i slankevennlige mengder. Fett er som kjent en smaksforsterker.

Disse oppskriftene vil gi deg inspirasjon til hvordan du helt enkelt kan forvandle en råvare som blomkål, squash, søtpotet, mais og romanosalat til velsmakende og næringsrike middagstilbehør!

Oppskriftene er også så enkel at du fint kan benytte de som sunn snacks.

Maiskolber med limesmør - 164 kcal

Mais er en smaksfavoritt blant mange. Den fiberrike grønnsaken er i tillegg en god kilde til B-vitaminene folat og niacin.
Mais er en smaksfavoritt blant mange. Den fiberrike grønnsaken er i tillegg en god kilde til B-vitaminene folat og niacin.

Til 6 porsjoner

3 stk maiskolbe
2 ss meierismør
1 ss olivenolje extra virgin
1 ss limesaft, ferskpresset
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
0,25 ts cayennepepper
1 ts limeskall

Slik gjør du det: Kok maiskolbene i lettsaltet vann i 10-12 minutter eller til de er møre. Brun smør sammen med olje og tilsett limesaft og krydrene. Pensle maiskolbene med smørblandingen over og riv limeskall over rett før servering.

Se oppskriften her.

Ovnsbakte squash - 138 kcal

Squash er en særdeles mager grønnsak fordi den inneholder hele 95% vann. Perfekt som slankemat!
Squash er en særdeles mager grønnsak fordi den inneholder hele 95% vann. Perfekt som slankemat!

Til 6 porsjoner

2 stk squash
2 stk egg
120 gram panko eller brødsmuler
30 gram parmesanost, revet
1 dl hvetemel
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts paprikapulver

Slik gjør du det: Kutt squash i staver. Dypp squashstavene i melblanding (mel, salt, pepper og paprikapulver) og rist av det overflødige. Vend så squashstavene i lettpisket egg og deretter i brødsmuler med revet parmesan. Stekes i ovnen på midterste rille på 185 grader i ca. 40 min eller til de er gyldne.

Se oppskriften her.

Smørstekte romanosalat med revet parmesan - 90 kcal

Like god varm! Siden salat inneholder tilnærmet ingen kalorier er det ikke så "farlig" å steke den i bittelitt smør og toppe med smakfull revet ost. Romanosalat inneholder vitamin A og og vitamin C.
Like god varm! Siden salat inneholder tilnærmet ingen kalorier er det ikke så "farlig" å steke den i bittelitt smør og toppe med smakfull revet ost. Romanosalat inneholder vitamin A og og vitamin C.

Til 2 porsjoner

2 stk romanosalat
1 ss smør
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
10 gram parmesanost, revet

Slik gjør du det: Del romanosalat i to på langs og stek de i smør til de er gyldne og krydre med salt og pepper. Riv parmesan over ved servering.

Se oppskriften her.

Spicy søtpotet - 193 kcal

Søtpotet har blitt en populær rotgrønnsak og blir brukt blant annet i kakeoppskrifter! Søtpoteten er rik på betakaroten og kostfiber.
Søtpotet har blitt en populær rotgrønnsak og blir brukt blant annet i kakeoppskrifter! Søtpoteten er rik på betakaroten og kostfiber.

Til 2 porsjoner

1 stk søtpotet, rå
0,5 ts salt
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts chilipulver
0,5 ts spisskummin
0,25 ts korianderfrø
0,25 ts hvitløkspulver
1 ss olivenolje extra virgin

Slik gjør du det: Skrell søtpoteten og kutt i tynne staver. Legg søtpotetstavene på et stekebrett dekket med bakepapir og dryss olje og krydrene over. Bland godt sammen og stek på 185 grader på midterste rille i 20 minutter og sett gjerne på grill funksjon i de siste to minuttene for å få litt sprøhet.

Se oppskriften her.

Krydret blomkålstappe - 95 kcal

Sammenlignet med potetstappe som inneholder 85 kcal per 100 gram, er blomkålstappe en magrere variant med 45 kcal per 100 gram og et flott alternativ til i slank hverdagskost.
Sammenlignet med potetstappe som inneholder 85 kcal per 100 gram, er blomkålstappe en magrere variant med 45 kcal per 100 gram og et flott alternativ til i slank hverdagskost.

Til 4 porsjoner

2 stk blomkål, stor
1 ss meierismør
2 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts paprikapulver
0,25 ts cayennepepper
1 ss frisk persille eller gressløk

Slik gjør du det: Rens blomkål og del i mindre buketter. Ha blomkålbuketter i en kjele med vann og 1 ts salt, og la det koke til grønnsakene er møre. Sil av vannet og mos blomkålbukettene og ha i resten av ingrediensene.

Se oppskriften her.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Friske og sunne sommerdrikker som slukker tørsten!

Her er isen du kan spise - og holde deg slank!

Sommerens sunneste burgerfest

Salatene også gutta kommer til å elske!

Spis etter klokka - bli kvitt søtsuget!

Så mange kalorier er det i hverdagsmaten din

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her