Nussara Guldberg / justanotherfoodstory.com

Tilbehøret som stjeler showet

Publisert: 2015-08-07 11:02

Du kan lage den lekreste siderett med bare én grønnsak – spar både tid, penger og kalorier!

Vil du spise sunnere og gå ned i vekt er det spesielt én kostholdsendring som er viktig; spis mer grønnsaker. For mange av oss er det lettest å inkludere mer grønt til middagsmåltidet. Fyller du tallerkenen med mer grønnsaker er det naturlig å redusere mengden på de mer kaloririke ingrediensene som ris, pasta og poteter.

«Hva skal vi ha til middag?» Det evige spørsmålet som dukker opp. Det kan være vanskelig nok å velge om du skal ha kjøtt eller fisk og deretter hva tilbehøret skal være. Tanken går straks til all den tiden brukt på skrelling, kutting og tilberedning, noe som kan være strevsomt og umotiverende for travle hverdager. Kjappe og usunne løsninger kan derfor virke fristende og tidsbesparende, fremfor å henge over kjøkkenbenken.

Det finnes løsninger for deg som både vil spare tid og kalorier til middag. Mitt råd er derfor; gjør mer ut av én grønnsak, få den til å skinne. På den måten kan du også variere middagsoppskriftene i større grad, selv om du spiser for eksempel kylling to til tre ganger i uken. Bare bytt ut tilbehøret, blomkålstappe en dag, søtpotetstaver en annen.

«Less is more»

Det er alltid bra å legge til en dose av vitaminer og mineraler til måltider og en av de beste måtene er å inkludere grønnsaker. Men klassiske, dampende grønnsaker som for eksempel brokkoli og gulrøtter, kan i lengden være kjedelig, tamt og gi lite glede i matlagingen.

Maria Tveiten Helgeby / VG

For å holde på et sunt og magert kosthold over tid må jo maten smake digg. Å kutte kalorier trenger ikke være ensbetydende med mangel på smak. Tvert imot er det en anledning til å tenke kreativt, særlig når det kommer til tilbehøret.

Det trenger ikke å være komplisert, med små grep kan du løfte middagen til nye høyder, selv ved bruk av få ingredienser. Stikkordet er ferske råvarer, krydder, urter, samt litt smør og ost i slankevennlige mengder. Fett er som kjent en smaksforsterker.

Disse oppskriftene vil gi deg inspirasjon til hvordan du helt enkelt kan forvandle en råvare som blomkål, squash, søtpotet, mais og romanosalat til velsmakende og næringsrike middagstilbehør!

Oppskriftene er også så enkel at du fint kan benytte de som sunn snacks.

Maiskolber med limesmør - 164 kcal

Til 6 porsjoner

3 stk maiskolbe
2 ss meierismør
1 ss olivenolje extra virgin
1 ss limesaft, ferskpresset
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
0,25 ts cayennepepper
1 ts limeskall

Slik gjør du det: Kok maiskolbene i lettsaltet vann i 10-12 minutter eller til de er møre. Brun smør sammen med olje og tilsett limesaft og krydrene. Pensle maiskolbene med smørblandingen over og riv limeskall over rett før servering.

Se oppskriften her.

Ovnsbakte squash - 138 kcal

Til 6 porsjoner

2 stk squash
2 stk egg
120 gram panko eller brødsmuler
30 gram parmesanost, revet
1 dl hvetemel
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts paprikapulver

Slik gjør du det: Kutt squash i staver. Dypp squashstavene i melblanding (mel, salt, pepper og paprikapulver) og rist av det overflødige. Vend så squashstavene i lettpisket egg og deretter i brødsmuler med revet parmesan. Stekes i ovnen på midterste rille på 185 grader i ca. 40 min eller til de er gyldne.

Se oppskriften her.

Smørstekte romanosalat med revet parmesan - 90 kcal

Til 2 porsjoner

2 stk romanosalat
1 ss smør
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
10 gram parmesanost, revet

Slik gjør du det: Del romanosalat i to på langs og stek de i smør til de er gyldne og krydre med salt og pepper. Riv parmesan over ved servering.

Se oppskriften her.

Spicy søtpotet - 193 kcal

Til 2 porsjoner

1 stk søtpotet, rå
0,5 ts salt
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts chilipulver
0,5 ts spisskummin
0,25 ts korianderfrø
0,25 ts hvitløkspulver
1 ss olivenolje extra virgin

Slik gjør du det: Skrell søtpoteten og kutt i tynne staver. Legg søtpotetstavene på et stekebrett dekket med bakepapir og dryss olje og krydrene over. Bland godt sammen og stek på 185 grader på midterste rille i 20 minutter og sett gjerne på grill funksjon i de siste to minuttene for å få litt sprøhet.

Se oppskriften her.

Krydret blomkålstappe - 95 kcal

Til 4 porsjoner

2 stk blomkål, stor
1 ss meierismør
2 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts paprikapulver
0,25 ts cayennepepper
1 ss frisk persille eller gressløk

Slik gjør du det: Rens blomkål og del i mindre buketter. Ha blomkålbuketter i en kjele med vann og 1 ts salt, og la det koke til grønnsakene er møre. Sil av vannet og mos blomkålbukettene og ha i resten av ingrediensene.

Se oppskriften her.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Friske og sunne sommerdrikker som slukker tørsten!

Her er isen du kan spise - og holde deg slank!

Sommerens sunneste burgerfest

Salatene også gutta kommer til å elske!

Spis etter klokka - bli kvitt søtsuget!

Så mange kalorier er det i hverdagsmaten din

Annonse

Vektklubbs vårkampanje!

Nå får du større rabatt jo lengre bindingstid du velger og du får hele 50 % rabatt ved 12 måneders medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

10 timer

1minutt

34 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 måneders medlemskap er 249 kr per mnd, ordinær pris for 6 måneders medlemskap er 199 kr per mnd og ordinær pris for 12 måneders medlemskap er 149 kr per mnd. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her