Lag blomkålmos - spar middagskalorier
Den kalorifattige blomkålen kan bli et smakfullt og mettende tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk.
Du kan lage den lekreste siderett med bare én grønnsak – spar både tid, penger og kalorier!
Vil du spise sunnere og gå ned i vekt er det spesielt én kostholdsendring som er viktig; spis mer grønnsaker. For mange av oss er det lettest å inkludere mer grønt til middagsmåltidet. Fyller du tallerkenen med mer grønnsaker er det naturlig å redusere mengden på de mer kaloririke ingrediensene som ris, pasta og poteter.
«Hva skal vi ha til middag?» Det evige spørsmålet som dukker opp. Det kan være vanskelig nok å velge om du skal ha kjøtt eller fisk og deretter hva tilbehøret skal være. Tanken går straks til all den tiden brukt på skrelling, kutting og tilberedning, noe som kan være strevsomt og umotiverende for travle hverdager. Kjappe og usunne løsninger kan derfor virke fristende og tidsbesparende, fremfor å henge over kjøkkenbenken.
Det finnes løsninger for deg som både vil spare tid og kalorier til middag. Mitt råd er derfor; gjør mer ut av én grønnsak, få den til å skinne. På den måten kan du også variere middagsoppskriftene i større grad, selv om du spiser for eksempel kylling to til tre ganger i uken. Bare bytt ut tilbehøret, blomkålstappe en dag, søtpotetstaver en annen.
Det er alltid bra å legge til en dose av vitaminer og mineraler til måltider og en av de beste måtene er å inkludere grønnsaker. Men klassiske, dampende grønnsaker som for eksempel brokkoli og gulrøtter, kan i lengden være kjedelig, tamt og gi lite glede i matlagingen.
For å holde på et sunt og magert kosthold over tid må jo maten smake digg. Å kutte kalorier trenger ikke være ensbetydende med mangel på smak. Tvert imot er det en anledning til å tenke kreativt, særlig når det kommer til tilbehøret.
Det trenger ikke å være komplisert, med små grep kan du løfte middagen til nye høyder, selv ved bruk av få ingredienser. Stikkordet er ferske råvarer, krydder, urter, samt litt smør og ost i slankevennlige mengder. Fett er som kjent en smaksforsterker.
Disse oppskriftene vil gi deg inspirasjon til hvordan du helt enkelt kan forvandle en råvare som blomkål, squash, søtpotet, mais og romanosalat til velsmakende og næringsrike middagstilbehør!
Oppskriftene er også så enkel at du fint kan benytte de som sunn snacks.
Til 6 porsjoner
3 stk maiskolbe
2 ss meierismør
1 ss olivenolje extra virgin
1 ss limesaft, ferskpresset
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
0,25 ts cayennepepper
1 ts limeskall
Slik gjør du det: Kok maiskolbene i lettsaltet vann i 10-12 minutter eller til de er møre. Brun smør sammen med olje og tilsett limesaft og krydrene. Pensle maiskolbene med smørblandingen over og riv limeskall over rett før servering.
Til 6 porsjoner
2 stk squash
2 stk egg
120 gram panko eller brødsmuler
30 gram parmesanost, revet
1 dl hvetemel
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts paprikapulver
Slik gjør du det: Kutt squash i staver. Dypp squashstavene i melblanding (mel, salt, pepper og paprikapulver) og rist av det overflødige. Vend så squashstavene i lettpisket egg og deretter i brødsmuler med revet parmesan. Stekes i ovnen på midterste rille på 185 grader i ca. 40 min eller til de er gyldne.
Til 2 porsjoner
2 stk romanosalat
1 ss smør
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
10 gram parmesanost, revet
Slik gjør du det: Del romanosalat i to på langs og stek de i smør til de er gyldne og krydre med salt og pepper. Riv parmesan over ved servering.
Til 2 porsjoner
1 stk søtpotet, rå
0,5 ts salt
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts chilipulver
0,5 ts spisskummin
0,25 ts korianderfrø
0,25 ts hvitløkspulver
1 ss olivenolje extra virgin
Slik gjør du det: Skrell søtpoteten og kutt i tynne staver. Legg søtpotetstavene på et stekebrett dekket med bakepapir og dryss olje og krydrene over. Bland godt sammen og stek på 185 grader på midterste rille i 20 minutter og sett gjerne på grill funksjon i de siste to minuttene for å få litt sprøhet.
Til 4 porsjoner
2 stk blomkål, stor
1 ss meierismør
2 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts paprikapulver
0,25 ts cayennepepper
1 ss frisk persille eller gressløk
Slik gjør du det: Rens blomkål og del i mindre buketter. Ha blomkålbuketter i en kjele med vann og 1 ts salt, og la det koke til grønnsakene er møre. Sil av vannet og mos blomkålbukettene og ha i resten av ingrediensene.
Ny og forbedret tjeneste - dette får du!
Friske og sunne sommerdrikker som slukker tørsten!
Her er isen du kan spise - og holde deg slank!
Salatene også gutta kommer til å elske!
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Den kalorifattige blomkålen kan bli et smakfullt og mettende tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk.
Mange tenker kanskje at det er sunnere å bytte ut pommes frites til fordel for søtpotetfries, men vanlig potet inneholder faktisk litt mindre kalorier enn søtpotet.
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Er det en matvaregruppe vi bør spise mer av både med tanke på helsen og vekt, men også med hensyn til miljøet, så er det grønnsaker. Billig er det også, sammenliknet med kjøtt, kylling og fisk!
Det skal ikke så mye til å lage sunn og næringsrik snacks.
Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deilige grønnsaker.