UTEN SUKKER OG HVETEMEL: Om du av ulike grunner bør kutte sukker og stivelse fra kosten kan disse lappene være en god erstatning for vanlige pannekaker.

Sunnere pannekaker: Kikertlapper med sukkerfritt syltetøy

Publisert: 2018-02-13 14:58

Lyst på pannekaker eller lapper, men også opptatt av å redusere sukkerinntaket? Da kan disse kikertlappene og syltetøyet være noe for deg!

Vi vet det alle sammen, vi bør redusere inntaket av tilsatt sukker i kosten. Pannekaker er faktisk ikke så ille, men befinner seg i matvaregruppen man kanskje ikke behøver å spise hver dag. For når Helsemyndighetene og kostholdsekspertene oppfordrer oss å være varsom med sukker, så er det brus og andre sukkerholdige drikker, godteri, sjokolade, kaker og søt hvetebakst de sikter til.

Ønsker du å gjøre den klassiske pannekaken sunnere finnes det flere triks. Du kan bytte ut sukker med banan eller kunstig søtning, eller du kan bruke grovere mel eller havregryn i stedet for kun hvetemel.

Se 4 sunne pannekakeoppskrifter her!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Måtte ta kostholdsgrep

For Renathe Lund (28) fra Oslo har det vært helt essensielt å kutte ut sukker fra kostholdet. I 2015 fikk hun konstatert polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Dette er en tilstand med flere væskefylte hulrom i eggstokkene, som fører til hormonforstyrrelser og kan gi flere helseplager. Med årene kan PCOS gi forstyrrelser i forbrenningen og gjøre at insulin virker dårligere i kroppen, og dermed øke risikoen for diabetes type 2. Andre bivirkninger er økt risiko for hjerte- og karsykdommer og barnløshet.

Les også: Søtere liv uten sukker?

Heldigvis responderer PCOS veldig godt på kostholds- og livsstilsendringer. Vektkontroll, eller vektnedgang dersom man er overvektig, røykestopp og å være fysisk aktiv er spesielt viktig ved denne tilstanden. For Lund har det å kutte ned på inntaket av sukker og stivelse vist seg å være mest effektfullt. Det gjorde også at hun fikk tilbake eggløsning og klarte å bli gravid!

På bloggen Sukkerfri Hverdag kan du lese mer om hvordan hun takler en hverdag med PCOS og finne mange gode sukkerfrie oppskrifter, blant annet denne alternative oppskriften til pannekaker eller lapper:

Sukkerfrie lapper med kikertmel

Til 12 lapper ca. 80 kcal/stk.

Kikertlappene kan også spises i matpakken med ost og skinke.

2 dl kikertmel
1 dl vann
1 egg
en liten klunk olje
1/2 ts bakepulver
1 liten klype salt
evt kunstig søtning om ønskelig

Slik gjør du det: Miks alle ingrediensene godt med en visp. La røren stå og svelle litt. Stek lappene i litt smør i en stekepanne. Legg de gjerne i stekeovnen på lav varme etter hvert som de blir ferdige, slik at de er lune og gode når du serverer de.

Samme røre kan også brukes til å steke pannekaker/wraps om du vil ha de litt større. Oppskriften gir omtrent 4 store pannekaker. Lappene vil bli litt tørre om du setter de i kjøleskapet over natten, men røren holder seg fint om den står kaldt 1–2 dager. Stek derfor opp lapper ved behov fremfor alle på en gang om du har tenkt til å spare noen til i morgen.

Topp med cottage cheese og dette deilige syltetøyet:

Syltetøy uten tilsatt sukker med røde bær, vanilje og chia

600 gram frosne bær (f.eks. 400 gram jordbær og 200 gram bringebær)
frøene av en vaniljestang
1/2 sitron
1–2 ts flytende natreen (eller annen kunstig søtning)
3 ss chiafrø

Slik gjør du det: Tin bærene. Ha de over i en kjele og tilsett vaniljefrø. La blandingen koke opp og la småkoke under omrøring i cirka 5 minutter. For syltetøy med «biter» unngå å mose bærene, men du kan godt bruke baksiden av sleiva eller en potetmoser om du ønsker en glattere konsistens. Skru så av varmen og tilsett saften av 1/2 sitron og 1 ts flytende natreen. Rør godt. Smak til om du trenger mer søtning, men vær forsiktig så det ikke blir for søtt.

Sett det varme syltetøyet til avkjøling i kjøleskap (ha det gjerne over i en plastbeholder eller lignende). Når syltetøyet er avkjølt kan du røre inn chiafrø og helle det over på et rent og lufttett syltetøyglass. Sett tilbake i kjøleskapet. I løpet av de neste timene kommer chiafrøene til å svelle og gi syltetøyet riktig konsistens. Dette tar kanskje 4–5 timer, men om du lar det stå over natten er du sikker på at det er ferdig.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Ned i vekt med kveldsmat

Poké bowl med laks, avokado og mango

Øystein ville nå vekten fra førstegangstjenesten

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her