Foto: Scanpix

Så lett kan du spare julekalorier!

Elisabeth Stigum
Publisert: 2011-12-08 13:27

Men et par enkle bytte- eller justeringstriks kan du spare mange kalorier og heller kose deg med julemat som du virkelig liker!

1. Bytt fra caffe latte med helmelk og kremtopp til cappuccino med lettmelk.

Et lett triks er å bytte ut den kremdekkede julekaffen. En kremtopp på 12 gram gir cirka 45 kcal, og det kommer ofte i tillegg til helmelken som er brukt i kaffe latte varianten. I verste fall kan en kaffedrikk være like kaloririk som et lite måltid. Caffe latte med helmelk og kremtopp gir 230 kcal. Velg i stedet en cappuccino eller kaffe latte laget med lettmelk, og dryss litt kanel over slik at den smaker et snev av jul. Den gir kun 48 kcal.

Sparer: 184 kcal

2. Bytt ut en marsipangris med en håndfull mandler.

Foto: Scanpix

Mandler i naturell form er å foretrekke framfor mandler som er behandlet, finhakket og blandet med store mengder sukker. I vanlig marsipan er mandelinnholdet cirka 40%. En marsipangris på 65 gram gir 293 kcal.
Spis heller 100% mandler! De inneholder sunt fett, vitamin B og E, sink, magnesium og fosfor. Rå mandler hevdes å ha en senkende effekt på kolesterolet. 7 stk mandler gir cirka 46 kcal.

Sparer: 247 kcal

3. Bytt ut smultring med pepperkaker.

Foto: Scanpix

Det meste med ordet "smult" i seg bør unngås. En smultring på 60 gram gir ca 300 kcal. En butikkkjøpt pepperkake derimot, veier knapt 7 gram og gir under 30 kcal per stykk. Hjemmelagede pepperkaker kan veie noe mer. Ta heller tre små pepperkaker i stedet for en smultring.

Sparer: 210 kcal

4. Reduser antall medisterkaker og fyll heller opp med rødkål

Foto: Scanpix

Du trenger ikke fjerne medisterkakene fra juletallerkenen dersom dette er noe du liker svært godt. Juster heller mengden av de ulike ingrediensene på julemiddagen. Ta litt mindre av farseprodukter som medisterkaker, og ta mer av rødkål i stedet. En medisterkake på 67 gram gir hele 154 kcal, mens en porsjon rødkål på 70 gram gir kun 18 kcal.

Sparer: 136 kcal

5. Reduser antall medisterpølser, øk heller mengden surkål

Foto: Scanpix

Kutt ned på julepølsene, de er svært fett- og kaloririke, omtrent 250 kcal per 100 gram, og fettet er ikke av den sunne typen. Fyll heller juletallerkenen med surkål som kan skilte med kun 54 kcal per 100 gram. Velg heller rene kjøttbiter, som ribbe eller pinnekjøtt der du skjærer vekk synlig fett, fremfor pølse- og farseprodukter.

Sparer: 196 kcal

6. Velg luftig bakst fremfor delfiakake

Foto: Scanpix

Delfiakaken er dessverre verstingen når det kommer til julekaker. Delfiakaken er så energitett og mektig at kun et lite stykke på 50 gram kan gi 300 kcal. Et stykke krydderkake på 50 gram gir «bare» 130 kcal. Lett valg!
Andre gode varianter som er mer kalorivennlig enn delfiakaken er rullekake, ostekake, gjærbakst, eplepai og vafler. Det som er fint med småkakene som pepperkaker, serinakaker, peppernøtter, kokosmakroner, riskaker og sandkaker er at de kommer i relativt små porsjoner.

Sparer: 170 kcal

7. Velg lett og luftig julegodteri

Av julegodteri gjelder samme prinsipp som for kaker, velg de luftige variantene. Marengstopper, også kalt pikekyss, er å foretrekke fremfor sjokoladefudge og annen sjokoladekonfekt. Marengs inneholder null fett. De er så søte at du slettes ikke trenger spise mange for å få dekket søtsuget. Tre biter konfekt gir på tilsammen 30 gram gir cirka 150 kcal. Tre marengs gir 23 kcal.

Sparer: 137 kcal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her