SELVGJORT ER VELGJORT: Gjør det selv - spar kalorier. Mange forbinder salat med slankemat. Dessverre er det skremmende lett å dynke naturens grønne matfat med fetende kjøpedressing. Og det som tilsynelatende startet som et magert måltid kan ende opp som en kaloribombe.
SELVGJORT ER VELGJORT: Gjør det selv - spar kalorier. Mange forbinder salat med slankemat. Dessverre er det skremmende lett å dynke naturens grønne matfat med fetende kjøpedressing. Og det som tilsynelatende startet som et magert måltid kan ende opp som en kaloribombe. Foto: Nussara Guldberg / Justanotherfoodstory.com

De beste og sunneste dressingene lager du selv

Elisabeth Stigum, Nussara Guldberg
Publisert: 2015-07-10 13:02

Joda, det er mulig å lage slanke dressinger som smaker himmelsk. Dropp den fete kjøpedressingen, du fikser enkelt en sunnere og mye bedre dressing selv!

Olje, sukker, eddik, fortykningsmiddel, salt og konserveringsmiddel – det er hovedingrediensene i kjøpedressingene.

– Det er absolutt verdt å legge litt mer energi i å lage mat fra bunnen av, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist ved Sørlandet Sykehus.

KOSTHOLDSEKSPERT: Lettere å spise grønt med dipp eller dressing, råder klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Hun er også «matspaner» i Vektklubb der hun hver måned tester sunnhetsgraden av nye matvarer.
KOSTHOLDSEKSPERT: Lettere å spise grønt med dipp eller dressing, råder klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Hun er også «matspaner» i Vektklubb der hun hver måned tester sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

– Du har bedre kontroll på maten du lager selv. Ikke bare er det godt for helsens skyld, men også smaken. Det er nesten ingen ferdigprodukter jeg kjøper som smaker bedre enn hjemmelaget, forteller hun og trekker frem pesto som et eksempel.

Lager du pesto selv av fersk basilikum trenger det ikke ta mer enn fem minutter, og du unngår alt saltet, selv om kalorinivået er omtrentlig det samme på grunn av oljeinnholdet.

Test av dyr, billig og hjemmelaget pesto?

Ren mat

Det er lurt å trappe ned på matvarer med mye mettet fett, sukker og salt hvis du vil spise for bedre helse, i følge Helsedirektoratets kostholdanbefalinger. Et godt tips er å handle flest matvarer uten strekkode eller lange ingredienslister.

– Lager du maten selv vil du nok tilsette mindre salt og sukker enn ferdigmaten inneholder. Du vil nok heller ikke bruke konserveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer, påpeker Blomkvist, men understreker at konserveringsmidler ikke er farlige stoffer.

Hun trekker frem kjøpepotetsalat og guacamole som eksempel på hvor mye renere maten blir om du lager den selv. Ferdig potetsalat inneholder all slags rare ting, men kun halvparten poteter. Guacamoledippen inneholder forsvinnende lite avokado, men er tilsatt erter for farge og konsistens.

Se stor kalorioversikt over de vanligste kjøpedressingene!

Gå for mager dressing

Nussara Guldberg har blogget på Just Another Food Story i to år og har laget fem nydelige dressinger som knapt inneholder fett, perfekt for lett sommermat.
Nussara Guldberg har blogget på Just Another Food Story i to år og har laget fem nydelige dressinger som knapt inneholder fett, perfekt for lett sommermat. Foto: Maira Tveiten Helgeby / VG

I tillegg til «Fransk dressing» har flere produsenter, blant annet Idun, har laget fettreduserte versjoner av de kjente smakene «Thousand Island» og hvitløksdressing, med kun tre prosent fett og rundt 50 kcal per 100 gram. Originalen inneholder mer enn det trippelte. Så her er det mye å spare på å velge mager dressing.

– Det positive med fransk dressing og dressingene med tre prosent fett er jo at det er veldig enkelt, sier Blomkvist.

Smaken derimot, er hverken hun eller matblogger Nussara Guldberg imponert over.

– De fettfrie kjøpedressingene inneholder mye vann, og er tilsatt maisstivelse som gjør at de tykner. Personlig synes jeg de er ganske smaksløse, sier Guldberg som også er utdannet matteknolog.

Skal du holde ut med livsstilsendring over tid, så må den sunne maten smake godt. Guldberg har derfor laget fem slanke dressinger, som gir smaksløkene dine en påminnelse om at sunn og mager mat slettes ikke trenger å smake tørt og kjedelig.

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Enkelt å lage selv

Matbloggeren har erstattet olje i dressing med eddik, vann, sitronsaft, fruktsaft eller soyasaus. Og tilsatt masse urter så klart.

Selv sørger hun alltid for å ha gode råvarer i hus. Hennes favorittingredienser til dressing er urter, hvitløk, smaksatt eddik og dijonsennep.

– Dijonsennep gir dybde og styrke til dressingen.

Og at hjemmelaget dressing smaker mer enn kjøpedressing er et poeng, understreker Blomkvist. Da trenger du heller ikke drukne maten i dressing, men bruke moderate mengder.

For den travle har Guldberg to tips:

– Den aller enkleste dressingen kan du lage ved å blande yoghurt naturell med søt chilisaus. Hvis du vil ha en mer krydret variant kan du også bruke yoghurt naturell som en base og blande i urter, hvitløk, salt, pepper og litt sitronsaft.

Vil du gå grundigere til verks trenger du ikke sette av mer en maks 15 til 20 minutter. Start med å hakke opp urter og grønnsaker. Du kan gjerne bruke en blender, stavmikser eller morter for å blande sammen ingrediensene.

– Du trenger ikke bare bruke dressingene til salat, du kan for eksempel marinere kjøttet i sitron-balsamicodressingen før du slenger det på grillen. Den asiatiske dressingen går perfekt til sashimi, tipser hun.

Her er 5 slanke dressinger:

Asiatisk dressing

4 porsjoner, 40 kcal

2 fedd hvitløk
5 gram ingefær, fersk
70 ml soyasaus
45 ml rødvinseddik
1 ss sukker
1 ts sesamolje
15 ml vann

Slik gjør du det: Kjør alle ingrediensene i en blender eller med en stavmikser og server.

Passer til: Sashimi, asiatisk coleslaw, mangosalat, grillet halloumi, couscoussalat med granateple og grønnsaker.

Merk oppskrift som favoritt

Tomatvinaigrette

4 porsjoner, 19 kcal

4 stk tomat
4 ss hvitvinseddik
1 ss basilikum, fersk
0,5 ss timian, fersk
1 ss dijon sennep
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

Slik gjør du det: Kutt tomatene i små biter og ha i en blender sammen med resten av ingrediensene. Kjør alt til en jevn og fin blanding og smak til med salt og pepper.

Passer til: Taco, tomat- og mozzarellasalat, østers, pasta, reker og skalldyr.

Merk oppskrift som favoritt her

Yoghurtdressing med urter

4 porsjoner, 56 kcal

300 gram gresk yoghurt naturell
1 ts sennep, grov
3 ss basilikum, fersk
1 bunt persille
1 fedd hvitløk
0,5 stk chili, frisk
1 ss eplecidereddik 5 %
1 ss limejuice, ferskpresset
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

Slik gjør du det: Finhakk hvitløk, chili, basilikum og persille. Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper.

Passer til: Grillmat, pizza, grove pitabrød, som dipp til grønnsaker.

Merk oppskrift som favoritt her

Bringebærvinaigrette

4 porsjoner, 71 kcal

300 gram bringebær
0,5 dl eplecidereddik 5 %
0,5 dl rødvinseddik
2 ss dijon sennep
2 ss honning
1 ts salt
0,5 ts pepper

Slik gjør du det: Kjør alle ingrediensene i en blender og sil ut frøene.

Passer til: Fruktsalat, server gjerne til grillmat i stedet for vanlig salat.

Merk oppskrift som favoritt

Sitron-balsamicodressing

4 porsjoner, 64 kcal

30 ml balsamicoeddik
1 ts sitronskall
1 stk sitron
2 ts dijon sennep
0,25 dl olivenolje extra virgin
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

Slik gjør du det: Bland ingrediensene sammen og server.

Passer til: Tomatsalat, grillet hvit fisk og som marinade til grillmat og rødt kjøtt.

Merk oppskrift som favoritt

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Salat for menn

Sommerens sunneste burgerfest

Isen du kan spise og holde deg slank

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her