FETT NOK: De markedsføres som et bedre alternativ til vanlig potetgull, men blir de sunnere selv om fettet reduseres? - Selv om de har litt mindre fett er nivået fremdeles høyt, påpeker ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Hvilke «sunne» potetgull og chips er best?

Publisert: 2015-09-18 11:49

Vi har testet potetgull som skilter med mindre fett og kalorier. Men pass opp! De innholder nemlig både mer salt og sukker.

Joda, de er litt bedre snacksalternativ til vanlig potetgull når det kommer til fett- og kaloriinnhold, men helsekost blir det aldri. Spesielt ikke hvis du ender opp med å spise en større mengde av de «sunne» flakene.

Sammenliknet med hverandre er produktene svært like, bortsett fra én. Ved første øyekast kan man tro at Retox Potato chips er grønnsakschips, men ikke la deg lure av den forlokkende emballasjen. Det er vanlig potetgull med grønnsakskrydder, litt som potetgull med paprikasmak med andre ord...

For å gå «sunnere potetgull» nærmere i sømmene har vi bedt klinisk ernæringsfysiolog og kostekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, samt matblogger og «smaksekspert» Nussara Guldberg, smake og bedømme produktene.

SMAKER: Nussara Guldberg synes superchipsen smaker som vanlig potetgull.

De to produktene som falt best i smak var Poppa chips fra Sørlandschips og Crisp's supersprø bølgechips fra Kims. Begge har mindre fett og dermed færre kalorier, men fremdeles for mye salt enn hva som er anbefalt.

Vanlig potetgull ligger på 1,3 gram salt per 100 gram, mens de fettreduserte alternativene har alarmerende 3 - 3,3 gram.

– Velg derfor den du synes smaker best og spis en passe mengde. Spar heller på energiinntaket ved å spise en mindre porsjon, råder ernæringsfysiologen.

Se også: Test av «sunn» yoghurt med mer protein

Poppa chips med paprika (Sørlandschips)

Anettes smaksfavoritt!

Disse chipsene er ikke fritert, men «poppa», og er derfor lav på fett og har testens laveste kaloriinnhold per 100 gram.

– Denne likte jeg best, knasker Anette.

– Smaker ikke potetgull, minner mer om riskaker, synes Nussara.

Og det stemmer vel for så vidt, potetsnacksen er laget av «potetflakes», rismel, salt, solsikkeolje og krydderblanding.

Saltinnholdet er hele 3,3 gram per 100 gram som er veldig høyt.

Det fine med chipsen er at posen ikke er altfor stor (100 gram), for det kan jo være vanskelig å holde fingrene unna når den først er åpnet.

Poppa chips kommer i smakene spansk paprika og creme fraiche med persille. Sammenliknet med potetgull fra Sørlandschips med samme smak, inneholder poppa chips cirka 75-80 kcal mindre per 100 gram, mindre fett, men 12 gram mer karbohydrater og drøyt mye salt.

– Litt bedre enn vanlig potetgull, men ikke når det kommer til salt, konkluderer Anette.

Pris: 28,50 kr (Kiwi) og 30,50 kr (Rimi) for posen på 100 gram

Crisp's supersprø bølgechips (Kim's)

Nussaras smaksfavoritt!

Crisp's kommer i smakene urter og creme fraiche samt paprika.

– På pakken står det 60 % fullkorn, jeg får inntrykk av det er like sunt som kneippbrød, sier Anette.

Og det er lett å assosiere bølgechipsene med brød, for det finnes ikke spor av poteter: Chipsene er laget av maismel, sammalt hvete, rismel, havremel og byggmel.

– Du får i deg 6,2 gram fiber hvis man sluker hele posen på 100 gram, noe man ikke bør gjøre. Det er anbefalt å spise 25-35 gram fiber hver dag, så dette er ikke akkurat den beste kilden, humrer Anette.

Bølgechipsen har testens høyeste proteininnhold, men også mest tilsatt sukker, eller sukkerarter, og består av en femtedel fett.

Nussara synes chipsen er god på smak og har en sprø konsistens.

– Lett å bli hekta, ler hun.

Sjekk tidligere test av Crisp's bølgechips

Pris: 28 kr (Kiwi) for en pose på 100 gram

Superchips 35 % mindre fett (Maarud)

Superchips fås med saltsmak og med paprikasmak.

– Den er ikke veldig lav på fett, men lavere enn vanlig potetgull som pleier å ligge over 30 prosent, forteller Anette og studerer næringsinnholdet som er trykket på emballasjen.

Superchipsen er laget av potetmel og det er brukt solsikkeolje. Det er likevel noe urovekkende ved denne chipsen som du bør være klar over:

– Sammenliknet med vanlig potetgull med saltsmak har superchipsen nesten tre ganger så høyt saltinnhold, gisper Anette.

Et høyt inntak av salt kan øke blodtrykket og risikoen for hjerte- og karsykdommer, og er satt i sammenheng med kreft i magesekken.

Det er en gjenganger at produktene har et høyt saltiinnhold. Fett er som kjent en smaksforsterker, så når fettet reduseres øker produsentene mengden salt for at produktet fremdeles skal smake godt.

Pris: 35,80 kr (Rimi) for en pose på 135 gram

Retox potato chips with carrot, ginger & coriander (S&M feelgood factory)

Ikke et sunnere alternativ

– Dette er bare vanlig potetgull krydret med krydderblanding som inneholder bittelitt gulrot. Emballasjen er misvisende, sier Anette.

– Smaker ikke gulrot i det hele tatt. Kunne de ikke bare laget gulrotchips? spør Nussara, som var overbevist at produktet skulle være grønnsakschips.

Retox potato chips er på linje med vanlig potetgull. Sammenlignet med testens andre produkter har Retox det høyeste fett- og kaloriinnholdet. Den har testens laveste saltinnhold, som er bra, og mindre karbohydrater enn de andre produktene.

– Stort pluss for porsjonspakningen, så unngår man å overspise, påpeker Anette, selv om prisen er i overkant høy.

Pris: 25 kr (Deli de Luca) og 29 kr (7/11) for en pose på 30 gram

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Slik spiser slankeekspertene

Spis sjokolade - det er godt for hjertet

Mindre sukker - mer protein: Hvilken «sunne» yoghurt er best?

Raske bananpannekaker til helgefrokosten

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her