KROPPSBEVISST: – Yoghurten er i seg selv ikke usunn, men designet på begeret er i mine øyne svært usunn, skriver Vektklubbs kliniske ernæringsfysiolog og matspaner. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
KROPPSBEVISST: – Yoghurten er i seg selv ikke usunn, men designet på begeret er i mine øyne svært usunn, skriver Vektklubbs kliniske ernæringsfysiolog og matspaner. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Sunn yoghurt, men usunt design på begeret

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2017-11-02 09:48

Vi har testet den proteinberikede yoghurten ProFit fra Synnøve Finden.

MATSPANER: Hver uke tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av nye matvarer som markedsføres som sunne.
MATSPANER: Hver uke tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av nye matvarer som markedsføres som sunne. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Det er tydelig at det er mange som er opptatt av proteininntaket sitt. Ekstra proteinrike produkter popper opp både i meierihyllen og i andre hyller i butikken. Nå har også Synnøve Finden hevet seg på trenden og kommet med en ekstra proteinrik yoghurt som de har kalt Profit. Begerets design med bilde av en muskuløs kvinne i sports-bh gjør at det synes som dette produktet er tydelig rettet mot fysisk aktive mennesker og de som er over gjennomsnittet opptatt av proteiner. Synnøve Finden skriver også på sine nettsider at:

«ProFit fra Synnøve er en serie proteinrike produkter som passer perfekt for alle som vil ha nok protein før og etter trening, eller rett og slett bare vil ha et lite mellommåltid».

Tidligere test: ProPud fra Njie

Innhold:

Profit er en yoghurt laget hovedsakelig av skummet melk. I tillegg er det tilsatt 10 prosent fruktblanding. Yoghurten er søtet med søtningsmidlene aspartam og acesulfam K.

Yoghurten er fast i konsistensen og minner om skyr og kesam eller kvarg.
Yoghurten er fast i konsistensen og minner om skyr og kesam eller kvarg. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Yoghurten har et proteininnhold på 10 gram per 100 gram, tilsvarende proteininnholdet i Skyr.

Trene for å gå ned i vekt? Dette bør du spise

Hva smaker det?

Yoghurten er svært fast i konsistensen, nesten som skyr og kesam, men kanskje litt mer puddingaktig. Smaken synes jeg er god, litt syrlig og ikke for søt. Min favoritt smaksmessig ble utvilsomt den gule med mango og pasjon.

Hvor sunt er det?

Både ingrediensene og næringsinnholdet er nokså likt skyr og kvarg (de som er søtet med søtningsmidler). Det er altså magert, proteinrikt og med et nokså lavt innhold av sukkerarter. Sukkerartene kommer fra melken og fruktblandingen.

Profit er et mettende mellommåltid med et lavt kaloriinnhold så det passer nok bra for mange vektklubbmedlemmer med et restriktivt kaloriinntak. Hvis du har litt flere kalorier til disposisjon i dagsplanen din så topp gjerne med litt hakkede nøtter, bær og havregryn, så får du et mer næringsrikt og sammensatt måltid.

Profit yoghurt er nokså dyr. For de fleste kan det være like bra å ta en skål yoghurt naturell og toppe denne med litt nøtter, bær og havregryn i stedet. Det blir billigere og minst like sunt. Du får noen gram færre proteiner på den måten, men de fleste av oss spiser mer enn nok proteiner gjennom dagen, så det er kanskje ikke verdt det å betale for noen gram ekstra med proteiner.

Les også: Treningsekspertens anbefalinger om mat og trening

Jeg liker absolutt ikke designet på begeret yoghurten er oppi. Bildet av en lettkledd kvinne med definerte muskler synes jeg gir et signal om at dette er yoghurten for de som er overopptatt av mat og kropp. Jeg syntes faktisk det var litt flaut å kjøpe denne yoghurten i butikken og jeg håpte det ikke var noen jeg kjente ved kassen. Designet på begeret vil jeg tro appellerer til mange som allerede har et anstrengt forhold til mat og kropp. Og i vårt kroppsbevisste samfunn så vil vel det selge…

Kommentar: Dropp treningsselfien!

USUNT BEGER: Yoghurten inne minner om Skyr og kesam eller kvarg med tilsatt søtning, men designet på begeret er i matspanerens øyne svært usunn.
USUNT BEGER: Yoghurten inne minner om Skyr og kesam eller kvarg med tilsatt søtning, men designet på begeret er i matspanerens øyne svært usunn.

Jeg likte egentlig yoghurten, men kommer ikke til å kjøpe den flere ganger. Da velger jeg heller noen av de andre yoghurttypene som finnes i kjøledisken, som ikke har et så tydelig kroppsbevisst budskap på begeret.

Næringsinnhold per 100 gram og per enhet:

Energi: 66 kcal
Fett: 0,9 gram
Karbohydrat: 4,5 gram
Protein: 10 gram
Salt: 0,1 gram

Et beger på 200 gram gir 132 kcal og 20 gram proteiner.

Sammenlignet med lignende matvarer:

• Skyr jordbær og lime (søtet med søtningsmidler): 58 kcal, 0,2 gram fett, 4 gram karbohydrat, 10 gram protein og 0,1 gram salt. Et beger på 160 gram gir 93 kcal og 16 gram proteiner.
• Kesam mager naturell: 74 kcal, 1 gram fett, 4,3 gram karbohydrat, 12 gram protein, 0,1 gram salt. Et halvt beger (150 gram) gir 111 kcal og 18 gram protein.
• Kesam mager pasjonsfrukt (søtet med sukker): 91 kcal, 0,9 gram fett, 9,7 gram karbohydrat, 11 gram protein og 0,1 gram salt. Et halvt beger (150 gram) gir 137 kcal og 16,5 gram protein.
• Tine yoghurt fyldig pasjonsfrukt (søtet med sukker): 83 kcal, 1,8 gram fett, 9,4 gram karbohydrat, 7,4 gram protein og 0,1 gram salt. Et beger på 165 gram gir 137 kcal og 12,3 gram protein.
• Synnøve Gresk yoghurt naturell: 71 kcal, 2 gram fett, 4,9 gram karbohydrat, 8,3 gram protein, 0,1 gram salt. Et halvt beger (175 gram) gir 124 kcal og 15 gram protein.
• Synnøve Gresk yoghurt mango og pasjon (søtet med sukker): 74 kcal, 0,9 gram fett, 11 gram karbohydrat, 5,5 gram protein, 0,1 gram salt. Et beger på 150 gram gir 111 kcal og 8 gram protein.
• Q Gresk yoghurt mango fersken (søtet med sukker): 91 kcal, 3 gram fett, 9 gram karbohyrdrat, 7 gram protein og 0,1 gram salt. Et beger på 150 gram gir 137 kcal og 10,5 gram protein.
• Eldorado kvarg zero mango pasjonsfrukt (søtet med søtningsmidler): 57 kcal, 0,2 gram fett, 4,4 gram karbohydrat, 9,4 gram protein og 0,1 gram salt. Et beger på 150 gram gir 86 kcal og 14 gram protein.

MÅLGRUPPE: Er dette yoghurten for topptrente damer i trenings-BH?
MÅLGRUPPE: Er dette yoghurten for topptrente damer i trenings-BH? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Dette svarer Synnøve om designet på begeret:

«Synnøve ProFit er en mager yoghurt uten tilsatt sukker og med mye proteiner.

Målgruppen for dette produktet er folk som liker å trene, eller dem som bare er bevisste på å få i seg nok proteiner som et mellommåltid.

For å vise at produktet passer godt i forbindelse med trening, har vi valgt å ha bilde av noen som trener på pakningen.»

Se andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Kornmo 7

Matspaneren: Er røkt filetbacon sunt?

Matspaneren: Syrnet proteinrik melk

Matspaneren: Maarud superbites

Følg @matspaneren på instagram!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her