Sunt og fargerikt på grillen i sommer.
Sunt og fargerikt på grillen i sommer. Foto: Krister Sørbø / VG

Lei av pølser? Prøv smarte og sunne grillspyd

Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-06-15 11:16

Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!

Mulighetene er uendelige med grillspyd. Grønnsaker og frukt i fargerik symfoni ser lekkert ut og metter godt. Dessuten er grillspyd omtrent like raskt å grille som pølser, men krever litt mer forberedelse.

Slik lykkes du med grillspyd:

  • Bruker du grillspyd av tre; la de ligge i vann i en times tid.
  • Del kjøttet i passe små biter. Grønnsakene og frukten bør være av samme størrelse som kjøttet.
  • Ha på litt olje. Du kan også legge aliminiumsfolie mellom grillspyd og grill.
  • Spydene griller du ferdig på fem til ti minutter. Snu underveis.

Her får du åtte smakfulle og enkele oppskrifter du kan teste i sommer. La grillfesten begynne!

Sunne sideretter: Caprese, fattoush og blomkålris

Grillspyd med kylling, ananas og paprika

Foto: Line Møller / VG

Til fire grillspyd:

  • 400 g kyllingfilet
  • 1/2 ananas
  • 1 paprika
  • 2 ss søt chilisaus

Slik gjør du det:

  1. Del kyllingfilet i biter på 2x2 cm og krydre med salt, pepper og eventuelt annen krydderurt.
  2. Skjær vekk skall og kjerne på ananas og del i like store biter som kjøttet, gjør samme med paprika.
  3. Træ vekselsvis kylling, paprika og ananas på spydene og grill på sterk varme i 3-4 minutter på hver side.
  4. Pensle kjøttet med søt chilisaus rett etter at spydene er ferdiggrillet.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Grillspyd med laks og sei

Oppskrift av Godfisk.no - Norges Sjømatråd.
Oppskrift av Godfisk.no - Norges Sjømatråd. Foto: Studio Dreyer-Hensley

Til åtte små grillspyd:

  • 300 gram laksefilet uten skinn og bein
  • 300 gram seifilet uten skinn og bein
  • 1 stk paprika, rød, stor størrelse
  • 1 stk squash
  • 1 stk squash gul
  • 2 ss matolje
  • salt og pepper

Tilbehør:

  • 1 stk sitron
  • 2 dl rømmekolle

Slik gjør du det:

  1. Skjær fisken i ca. 2 cm terninger.
  2. Vask, rens og skjær paprika og squash i 1-2 cm terninger eller skiver.
  3. Træ fisk og grønnsaker på grillspydene, og pensle med litt olje. Dryss over litt salt og pepper, eller annet krydder om du ønsker det.
  4. Grill raskt ved sterk varme i 1-2 minutter på hver side.
  5. Drypp gjerne noen dråper sitron over grillspydene og server dem sammen med lettrømme.

Spar oppskriften til neste grillfest (kun VK-medlemmer)!

Grillspyd med nakkekoteletter aubergine og sopp

Oppskrift av kokk Kristoffer Hovland.
Oppskrift av kokk Kristoffer Hovland. Foto: Krister Sørbø / VG

Til fem store grillspyd:

  • 300 gram nakkekoteletter av svin
  • 1 stk aubergine
  • 1 stk squash
  • 10 stk sjampinjong
  • 2 ts olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Kutt nakkekoteletter og grønnsaker i like store biter og tre dem på grillspyd.
  2. Ha litt olje og salt og pepper på når du skal steke dem.

Skjærer du bort litt av fettet på kotelettene når du lager terninger, blir grillspydet magrere.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Grillspyd med halloumi og vannmelon

Oppskrift og foto av Julie Ilona Balas bak Juliesmatblogg.no.
Oppskrift og foto av Julie Ilona Balas bak Juliesmatblogg.no.

Til 20 små grillspyd / 4-5 porsjoner:

  • 1/2 vannmelon
  • 2 stk Halloumi ost
  • 1 stk squash gul
  • 1 stk paprika oransje, stor
  • 2 ss olje til pensling

Myntedressing:

  • 2 dl yoghurt naturell
  • 1 neve fersk mynte
  • 1 ss olivenolje extra virgin
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du det:

  1. Kutt opp squash, paprika og vannmelon i passelig store biter. Del osten i terninger. Tre grønnsaker, frukt og ost på grillspyd. Fyr opp grillen.
  2. Lag en enkel mynte- og yoghurtdressing ved å blande sammen yoghurt naturell, finhakket mynte, olivenolje, salt og pepper. La det stå kaldt mens du griller spydene.
  3. Pensle litt olje på spydene før du legger dem grillen. Grilles under lokk i et par minutter på hver side, eller til grønnsakene er passe møre og har fått god grillsmak.
  4. Drypp litt myntedressing over spydene og server!

Husk oppskrift til neste grillfest (kun VK-medlemmer)!

Tyrkisk vegetargrillspyd «Shashlyk»

Oppskrift av kokk Wolfgang Löwenherz.
Oppskrift av kokk Wolfgang Löwenherz. Foto: Krister Sørbø / VG

Til 6 store grillspyd:

  • 12 stk sjampinjong
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk gul paprika
  • 1 stk squash
  • 1 stk aubergine
  • 1 stk løk

Marinade:

  • 4 ss soyasaus
  • 4 ss olivenolje
  • 1 ts sesamolje
  • 6 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss fersk, finhakket ingefær (2-3cm)
  • 1 stk finhakket, rød chili
  • 1 ss sterk sennep
  • 1 ss tomatpure
  • 1 ss brunt sukker

Slik gjør du det:

  1. Del grønnsakene i passende biter, og træ dem på spydene.
  2. Bland alle ingredienser til marinaden. Pensle marinaden på spydene.
  3. Ha over plastfolie og la alt trekke i 1–2 timer.
  4. Grill spydene til grønnsakene har fått en fin grillfarge.

Husk oppskrift til en senere anledning (kun VK-medlemmer)

Grillspyd med lam og okse

Smaker godt med kokte poteter og kryddersmør.
Smaker godt med kokte poteter og kryddersmør. Foto: Tommy Østhagen / Kreativ Catering

Til ett grillspyd / 1 porsjon:

  • 75 g oksefilet
  • 75 g lam, ytrefilet
  • 0,25 dl teriyakimarinade
  • 40 g squash
  • 40 g paprika, rød
  • 40 g sopp
  • 40 g løk

Slik gjør du det:

  1. Kutt kjøttet i passe biter og træ dem på grillspyd. Pensle på marinaden og la kjøttet marineres i minst 1 time.
  2. Kutt grønnsakene i passe biter og træ på grillspyd, pensle med olje før grilling.
  3. Grill grønnsakene først, de tar litt lenger tid enn kjøttet. Kjøttet skal bare grilles noen minutter på hver side.

Spar oppskriften til neste grillfest (kun VK-medlemmer)

Grillspyd med soyamarinert steinbit

Oppskrift: Godfisk.no - Norges Sjømatråd. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
Oppskrift: Godfisk.no - Norges Sjømatråd. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Til ca 8 grillspyd / 4 porsjoner:

  • 600 g steinbitfilet, uten skinn og bein
  • 16 stk reker, uten skall
  • 0,5 stk squash, gul
  • 6 stk småløk

Marinade:

  • 5 cm ingefær, frisk
  • 0,5 stk chili, rød
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ss persille, frisk
  • 1 stk lime
  • 1 dl kecap manis
  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl rapsolje

Slik gjør du det:

  1. Skjær steinbit og squash i terninger, og skrell løk. Træ steinbit, reker, squash og løk på trespydene.
  2. Marinade: Finhakk ingefær, chili, hvitløk og persille. Press saft av lime, riv det ytterste skallet og bland med resten av ingrediensene til marinaden.
  3. Legg grillspydene i marinaden og la dem ligge der i 15 minutter.
  4. Ta spydene opp av marinaden og grill i ca. 2 minutter på hver side.

Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Grillspyd med halloumi og vannmelon med koriander- og myntesaus

Oppskrift av Lise Finckenhagen for Godt.no.
Oppskrift av Lise Finckenhagen for Godt.no. Foto: Krister Sørbø / VG

Til 8 srillspyd / 4 porsjoner:

  • 400 g Halloumi
  • 1/4 stk vannmelon

Koriander- og myntesaus:

  • 2 dl fersk koriander
  • 1 dl fersk mynte
  • 2 ts fersk ingefær
  • 0,5 stk jalapeño, renset for frø og hakket
  • 1,5 ss limesaft
  • 1 ss kokosmasse
  • 1 klype salt

Slik gjør du det:

  1. Kjør alle ingrediensene til sausen til en jevn masse med en stavmikser eller i en hurtig mikser.
  2. Skjær osten i 20 jevne terninger. Rens og skjær vannmelonen i 20 biter på omtrent 2,5 x 2,5 cm.
  3. Dryss vannmelonbitene med en klype salt og la de få tørke litt på kjøkkenpapir.
  4. Tre ost og vannmelon forsiktig på små spyd. Det er lurt å velge smale eller tynne spyd, for spesielt osten har lett for og sprekk opp.
  5. Pensle spydene med litt olje og grill dem raskt over høy varme til osten blir myk. Serveres straks!

Sjekk næringsfordelingen (kun VK-medlemmer)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her