Sunt og fargerikt på grillen i sommer. Foto: Krister Sørbø / VG
Lei av pølser? Prøv smarte og sunne grillspyd
Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-06-15 11:16
Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!
Mulighetene er uendelige med grillspyd. Grønnsaker og frukt i fargerik symfoni ser lekkert ut og metter godt. Dessuten er grillspyd omtrent like raskt å grille som pølser, men krever litt mer forberedelse.
Slik lykkes du med grillspyd:
Bruker du grillspyd av tre; la de ligge i vann i en times tid.
Del kjøttet i passe små biter. Grønnsakene og frukten bør være av samme størrelse som kjøttet.
Ha på litt olje. Du kan også legge aliminiumsfolie mellom grillspyd og grill.
Spydene griller du ferdig på fem til ti minutter. Snu underveis.
Her får du åtte smakfulle og enkele oppskrifter du kan teste i sommer. La grillfesten begynne!
Oppskrift og foto av Julie Ilona Balas bak Juliesmatblogg.no.
Til 20 små grillspyd / 4-5 porsjoner:
1/2 vannmelon
2 stk Halloumi ost
1 stk squash gul
1 stk paprika oransje, stor
2 ss olje til pensling
Myntedressing:
2 dl yoghurt naturell
1 neve fersk mynte
1 ss olivenolje extra virgin
Salt og nykvernet pepper
Slik gjør du det:
Kutt opp squash, paprika og vannmelon i passelig store biter. Del osten i terninger. Tre grønnsaker, frukt og ost på grillspyd. Fyr opp grillen.
Lag en enkel mynte- og yoghurtdressing ved å blande sammen yoghurt naturell, finhakket mynte, olivenolje, salt og pepper. La det stå kaldt mens du griller spydene.
Pensle litt olje på spydene før du legger dem grillen. Grilles under lokk i et par minutter på hver side, eller til grønnsakene er passe møre og har fått god grillsmak.
Oppskrift: Godfisk.no - Norges Sjømatråd. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
Til ca 8 grillspyd / 4 porsjoner:
600 g steinbitfilet, uten skinn og bein
16 stk reker, uten skall
0,5 stk squash, gul
6 stk småløk
Marinade:
5 cm ingefær, frisk
0,5 stk chili, rød
3 fedd hvitløk
1 ss persille, frisk
1 stk lime
1 dl kecap manis
1 dl soyasaus
1 dl rapsolje
Slik gjør du det:
Skjær steinbit og squash i terninger, og skrell løk. Træ steinbit, reker, squash og løk på trespydene.
Marinade: Finhakk ingefær, chili, hvitløk og persille. Press saft av lime, riv det ytterste skallet og bland med resten av ingrediensene til marinaden.
Legg grillspydene i marinaden og la dem ligge der i 15 minutter.
Ta spydene opp av marinaden og grill i ca. 2 minutter på hver side.