Fem proteinrike lunsjer som metter
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Lei av brente pølser? Træ fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på spyd i stedet. Det er magert, sunnere og veldig godt!
Mulighetene er uendelige med grillspyd. Del kjøttet i passe små biter, grønnsakene og frukten bør være av samme størrelse som kjøttet. Spydene griller du ferdig på fem til ti minutter.
Her får du åtte smakfulle og enkele oppskrifter du kan teste i sommer. La grillfesten begynne!
Sunne sideretter: Caprese, fattoush og blomkålris
Tips: Bruker du grillspyd av tre bør de ligge i kaldt vann noen timer før de benyttes på grillen.
Kalorier per grillspyd: 148 kcal
Til fire grillspyd:
400 g kyllingfilet
1/2 ananas
1 paprika
2 ss søt chilisaus
Slik gjør du det: Del kyllingfilet i biter på 2x2 cm og krydre med salt, pepper og eventuelt annen krydderurt. Skjær vekk skall og kjerne på ananas og del i like store biter som kjøttet, gjør samme med paprika. Træ vekselsvis kylling, paprika og ananas på spydene og grill på sterk varme i 3-4 minutter på hver side. Pensle kjøttet med søt chilisaus rett etter at spydene er ferdiggrillet.
Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)
Kalorier per grillspyd: 177 kcal
Til åtte små grillspyd:
300 gram laksefilet uten skinn og bein
300 gram seifilet uten skinn og bein
1 stk paprika, rød, stor størrelse
1 stk squash
1 stk squash gul
2 ss matolje
salt og pepper
Tilbehør:
1 stk sitron
2 dl rømmekolle
Slik gjør du det: Skjær fisken i ca. 2 cm terninger. Vask, rens og skjær paprika og squash i 1-2 cm terninger eller skiver. Træ fisk og grønnsaker på grillspydene, og pensle med litt olje. Dryss over litt salt og pepper, eller annet krydder om du ønsker det. Grill raskt ved sterk varme i 1-2 minutter på hver side. Drypp gjerne noen dråper sitron over grillspydene og server dem sammen med lettrømme.
Spar oppskriften til neste grillfest (kun VK-medlemmer)!
Kalorier per grillspyd: 176 kcal
Til fem store grillspyd:
300 gram nakkekoteletter av svin
1 stk aubergine
1 stk squash
10 stk sjampinjong
2 ts olivenolje
salt og pepper
Slik gjør du det: Kutt nakkekoteletter og grønnsaker i like store biter og tre dem på grillspyd. Ha litt olje og salt og pepper på når du skal steke dem. Skjærer du bort litt av fettet på kotelettene når du lager terninger, blir grillspydet magrere.
Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)
Kalorier per grillspyd: 115 kcal
Til 20 små grillspyd / 4-5 porsjoner:
1/2 vannmelon
2 stk Halloumi ost
1 stk squash gul
1 stk paprika oransje, stor
2 ss olje til pensling
Myntedressing:
2 dl yoghurt naturell
1 neve fersk mynte
1 ss olivenolje extra virgin
Salt og nykvernet pepper
Slik gjør du det: Kutt opp squash, paprika og vannmelon i passelig store biter. Del osten i terninger. Tre grønnsaker, frukt og ost på grillspyd. Fyr opp grillen.
Lag en enkel mynte- og yoghurtdressing ved å blande sammen yoghurt naturell, finhakket mynte, olivenolje, salt og pepper. La det stå kaldt mens du griller spydene.
Pensle litt olje på spydene før du legger dem grillen. Grilles under lokk i et par minutter på hver side, eller til grønnsakene er passe møre og har fått god grillsmak.
Drypp litt myntedressing over spydene og server!
Husk oppskrift til neste grillfest (kun VK-medlemmer)!
Kalorier per grillspyd: 145 kcal
Til 6 store grillspyd:
12 stk sjampinjong
1 stk rød paprika
1 stk gul paprika
1 stk squash
1 stk aubergine
1 stk løk
Marinade:
4 ss soyasaus
4 ss olivenolje
1 ts sesamolje
6 fedd hvitløk, finhakket
2 ss fersk, finhakket ingefær (2-3cm)
1 stk finhakket, rød chili
1 ss sterk sennep
1 ss tomatpure
1 ss brunt sukker
Slik gjør du det: Del grønnsakene i passende biter, og træ dem på spydene. Bland alle ingredienser til marinaden. Pensle marinaden på spydene. Ha over plastfolie og la alt trekke i 1–2 timer. Grill spydene til grønnsakene har fått en fin grillfarge.
Husk oppskrift til en senere anledning (kun VK-medlemmer)
Kalorier per grillspyd: 282 kcal
Til ett grillspyd / 1 porsjon:
75 g oksefilet
75 g lam, ytrefilet
0,25 dl teriyakimarinade
40 g squash
40 g paprika, rød
40 g sopp
40 g løk
Slik gjør du det: Kutt kjøttet i passe biter og træ dem på grillspyd. Pensle på marinaden og la kjøttet marineres i minst 1 time.
Kutt grønnsakene i passe biter og træ på grillspyd, pensle med olje før grilling.
Grill grønnsakene først, de tar litt lenger tid enn kjøttet. Kjøttet skal bare grilles noen minutter på hver side.
Spar oppskriften til neste grillfest (kun VK-medlemmer)
Kalorier per grillspyd: 179 kcal
Til ca 8 grillspyd / 4 porsjoner:
600 g steinbitfilet, uten skinn og bein
16 stk reker, uten skall
0,5 stk squash, gul
6 stk småløk
Marinade:
5 cm ingefær, frisk
0,5 stk chili, rød
3 fedd hvitløk
1 ss persille, frisk
1 stk lime
1 dl kecap manis
1 dl soyasaus
1 dl rapsolje
Slik gjør du det: Skjær steinbit og squash i terninger, og skrell løk. Træ steinbit, reker, squash og løk på trespydene.
Marinade: Finhakk ingefær, chili, hvitløk og persille. Press saft av lime, riv det ytterste skallet og bland med resten av ingrediensene til marinaden.
Legg grillspydene i marinaden og la dem ligge der i 15 minutter. Ta spydene opp av marinaden og grill i ca. 2 minutter på hver side.
Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)
Kalorier per grillspyd: 375 kcal
Til 8 srillspyd / 4 porsjoner:
400 g Halloumi
1/4 stk vannmelon
Koriander- og myntesaus:
2 dl fersk koriander
1 dl fersk mynte
2 ts fersk ingefær
0,5 stk jalapeño, renset for frø og hakket
1,5 ss limesaft
1 ss kokosmasse
1 klype salt
Slik gjør du det: Kjør alle ingrediensene til sausen til en jevn masse med en stavmikser eller i en hurtig mikser.
Skjær osten i 20 jevne terninger. Rens og skjær vannmelonen i 20 biter på omtrent 2,5 x 2,5 cm.
Dryss vannmelonbitene med en klype salt og la de få tørke litt på kjøkkenpapir.
Tre ost og vannmelon forsiktig på små spyd. Det er lurt å velge smale eller tynne spyd, for spesielt osten har lett for og sprekk opp.
Pensle spydene med litt olje og grill dem raskt over høy varme til osten blir myk. Serveres straks!
Sjekk næringsfordelingen (kun VK-medlemmer)
ANNONSE: Som medlem i Vektklubb får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Grillmaten som får deg til å ville bli vegetarianer
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Matprisene øker og mye blir dyrere, men det betyr ikke at du trenger å slutte å spise sunt.
Unn deg gjerne softis i sommer, men vær klar over kaloriinnholdet hvis du spiser det ofte.