Ernæringsfysiologen: – Maten du bør spise hver dag
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.
En norsk forsker anbefaler nå åtte om dagen for å redusere risikoen for sykdom og tidlig død.
Helsedirektoratet anbefaler minst fem porsjoner på 100 gram med frukt og grønt hver dag, nå vil forsker ved NTNU og Imperial College London Dagfinn Aune øke den porsjonen til 800 gram per dag.
– Jo mer frukt og grønt folk spiser, desto lavere er den generelle risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død. Resultatet støtter anbefalingene om å øke inntaket av frukt og grønt for folk flest, sa Aune til VG i helgen.
En forskningsgruppe har gått gjennom 142 publikasjoner fra 95 ulike befolkningsundersøkelser med over en million deltagere, hvor de så på sammenhengen mellom inntak av frukt og grønt og risikoen for kroniske sykdommer flere år senere. Det viste at et inntak på 800 gram frukt og grønt vil redusere hjerte- og karsykdommer, kreft og tidlig død.
Fem grunner: – Mer grønnsaker i kosten er bra for helsen, planeten og lommeboken
– Det er ikke alle som spiser så mye frukt og grønt. En trøst kan være at økningen av inntaket har størst effekt for dem som ikke spiser frukt og grønt i det hele tatt, sa Aune.
Vektklubb-ekspert, klinisk ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm tidligere anbefalt at man etterstreber å spise 500 til 1000 gram frukt og grønt hver dag. For å få til det tipset hun om å spise godt med frukt og grønt både mellom og til måltidene.
Her har vi samlet hvor mye av en frukt eller grønnsak som utgjør 800 gram. Vekten er basert på standardvekten som er lagt inn i Vektklubb-basen, men størrelsen på frukten og dermed vekten vil variere noe. Her er et omtrentlig utgangspunkt:
6,6 epler, et eple veier omtrent 120 gram.
11 gulrøtter, en gulrot veier omtrent 70 gram.
6,6 bananer, en banan veier omtrent 120 gram.
3,3 mangoer, en mango veier omtrent 240 gram.
1,6 boks med druer, en drue veier åtte gram og selges i en boks på 500 gram.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
En kålrot veier omtrent 800 gram
12,3 paprikaer, en paprika veier 65 gram
2,4 agurker, en agurk veier omtrent 330 gram
26,6 stangsellerier, en stangselleri veier omtrent 30 gram
12,3 tomater, en tomat veier omtrent 65 gram.
266 salatblader, et salatblad veier omtrent 3 gram.
Les også:
Eksperter: Kostholdet viktigere enn trening for å gå ned i vekt
Slik kan du starte livsstilsendringen i riktig ende (saken er åpen for medlemmer)
Matspaner av linse- og ertepasta: – Et sunt alternativ for alle
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.
Går du fort matlei eller trenger inspirasjon til sunne frokoster som legger et godt grunnlag for resten av dagen? Her er tre forslag med Helsedirektoratets kostråd som ramme.
Mer frukt, grønt, fullkorn og fisk. Her er de nye nordiske kostrådene som er best for både helsen og miljøet.
Det finnes ikke kun én måte å sette sammen et sunt kosthold, men det er særlig et kostholdsprinsipp som i studier har vist seg å fremme bedre helse, skriver ernæringsfysiologen.
Ser du på kiloprisen og porsjonerer maten utover uken, kan det bli billig å spise sunt.
Riktig kosthold og fysisk aktivitet har stor helsegevinst i alle aldre og kanskje særlig i overgangsalder og årene etter.