Sunnere festmat til 17. mai
Du trenger ikke gå på en skikkelig smell selv om det er 17. mai. Når koldtbordet fylles med kaker, bakst og alskens deilige retter, er det kjedelig å måtte holde seg unna. Det trenger du heller ikke.
Frisk og søt is på knasende bunn. Denne iskaken bør du prøve i sommer!
Selv om desserter og kaker smaker veldig godt, inneholder de en god del sukker og fett, med andre ord; tomme kalorier. Men det betyr ikke at du trenger å ligge helt unna søtsakene selv om du passer vekten og kaloriinntaket. Litt er lov, og Lise von Krogh, ernæringsbiologen bak bloggen Lisevonkrogh.wordpress.com, kan triksene for å gjøre kaker generelt litt mindre usunne.
– I mange oppskrifter kan du redusere noe på sukker og fett uten at det gjør så mye med smaken. Du kan også erstatte én fjerdedel hvetemel med litt grovere finmalt mel, tipser hun.
Von Krogh er tilhenger av å få ekstra næringsstoffer inn i baksten, ved hjelp av frukt, bær og nøtter. Og er spesielt glag i naturlige søtstoffer, som banan, dadler og honning.
En iskake smaker deilig i sommervarmen, og det beste av alt er at den kan lages klar god tid i forveien, og ligge i fryseren til den skal serveres. Ja, om du klarer å la den ligge i fred, da!
Her er en av Lises favorittiskaker:
Ca 16 porsjoner, 238 kcal per pers
20 dadler
300 gram mandler, ikke skåldet
25 g smør
1/2 kg rips
2 ss honning
250 gram mascarpone-ost
250 gram naturell yoghurt
1 vaniljestang
Trinn 1: Fjern steinene fra dadlene. Kjør mandlene i en blender til de er finmalte. Ha i dadler og smør og kjør blenderen til alt er godt blandet. Fordel og trykk massen i bunnen av en kakeform som er kledd med bakepapir. Sett formen inn i fryseren.
Trinn 2: Kjør ripsen i blenderen. Overfør dem til et dørslag. Bruk en skje eller slikkepott og press bærmassen gjennom dørslaget og ned i en skål. Du vil ha så mye av bærmassen igjennom, slik at nesten bare skinn og steiner ligger igjen. Smak til ripsjuicen med honning – mengden avhenger av hvor søte eller sure bærene er. I en annen skål blander du ost, yoghurt og frøene fra vaniljestangen. Rør i den søtede ripsjuicen. Smak til med ev. mer honning om den er svært sur. Smaken skal være frisk og ikke for søt, fordi bunnen er søt og mektig.
Trinn 3: Her har du tre alternative fremgangsmåter:
a) Det enkleste er å helle ripsblandingen over kakebunnen og la den stå i frysen noen timer. Da dannes det en del iskrystaller. Dette gir det dårligste resultatet, men kaken er selvsagt spiselig.
b) Hvis du ikke har ismaskin har du ripsblandingen i en romslig skål. Sett denne i frysen og rør om hver halvtime. Rører du oftere, blir konsistensen enda bedre. Bruk en slikkepott og få med alt når du rører om. Når isen nesten har stivnet, kan du bre den ut over kakebunnen.
c) Det beste er å helle ripsblandingen i en ismaskin og la den gjøre jobben for deg. Når isen nesten har stivnet, kan du bre den ut over kakebunnen.
Trinn 4: Kaken kan serveres med en gang ved alternativ b) og c). Kake som har stått i frysen en time eller mer bør tines en stund før servering. Strø over friske rips før servering.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Kanskje Norges sunneste sjokoladekake
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Du trenger ikke gå på en skikkelig smell selv om det er 17. mai. Når koldtbordet fylles med kaker, bakst og alskens deilige retter, er det kjedelig å måtte holde seg unna. Det trenger du heller ikke.
Det er ikke all is du trenger å gi avkall på for å holde vekten.
Hvorfor ikke spare unødvendige kalorier ved å lage softisen selv?
Har du lyst på et sunnere alternativ til sjokolade eller kaker? Da kan du teste matbloggerens favoritt!
Kan du lage smoothie, kan du også lage sommerens beste og sunneste softis av frukt og grønnsaker!
Ja, det er faktisk mulig - og du kan spise is med god samvittighet.