Har buksa kanskje blitt litt trangere etter at du fikk deg kjæreste? Når sofakos og kosemat blir høyst prioritert, er det lett å havne i fella. Illustrasjon: Randi Matland / VG

Slik håndterer du «kjærestekiloene»

Publisert: 2016-02-12 16:25

Har du lagt på deg etter at du fikk deg kjæreste? Du er ikke alene. Her får du og partneren din ernæringsfysiologenes og samlivsterapeutens beste råd for å holde dere sunne og spreke.

«Kjærestekilo» kalles de - og de kan komme raskere enn du tror.

Det er slettes ingen myte

IKKE KOMPLISERT: Vektklubbs egen ernæringsekspert Anette Skarpaas Ramm mener det ikke trenger å være så komplisert og at det er mange tiltak som kan forebygge «kjærestekiloene». – Sunne middager begge liker på faste dager i uken, frukt og grønt foran tv-en og lange gåturer lørdag og søndag, foreslår Skarpaas Ramm.

– Endring av vaner og livssituasjon er en av årsakene til vektøkning. Det å få ny jobb eller kjæreste kan påvirke dersom vanene i den nye livssituasjonen resulterer i økt energiinntak kombinert med lavere energiforbruk, sier Vektklubbs kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm.

Det er ikke så rart at man fort kan gå på en smell med ny kjæreste. Man vil jo kose seg sammen, og da ofte med hyppig restaurantbesøk, ekstra god mat og sofakos som resulterer med noe snop på bordet. Og når sofakosen blir byttet ut med treningsøkten du pleide å ha den dagen – ja, da sitter du i det.

Les også: Slik sparer du kalorier når du spiser ute

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Damer er mest utsatt

Et ordtak sier «veien til en manns hjerte går via magen», og det å diske opp med litt ekstra kos i form av god mat og drikke for hverandre er noe de fleste gjør som kjærester. Klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik mener det er her damene er mest utsatt.

– Damer er nok mer utsatt fordi de trenger mindre energi enn menn. Forskjellen utgjør gjerne opp mot 500-600 kcal, nesten samme kaloriinnhold som 100 gram sjokolade eller potetchips, sier Skjølsvik.
Det betyr ikke at menn har noe bedre av sjokolade eller chips enn kvinner, men at det skal litt mer til før de legger på seg, understreker ernæringsfysiologen.

Menn spiser også mer enn kvinner, og dersom man da ofte koser seg sammen og spiser like mye, kan dette lettere føre til en energiubalanse for kvinners del.

Les også:Tone gikk ned 14 kilo på fire måneder

Romantikk forbindes ofte med mat

EKSPERT: Anne Marie Skjølsvik er klinisk ernæringsfysiolog og jobber som ernæringsrådgiver hos TINE FoU senter.

Når Samlivsterapeut Trine Huseby, ved Sundvolden Hotel, gir par i oppgave å planlegge en romantisk aktivitet, kommer mange opp med et måltid. Alt fra pølser på bål, til middag på restaurant.

– Hvis jeg spør hva par gjør på date, så går de ut og spiser. Måltidet er en unik arena for å tilbringe tid sammen, skjerme seg fra andre, skape god stemning, hygge seg sammen og ha samtaler uten stress, sier hun.

Hyggelige gester

Andre sider som samlivsterapeuten ser ved å få seg kjæreste, som påvirker vekten, er at man i større grad ønsker å gjøre gode ting for hverandre eller å overraske. Det kan være å gi bort en eske sjokolade eller en flaske vin, invitere på restaurant, eller å lage noe den andre har lyst på.
– Når romantiske aktiviteter og romantiske gester består av kalorier, er kjærestepar utsatt i forhold til vekt, sier Huseby.

Les også: Sunne måltider for hele helgen

Samlivsterapeutens beste tips for å unngå kjærestekiloene

EKSPERT: Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel i Buskerud. Hun driver også med familieterapi, og har sin egen blogg, www.trinehuseby.no.

Det er allikevel viktig at man som kjærester fortsetter med romantiske aktiviteter, overrasker og gjør gode ting for hverandre.
– For det er ikke bare en hyggelig aktivitet der og da, det er noe man kan glede seg til i forkant, og noe som kan gi felles minner i etterkant, som kan fungere som en buffer i tøffe tider, sier Trine Huseby.

1. Noter og vurder

For å unngå kjærestektiviteter som fører til kjærestekiloer mener Huseby at det er spesielt tre faktorer som man som par bør notere seg.
1. At kjæresteparet har et bevisst forhold til kosthold og fysisk aktivitet.
2. At kjæresteparet finner balanse mellom sunt og usunt, plikter og fornøyelse.
3. At kjæresteparet sammen legger ut på en skattejakt der skattene er «hvilke romantiske muligheter har vi som handler om noe annet enn kalorier?»

- Det kan de gjøre ved å bli enige om et tidspunkt, sette seg ned med papir og blyant, og brainstorme hver for seg for deretter å sammenligne, sier Huseby.

Les også: 10 tips til en sunnere hverdag

Ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik sine seks beste tips:

1. Herm etter de gode vanene til din bedre halvdel

- Herming er en bra, og spesielt om du hermer etter kjæresten din sine gode vaner. Er du den som alltid er først ferdig med å spise opp? Da kan du tenke at du skal bruke like lang tid på å nyte maten som partneren din. Er hun den som alltid spiser mest grønnsaker? Ta på minst like mye på begge tallerkener til middag. Pleier han å gå eller sykle til jobb? Slå følge da vel. Inspirer hverandre til å ta vare på og lage nye gode hverdagsrutiner.

2. Vær den som disker opp

SUNN SNACKS: Oppskåret frukt og grønnsaker på fredagskvelden er et mye bedre alternativ enn potetgullposen - også er det jo digg! FOTO: Trond Solberg / VG

– Sliter du med å stå imot når han henter potetchipsen eller sjokoladen til gullrekka? Kom ham i forkjøpet med å sette frem noe du synes er et bedre alternativ. To fluer i en smekk: Du slipper å bli fristet til å spise noe du egentlig ikke hadde tenkt, og han tror du er snill som disker opp. Og spar lørdagsgodtet til lørdagen. Oppskåret frukt med vaniljekesam til, eller grønnsaker som gulrøtter, sukkererter, agurk etc i staver med dipp til er gode og sunnere alternativer.

Les også: Så mye får du for 200 kalorier

3. Lag mat sammen

En spasertur i parken kan være en fin aktivitet å gjøre sammen. Kort eller lang, velg som det passer. «Smalltalk» eller den «gode samtalen».

– Å lage mat sammen kan være en hyggelig aktivitet hvor man lærer hverandre bedre å kjenne, og samtidig kan ha fokus på å velge litt sunnere alternativer. Søk sammen etter oppskrifter, kjøp inn mat og lag deres egne 4-stjernes restaurant med den flotteste treretters menyen som er komponert av dere og laget med kjærlighet. Når man lager mat fra bunnen av med rene råvarer er det også lettere å ha kontroll på hva man får i seg.

4. Skap felles opplevelser og gode minner

– Selv om man er nyforelsket eller har vært i et langvarig forhold er det hyggelig å gjøre noe sammen eller dele en hobby. Pakk en sekk eller kurv med niste og gå på tur i parken, langs fjæra eller i skogen. Finn frem sykkelen. Ta en tur i svømmehallen. Gå på byvandring. Besøk museum eller andre severdigheter. Eller hva med å melde dere på et dansekurs? Felles opplevelser kan skape gode minner som varer livet ut, og kanskje det frister til gjentakelse.

5. Bli hverandres treningspartner

MOTIVER HVERANDRE: Finn på noe sammen som ikke inneholder kalorier - som å være hverandres treningspartnere.

Om den ene er aktiv, kan man prøve å motivere den andre til å bli med på trening eller aktiviteter. Er ingen av dere veldig aktive kan dere finne en felles aktivitet. Hva med å bli treningspartnere på treningssenteret, sykle sammen, gå på ski, løpe, lagspill eller gå lange turer. Gjør noe dere liker begge to sammen!

Les også: Disse treningsøvelsene kan dere gjøre sammen!

6. Finn balansen i hverdagen

– Etter hvert som forholdet utvikler seg, er det viktig å etablere felles hverdagsrutiner og den gode balansen i hverdagen som passer for dere. Få inn aktivitet i hverdagen, litt sunnere middager som dere begge liker. Nyt gleden ved å ha gode hverdagsrutiner samtidig med muligheten for å kose seg sammen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her