Syv ting du bør vite om sukker
Hva menes egentlig med tilsatt sukker, og hvorfor bør vi spiser mer frukt og drikke mindre brus selv om det er sukker i begge?
Tenker du at det er for mye sukker i frukt og bær, og lar det begrense inntaket? Dropp sukkerfrykten mener klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
I sin daglige jobb som klinisk ernæringsfysiolog møter Anette Skarpaas Ramm mange med ubegrunnet frykt for sukker i frukt.
– Jeg har hørt om flere som tenker at de ikke bør spise så mye frukt fordi det inneholder for mye sukker og dermed energi. Har også møtt mange som er forsiktige med inntak av gulrøtter fordi de tror det inneholder for mye karbohydrat. Dette er bare tull, fastslår ernæringsfysiologen.
Hun illustrere poenget med å vise frem fat med frukt og grønt som inneholder like mye energi, altså kalorier, som 50 gram sjokolade. Omtrent 300 kcal:
Likheten er at det er sukker i både sjokolade og frukt, men det er stor forskjell i hvor mye makronæringsstoffer (karbohydrat, fett og protein) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) de ulike fatene med frukt, grønt og sjokolade gir.
– Personer med diabetes kan gjerne spise frukt også, men forsøke å ha en høyere andel grønnsaker. I tillegg kan det være fornuftig å spise for eksempel litt nøtter sammen med frukten, slik at opptaket av sukkeret forsinkes, råder Ramm.
Sjokoladetallerken:
50 gram sjokolade = 297 kcal
Frukt og grønt-tallerken (bildet i toppen):
150 gram blomkål = 35 kcal
100 gram jordbær = 34 kcal
100 gram druer = 70 kcal
200 gram vannmelon = 70 kcal
100 gram nektarin = 47 kcal
100 gram gulrot = 36 kcal
Totalt: ca. 750 gram = 292 kcal
Se næringstabell lenger ned!
Hva er forskjellen på naturlig sukker og tilsatt sukker?
– Med tilsatt sukker menes sukker som er tilsatt matvaren, altså ikke sukker som finnes naturlig finnes i matvaren, som sukker i frukt eller melkesukker i meieriprodukter. I sjokolade, brus og godterier er det store mengder tilsatt sukker.
Hvorfor anbefales frukt fremfor sjokolade, det er jo sukker i begge?
– Frukt og grønt har lav energitetthet og er noe vi bør spise i store mengder hver dag. Disse tallerkenene med frukt, grønnsaker og sjokolade har like mye energi, men det er ikke tvil om hvilken som gir kroppen mest metthetsfølelse, fiber, vitaminer og mineraler.
Les også: Så mye frukt kan du spise
Hvorfor er det en øvre anbefaling på tilsatt sukker på 10 energiprosent?
– En av grunnene for at det anbefales å begrense inntaket av matvarer med mye tilsatt sukker er fordi det kan fortrenge næringsrike matvarer. Har vi et høyt inntak av matvarer rike på tilsatt sukker, tar disse matvarene plassen til andre mer næringsrike matvarer og resultatet kan bli at vi inntar for lite av næringsstoffene som kroppen trenger å få tilført gjennom mat som protein, umettede fettsyrer, vitaminer og mineraler.
En annen grunn til å begrense inntaket av tilsatt sukker er for å redusere vektøkning. Sukker bidrar med energi og et høyt inntak av sukkerrike matvarer kan bidra til at det totale energiinntaket overstiger behovet, og vekten øker.
Melkesjokolade: 541 kcal, 32,3 gram fett, 51,3 gam karbohydrater - hvorav 45 gram tilsatt sukker, 81, gram protein, 2,6 gram kostfiber.
- Vitamin C: 0
Gulrot: 36 kcal, 0,1 gram fett, 6,7 gram karbohydrat, 0,7 gram protein, 2,6 gram kostfiber.
- Vitamin C: 4 mg
Eple: 49 kcal, 0,2 gram fett, 10,6 gram karbohydrater, 0,3 gram protein, 2 gram kostfiber.
- Vitamin C: 3 mg
Grønne druer: 70 kcal, 0,2 gram fett, 16 gram karbohydrat, 0,7 gram protein, 1,1 gram kostfiber.
Vitamin C: 2 mg
Blomkål: 23 kcal, 0,2 gram fett, 2,3 gram karbohydrat, 1,9 gram protein, 2,3 gram kostfiber.
- Vitamin C: 58 mg
Vannmelon: 35 kcal, 0,1 gram fett, 7,6 gram karbohydrat, 0,8 gram protein, 0,5 gram kostfiber.
- Vitamin C: 8 mg
Jordbær: 34 kcal, 0,2 gram fett, 6,6 gram karbohydrat, 0,5 gram protein, 2 gram kostfiber.
- Vitamin C: 69 mg
Nektarin: 48 kcal, 0,3 gram fett, 9,8 gram karbohydrat, 1 gram protein, 1,3 gram kostfiber.
- Vitamin C: 3 mg
Kilde: Matvaretabellen.no
Mer fra Anette:
Dette bør du spise i overgangsalderen
Spis mer, men smart - og gå ned i vekt
Åtte «hacks» for sunt kosthold i småbarnsfasen
Tips for å holde deg mett - uten å spise for mye
Mange matvarer er sunnere enn du tror
ANNONSE: Ønsker du oversikt over maten du spiser? Bli medlem av Vektklubb i dag!
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Hva menes egentlig med tilsatt sukker, og hvorfor bør vi spiser mer frukt og drikke mindre brus selv om det er sukker i begge?
Både for lite fett og for mye fett kan gjøre at du ikke får den ønskede effekten av et lavkarbokosthold, skriver Vektklubbs kostholdsekspert.
Hvis det går lang tid mellom hovedmåltidene og sulten kommer snikende, kan det være lurt å spise et lite mellommåltid. Men hva bør du spise?
Sukker, stivelse og fiber, kan du forskjellen? Her er det du trenger å vite om hvilke karbohydratkilder du bør spise mer eller mindre av.
Om du ønsker en lettere jul bør du fylle tallerkenen med smakfullt og næringsrikt tilbehør, tipser Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.