LIKE MANGE KALORIER: 50 gram sjokolade tilsvarer omtrent 750 gram frukt og grønt!

Avkrefter sukkermyte: - Ikke for mye sukker i frukt

Publisert: 2020-03-10 11:48

Tenker du at det er for mye sukker i frukt og bær, og lar det begrense inntaket? Dropp sukkerfrykten mener klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

I sin daglige jobb som klinisk ernæringsfysiolog møter Anette Skarpaas Ramm mange med ubegrunnet frykt for sukker i frukt.

– Jeg har hørt om flere som tenker at de ikke bør spise så mye frukt fordi det inneholder for mye sukker og dermed energi. Har også møtt mange som er forsiktige med inntak av gulrøtter fordi de tror det inneholder for mye karbohydrat. Dette er bare tull, fastslår ernæringsfysiologen.

Hun illustrere poenget med å vise frem fat med frukt og grønt som inneholder like mye energi, altså kalorier, som 50 gram sjokolade. Omtrent 300 kcal:

Hver av fatene har matvarer som gir ca 300 kcal.

Ikke bare kalorier

Likheten er at det er sukker i både sjokolade og frukt, men det er stor forskjell i hvor mye makronæringsstoffer (karbohydrat, fett og protein) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) de ulike fatene med frukt, grønt og sjokolade gir.

– Personer med diabetes kan gjerne spise frukt også, men forsøke å ha en høyere andel grønnsaker. I tillegg kan det være fornuftig å spise for eksempel litt nøtter sammen med frukten, slik at opptaket av sukkeret forsinkes, råder Ramm.

Sjokoladetallerken:
50 gram sjokolade = 297 kcal

Frukt og grønt-tallerken (bildet i toppen):
150 gram blomkål = 35 kcal
100 gram jordbær = 34 kcal
100 gram druer = 70 kcal
200 gram vannmelon = 70 kcal
100 gram nektarin = 47 kcal
100 gram gulrot = 36 kcal
Totalt: ca. 750 gram = 292 kcal

Se næringstabell lenger ned!

KOSTEKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm er kostholdsekspert i Vektklubb og oppfordrer oss til å spise mye frukt og grønt.

Hva er forskjellen på naturlig sukker og tilsatt sukker?

– Med tilsatt sukker menes sukker som er tilsatt matvaren, altså ikke sukker som finnes naturlig finnes i matvaren, som sukker i frukt eller melkesukker i meieriprodukter. I sjokolade, brus og godterier er det store mengder tilsatt sukker.

Hvorfor anbefales frukt fremfor sjokolade, det er jo sukker i begge?

– Frukt og grønt har lav energitetthet og er noe vi bør spise i store mengder hver dag. Disse tallerkenene med frukt, grønnsaker og sjokolade har like mye energi, men det er ikke tvil om hvilken som gir kroppen mest metthetsfølelse, fiber, vitaminer og mineraler.

Les også: Så mye frukt kan du spise

Så mye druer kan du spise for å komme opp i samme kalorimengde som 50 gram sjokolade.

Hvorfor er det en øvre anbefaling på tilsatt sukker på 10 energiprosent?

– En av grunnene for at det anbefales å begrense inntaket av matvarer med mye tilsatt sukker er fordi det kan fortrenge næringsrike matvarer. Har vi et høyt inntak av matvarer rike på tilsatt sukker, tar disse matvarene plassen til andre mer næringsrike matvarer og resultatet kan bli at vi inntar for lite av næringsstoffene som kroppen trenger å få tilført gjennom mat som protein, umettede fettsyrer, vitaminer og mineraler.
En annen grunn til å begrense inntaket av tilsatt sukker er for å redusere vektøkning. Sukker bidrar med energi og et høyt inntak av sukkerrike matvarer kan bidra til at det totale energiinntaket overstiger behovet, og vekten øker.

Hele seks nektariner kan du spise for samme kalorimengde som 50 gram sjokolade.

Næringsinnhold i frukt, grønt og sjokolade per 100 gram:

Melkesjokolade: 541 kcal, 32,3 gram fett, 51,3 gam karbohydrater - hvorav 45 gram tilsatt sukker, 81, gram protein, 2,6 gram kostfiber.
- Vitamin C: 0

Gulrot: 36 kcal, 0,1 gram fett, 6,7 gram karbohydrat, 0,7 gram protein, 2,6 gram kostfiber.
- Vitamin C: 4 mg

Eple: 49 kcal, 0,2 gram fett, 10,6 gram karbohydrater, 0,3 gram protein, 2 gram kostfiber.
- Vitamin C: 3 mg

Grønne druer: 70 kcal, 0,2 gram fett, 16 gram karbohydrat, 0,7 gram protein, 1,1 gram kostfiber.
Vitamin C: 2 mg

Blomkål: 23 kcal, 0,2 gram fett, 2,3 gram karbohydrat, 1,9 gram protein, 2,3 gram kostfiber.
- Vitamin C: 58 mg

Vannmelon: 35 kcal, 0,1 gram fett, 7,6 gram karbohydrat, 0,8 gram protein, 0,5 gram kostfiber.
- Vitamin C: 8 mg

Jordbær: 34 kcal, 0,2 gram fett, 6,6 gram karbohydrat, 0,5 gram protein, 2 gram kostfiber.
- Vitamin C: 69 mg

Nektarin: 48 kcal, 0,3 gram fett, 9,8 gram karbohydrat, 1 gram protein, 1,3 gram kostfiber.
- Vitamin C: 3 mg

Kilde: Matvaretabellen.no

Skal godt gjøres å spise like mange gulrøtter som kalorimengden av 50 gram sjokolade gir.

Mer fra Anette:

Dette bør du spise i overgangsalderen

Spis mer, men smart - og gå ned i vekt

Åtte «hacks» for sunt kosthold i småbarnsfasen

Tips for å holde deg mett - uten å spise for mye

Mange matvarer er sunnere enn du tror

ANNONSE: Ønsker du oversikt over maten du spiser? Bli medlem av Vektklubb i dag!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her