Anette Skarpaas Ramm

Avkrefter sukkermyte: - Ikke for mye sukker i frukt

Publisert: 2020-03-10 11:48

Tenker du at det er for mye sukker i frukt og bær, og lar det begrense inntaket? Dropp sukkerfrykten mener klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

I sin daglige jobb som klinisk ernæringsfysiolog møter Anette Skarpaas Ramm mange med ubegrunnet frykt for sukker i frukt.

– Jeg har hørt om flere som tenker at de ikke bør spise så mye frukt fordi det inneholder for mye sukker og dermed energi. Har også møtt mange som er forsiktige med inntak av gulrøtter fordi de tror det inneholder for mye karbohydrat. Dette er bare tull, fastslår ernæringsfysiologen.

Hun illustrere poenget med å vise frem fat med frukt og grønt som inneholder like mye energi, altså kalorier, som 50 gram sjokolade. Omtrent 300 kcal:

Anette Skarpaas Ramm

Ikke bare kalorier

Likheten er at det er sukker i både sjokolade og frukt, men det er stor forskjell i hvor mye makronæringsstoffer (karbohydrat, fett og protein) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) de ulike fatene med frukt, grønt og sjokolade gir.

– Personer med diabetes kan gjerne spise frukt også, men forsøke å ha en høyere andel grønnsaker. I tillegg kan det være fornuftig å spise for eksempel litt nøtter sammen med frukten, slik at opptaket av sukkeret forsinkes, råder Ramm.

Sjokoladetallerken:
50 gram sjokolade = 297 kcal

Frukt og grønt-tallerken (bildet i toppen):
150 gram blomkål = 35 kcal
100 gram jordbær = 34 kcal
100 gram druer = 70 kcal
200 gram vannmelon = 70 kcal
100 gram nektarin = 47 kcal
100 gram gulrot = 36 kcal
Totalt: ca. 750 gram = 292 kcal

Se næringstabell lenger ned!

Helena Krekling / Vektklubb

Hva er forskjellen på naturlig sukker og tilsatt sukker?

– Med tilsatt sukker menes sukker som er tilsatt matvaren, altså ikke sukker som finnes naturlig finnes i matvaren, som sukker i frukt eller melkesukker i meieriprodukter. I sjokolade, brus og godterier er det store mengder tilsatt sukker.

Hvorfor anbefales frukt fremfor sjokolade, det er jo sukker i begge?

– Frukt og grønt har lav energitetthet og er noe vi bør spise i store mengder hver dag. Disse tallerkenene med frukt, grønnsaker og sjokolade har like mye energi, men det er ikke tvil om hvilken som gir kroppen mest metthetsfølelse, fiber, vitaminer og mineraler.

Les også: Så mye frukt kan du spise

Anette Skarpaas Ramm

Hvorfor er det en øvre anbefaling på tilsatt sukker på 10 energiprosent?

– En av grunnene for at det anbefales å begrense inntaket av matvarer med mye tilsatt sukker er fordi det kan fortrenge næringsrike matvarer. Har vi et høyt inntak av matvarer rike på tilsatt sukker, tar disse matvarene plassen til andre mer næringsrike matvarer og resultatet kan bli at vi inntar for lite av næringsstoffene som kroppen trenger å få tilført gjennom mat som protein, umettede fettsyrer, vitaminer og mineraler.
En annen grunn til å begrense inntaket av tilsatt sukker er for å redusere vektøkning. Sukker bidrar med energi og et høyt inntak av sukkerrike matvarer kan bidra til at det totale energiinntaket overstiger behovet, og vekten øker.

Anette Skarpaas Ramm

Næringsinnhold i frukt, grønt og sjokolade per 100 gram:

Melkesjokolade: 541 kcal, 32,3 gram fett, 51,3 gam karbohydrater - hvorav 45 gram tilsatt sukker, 81, gram protein, 2,6 gram kostfiber.
- Vitamin C: 0

Gulrot: 36 kcal, 0,1 gram fett, 6,7 gram karbohydrat, 0,7 gram protein, 2,6 gram kostfiber.
- Vitamin C: 4 mg

Eple: 49 kcal, 0,2 gram fett, 10,6 gram karbohydrater, 0,3 gram protein, 2 gram kostfiber.
- Vitamin C: 3 mg

Grønne druer: 70 kcal, 0,2 gram fett, 16 gram karbohydrat, 0,7 gram protein, 1,1 gram kostfiber.
Vitamin C: 2 mg

Blomkål: 23 kcal, 0,2 gram fett, 2,3 gram karbohydrat, 1,9 gram protein, 2,3 gram kostfiber.
- Vitamin C: 58 mg

Vannmelon: 35 kcal, 0,1 gram fett, 7,6 gram karbohydrat, 0,8 gram protein, 0,5 gram kostfiber.
- Vitamin C: 8 mg

Jordbær: 34 kcal, 0,2 gram fett, 6,6 gram karbohydrat, 0,5 gram protein, 2 gram kostfiber.
- Vitamin C: 69 mg

Nektarin: 48 kcal, 0,3 gram fett, 9,8 gram karbohydrat, 1 gram protein, 1,3 gram kostfiber.
- Vitamin C: 3 mg

Kilde: Matvaretabellen.no

Anette Skarpaas Ramm

Mer fra Anette:

Dette bør du spise i overgangsalderen

Spis mer, men smart - og gå ned i vekt

Åtte «hacks» for sunt kosthold i småbarnsfasen

Tips for å holde deg mett - uten å spise for mye

Mange matvarer er sunnere enn du tror

ANNONSE: Ønsker du oversikt over maten du spiser? Bli medlem av Vektklubb i dag!

Annonse

Få en sunnere livsstil med Vektklubb!

Nå får du Vektklubb-medlemskap i 6 måneder for kun 99,- per måned. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Ordinær pris for 6 måneders medlemskap er 199,- per måned. Etter bindingstiden fornyes samtlige medlemskap til ordinær pris frem til oppsigelse.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2021 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her