Frem fra glemselen: Grønn superhelt!

Annette Münch
Publisert: 2012-07-06 10:36

Den inneholder få kalorier, forebygger kreft og er en ekte næringsbombe. Nå er tiden inne for å gjenoppdage grønnkålen.

Grønnkålen er faktisk en av de sunneste grønnsaker vi kan spise, forteller matkonsulent Toril Gulbrandsen. Alle foto: Jørgen Braastad

Fra å være «den stygge andungen» blant grønnsakene, har grønnkål fått rockestjernestatus. Grønnkålsalater, grønnkålpesto og grønnkålchips er blitt supertrendy.

Nå er den norske grønnkålen i butikken, og det er mange grunner til å putte et par poser i kurven neste gang du er ute og handler.

Kreft skyr grønnkål

– Grønnkål regnes som en av de sunneste grønnsakene du kan spise. Den er veldig anvendelig, smaker godt og er proppfull av vitaminer, mineraler og fiber, forklarer Toril Gulbrandsen, matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

100 gram grønnkål inneholder blant annet mer kalsium enn én desiliter melk. I tillegg troner grønnkål høyt oppe på listen over grønnsaker som virker forebyggende på flere typer kreft, og spesielt lungekreft. Selv om supergrønnsaken kan brukes på samme måte som spinat, inneholder den nesten dobbelt så mye av antikreftstoffet karotenoid som sin mindre krusete bror.

Skylles i kokende vann

Det er lett å lage enkle, kalorifattige og smakfulle retter med grønnkål.

– Jeg anbefaler å skylle bladene i kokende vann før bruk. Noen spiser grønnkålen rå, men da har den en veldig sterk kålsmak, sier Gulbrandsen.

– Bladene kan med fordel fryses, da får de en litt søtlig smak. Vi snakker om en hardfør plante som også tåler frost ute på jordet.

Å få tak i grønnsaken, er heller ingen utfordring dersom du har tilgang til velassorterte butikker.

– Du kan kjøpe grønnkål nesten året rundt, den er utrolig holdbar, forklarer hun.

På tross av mange positive egenskaper har nordmenns begeistring for grønnkål de siste tiårene vært laber, og den har fått et rykte som kjedelig og lite raffinert.

– I gamle kokebøker finner vi derimot mange oppskrifter med grønnkål, tidligere var den en av våre viktigste grønnsaker, forteller Gulbrandsen.

Seks sunne oppskrifter med grønnkål

Jørgen Braastad / VG

Det er kanskje ikke like enkelt å på egen hånd finne ut av hva du skal bruke den nyinnkjøpte grønnkålen til. Nedenfor finner du seks forskjellige oppskrifter, hvor hovedingrediensen er nettopp grønnkål. Er du Vektklubb-medlem kan du klikke på linkene til oppskriftene nederst i artikkelen, hvor du finner næringsinnhold, kaloriberegning og muligheten til å legge oppskriftene rett i dagboken eller handlelisten.

«Spaghetti» av grønnkål- og agurk med grønnkålpesto

Grønnkål - og agurkspagetti med grønnkålpesto.

2 store blader grønnkål

1 agurk

Grønnkålpesto:

1 dl grønnkål, dyppet i kokende vann

2 ss persille, finhakket

2 fedd hvitløk

30 g pinjekjerner eller mandler ristet i varm panne

80 g revet parmesan

6 ss olivenolje

6 ss kokt vann

Slik gjør du:

Start med «spaghettien»: Rens bladene og fjern stilken på grønnkålen. Rull bladene. Skjær av den krusete delen. Skjær den glatte delen i strimler. Dypp strimlene i kokende vann. Dette brukes som spaghetti.

(Den krusete delen dyppes i kokende vann og avkjøles. Den skal brukes til pesto.)

Skjær agurken i strimler og bland med grønnkålen. Bruk ostehøvel eller potetskreller for å få tynne skiver som du stimler, eller en mandolin dersom du har.

Slik lager du pestoen: Kjør alle ingrediensene til pestoen, unntatt oljen, i en food processor eller hurtighakker. La maskinen gå mens oljen tilsettes i en tynn stråle. Spe med noen spiseskjeer kaldt, kokt vann.

Bland pestoen med grønnkål- og agurkspaghettien, og server som en egen rett, gjerne med toast av grovt brød, eller som en deilig salat til grillmaten.

Ribollita, italiensk grønnkålsuppe

Ribollita Italiensk grønnkålsuppe.

2 blader grønnkål, finhakket

1 liten purre i tynne skiver

½ løk, finhakket

1 skive sellerirot i terninger

1 stor gulrot i terninger

1 lite blomkålhode

1 fedd hvitløk, knust

1 dl kikerter, ferdigkokt, tilsettes til slutt

1 ss frisk timian

8–10 dl kyllingbuljong

Nykvernet pepper

2 ss revet parmesan

2 ss hakket persille

Slik gjør du:

Fres alle grønnsakene i en kjele. Tilsett buljongen og kok til alt er mørt. Ha to øser med suppen i en blender og kjør til en jevn masse. Rør denne inn i suppen, slik at den får en fyldig konsistens. Serveres med et dryss av parmesan og persille, og gjerne litt ferskt brød ved siden av.

Grønnkålchips

Grønnkålchips.

4 blader grønnkål i store biter

1 ss olivenolje

1 knivsodd salt

Litt chilipulver

Slik gjør du:

Varm ovnen til 175 grader. Vask, del og tørk grønnkålen godt. Ha grønnkålen og oljen i en plastpose og rist godt. Spre bladene utover et stekebrett og stek til de er sprø. Dette tar ca. 10–12 minutter. Er de ikke sprø, steker du noen minutter til. Dryss litt salt (du trenger ikke mye!) og chilipulver over, og server eller oppbevar i en tett boks.

Grønnkålsalat med sommerens primører

Grønnkålsalat med sommerens primører.

4 blader grønnkål

2 reddiker

1 nepe

2 vårløk

1 gulrot

½ mango

Fransk sennepsdressing:

2 ts sennep, 1/2 dl olivenolje, 1 ss vineddik, 1 fedd finhakket hvitløk, ½ ts grovmalt pepper, ½ ts salt, et lite strø sukker, ½ bunt hakket, frisk kruspersille.

Slik gjør du:

Fjern stilken på grønnkålen. Del den i biter og hell kokende vann over. Da blir den mør og fin samtidig som den blir rund i smaken. Rens og skjær alle grønnsakene i tynne skiver. Skrell og skjær mangoen i biter. Bland alt sammen og hell dressingen over rett før servering. Dressingen lager du slik: Rør sammen sennep, vineddik, hvitløk, salt, pepper og et lite strø sukker i en skål. Visp inn olivenoljen og ha i persille til slutt. Server til grønnkålsalaten

Grønnkålsuppe med yoghurt

Grønnkålsuppe med yoghurt.

2 store blader grønnkål

½ løk, grovkuttet

7 ½ dl grønnsakbuljong

1 ss hvetemel

2 ½ dl matyoghurt

salt og pepper etter smak

2 ss finhakket persille

Slik gjør du:

Vask grønnkålen og fjern stilken. Grovhakk grønnkålbladene og løken. Kok opp grønnsaksbuljong og ha i grønnkål og løk. Kok til grønnkålen er mør. Tilsett hvetemel i matyoghurten og rør til melet er godt blandet inn. Tilsett dette i suppen i siste kokeminutt. Mos suppen med en stavmikser. Smak suppen til med salt og pepper, og dryss persille over. Server suppen i varme tallerkener, eller avkjøl og server den kald. En nydelig suppe på en varm sommerdag. Ekstra mettende blir den med et halvt hardkokt egg i hver tallerken.

Ovnsbakt grønnkålomelett

Omelett med grønnkål er sunt og godt!

Jørgen Braastad

5 egg

1 ss olivenolje

1 fedd hvitløk, finhakket

1 løk, finhakket

2 blader grønnkål, finhakket

2 kokte poteter i terninger

2 ss cottage cheese

salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

Ha oljen i en stekepanne og la løken surre over middels varme til den blir blank, ca. to minutter. Tilsett potet og grønnkål og la det surre 2–3 minutter til. Pisk eggene lett og tilsett cottage cheese, salt og pepper, og hell det over grønnsakene i pannen. Stek omeletten i ovn på 200 grader til den har stivnet, ca. 20 minutter. Server gjerne omeletten med godt grovt brød.

Vektklubbmedlem? Følg linkene under:

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her