Sunnere pannekakekos til den store pannekakedagen
Rykende ferske pannekaker burde ikke gi dårlig samvittighet, og det får du i hvert fall ikke av disse!
Vi har plukket ut fem magre måltider fra Instagram, som gir deg et skikkelig vitaminboost!
Mellom all den fete julematen og pepperkakene kan det være forfriskende med et avbrekk fra følelsen av å være stattmett.
Hvis du har en stor middag på planen, eller et julesekap, kan det være lurt å gjøre frokost og lunsj til litt lettere måltider så kaloriregnskapet for dagen som helhet, ikke blir så ille. Samtidig bør måltidene du spiser tidlig på dagen mette nok til at du unngår å være kjempesulten før middagen. Da er nemlig risikoen for å hive innpå med altfor store porsjoner stor.
Vi har plukket ut fem favoritter fra Instagram. Alle bildene var tagget med #vgvektklubb. Bilde og oppskrift er gjengitt med tillatelse fra damene bak den friske og fristende maten.
Håper det smaker!
Julens grønne gleder kan jo komme i form av en deilig og sunn smoothiebowl. Smoothien kan du nyte som et mellommåltid eller i forbindelse med trening. Den herlig oppskriften er laget av Hege Hushovd (36) fra Kristiansand. Hun er både personlig trener og kostveileder og står bak instagramkontoen @hegehushovdno.
Se mer på bloggen hennes her.
Du trenger:
en neve frossen mango
en neve spinat
½ banan
½ avokado
1 eggehvite
3 ss cottage cheese
litt vann
Topping: kokosflak, blåbær og chiafrø.
Chiafrø smaker ingenting i seg selv, men er svært populære blant helseentusiaser som base i pudding eller kjøleskapgrøt.
Ordet chia betyr, i følge wikipedia, oljete, og nettopp det betegner disse bittesmå frøene som kan absorbere hele tolv ganger sin egen vekt i væske. Chiafrøene består av om lag en tredjedel fett hvorav mye er essensielle fettsyrer (plantebasert omega-3 og omega-6). Vel så stor del av frøene består av kostfiber, og de inneholder også en del proteiner, vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter.
Her er Jorunn Ingvarda Røseths (@ingvarda) populære oppskrift på chiapudding:
1 dl mager kokosmelk
0,5 dl mandelmelk
150 g mager vaniljekesam
30g chiafrø
Slik gjør du det: Blandet sammen og står over natten. Toppes med ønsket mengde ananas, honning melon, mango og hakkede mandler.
Jorunn har også laget denne deilige oppskriften på en frokostfavoritt som er ypperlig dagen etter et stort julemåltid:
Havregryn er proppfull av fiber og masse sunne næringsstoffer, og har vist seg å ha en kolesterolsenkende effekt takket være de løselige kostfibrene betaglukaner, ifølge Opplysningskontoret for Brød og korn. De store havregrynene fordøyes langsomt og sørger for en langvarig metthetsfølelse, mens de lettkokte raskt gir energi.
Kjøleskapsgrøt er praktisk for deg med dårlig tid om morgenen. Bland sammen ingrediensene kvelden i forveien og vips, så er frokosten klar når du våkner!
1,5 dl Havregryn
1,5-2 dl Biola fettfri med bringebær
1 dl gresk youghurt
1 ts salt
2 ts Sukrin
Ønsket mengde frosne bær iblandet blandingen natten over.
Slik gjør du det: Bland alt sammen og la stå over natten. Toppes med ønsket bær. Grunnoppskriften er hentet med inspirasjon fra Lise Finckenhagen.
Vektklubb-medlem og matentusiast Lena Næss Adcock står bak instagramkontoen @slank_sterk_sunn, og har laget disse julefargede pannekakene. De passer godt som et lite måltid i seg selv, spesielt som frokost eller lunsj samme dag du skal i middagsselskap.
Til 5 stk trenger du:
1 egg
1 banan
40 g havregryn
50 g cottage cheese
1 ts kardemomme
0,5 ts bakepulver
20 g spinat
Topping: Fettfri eller gresk yoghurt og granateple.
Slik gjør du det: Bland alle ingrediensene godt sammen med stavmikser. La røren stå i 10 minutter. Stek så små pannekaker på medium varme. De blir fort brent så ha tålmodighet og ikke fall for fristelsen til å skru opp varmen. Jeg steker på nivå 6 av 10.
Server med en klatt yoghurt og litt frukt og bær.
Du kan også følge Lenas blogg her.
Se også: Bettinas superenkle bananpannekaker
Og så er det jo godt med en skål med masse frukt og bær, litt chia, kokosflak, cottage cheese og kvarg, slik som Ingvild Støldal har gjort her. Flere godbiter finer du på instagramkontoen hennes @fitlivingbyme.
1/2 persimon
1 eple
cottage cheese
kvarg/kesam
morbær
Topping: chiafrø og kokosflak
Slik gjør du det: Kutt opp frukt og bær. Bland cottage cheese og kvarg sammen, ha i skål med frukten. Dryss chia og kokosflak over.
Alle oppskriftene er kaloriberegnet med Vektklubbs kaloridagbok.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
5 oppskrifter på sukkerfri julebakst
Slik unngår du kaloriutskeielser på juleshopping
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Rykende ferske pannekaker burde ikke gi dårlig samvittighet, og det får du i hvert fall ikke av disse!
Å gå ned i vekt handler ikke bare om å spise den samme kjedelige maten igjen og igjen. Det hadde i hvert fall ikke Lena fra Oslo klart. Her ser du hennes sunne hverdagsmat som holder de usunne fristelsene unna.
Her er frokosten som står klar og venter på deg før du har stått opp.
En fargerik smoothie, toppet med mettende ingredienser, kan gi en god start på dagen.
Er du en som mister matlysten når varmen kommer? Da bør du se her.
Chiafrø i kjøleskapgrøten kan bidra til langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Men er chia et superfrø? Neppe, ifølge ekspertene.