PIMP OPP GRØTEN: Glem smør og sukker, grøten skal være sunn og mettende. Det finnes uendelige variasjonsmuligheter, for eksempel fullkornsgrøt med appelsinsaus.
PIMP OPP GRØTEN: Glem smør og sukker, grøten skal være sunn og mettende. Det finnes uendelige variasjonsmuligheter, for eksempel fullkornsgrøt med appelsinsaus.

Fullkornsgrøt er «fast food» kroppen elsker

Elisabeth Stigum, Frode Hansen
Publisert: 2014-09-19 13:59

Grøt-entusiast Vibeke Klemetsen (38) viser hvordan du kan gjøre helsematen enda diggere.

Hvor sunn grøten er avhenger selvsagt av hva grøten er laget av. Tradisjonelle ingredienser som risgryn, rømme, helmelk, smør og sukker er jo ikke akkurat helsekost.

- Lag grøt med korn, gryn, frø, nøtter, frukt og bær, oppfordrer programleder, yogaistruktør, trebarnsmor og nå forfatter, Vibeke Klemetsen som nå har gitt ut boken «Grøt».

GROVIS: Jo grovere, jo bedre. Det er helse i hvert korn.
GROVIS: Jo grovere, jo bedre. Det er helse i hvert korn.

Havregryn er kjent for å være gullkornet. Ikke bare er det vennlig for lommeboken, havre er rik på fiber som metter godt, gir langsom blodsukkerstigning og virker kolesterolsenkende, i følge Opplysningskontoret for brød og korn.

Vektklubb er hjemme på kjøkkenet til fjorårets vinner av TV-programmet MasterChef, og det dufter nydelig av appelsinsausen som skal servere til «den ultimate sunnhetsgrøt».

- Mine desiderte favorittingredienser er chiafrø og kokos i ulike former, forteller Klemetsen som også innrømmer at hun er over gjennomsnittet opptatt av sunn mat.

Tørre chiafrø fås kjøpt på helsekost og bør bløtlegges i vann i cirka en halvtime før bruk. Da vil frøene åpne seg og få en geleaktig hinne. Frøene gir grøten litt mer fast konsistens.

- Chiafrø inngår egentlig ikke i denne oppskriften, men de er så gode så jeg slenger med et par spiseskjeer likevel, ler hun.

Det er slik hun synes grøt skal være, litt på slump og eksperimenterende.

- Våg å prøve deg frem! En av grøtoppskriftene mine ble tilfeldigvis til da min svoger lagde egg og bacon til frokost, og jeg tenkte at bacon kunne være godt som «grautpinn», en salt motpart til det søte, ler hun!

PRØV NYE SMAKER: Forfatter Vibeke Klemetsen anbefaler deg å putte mer enn salt i grøten.
PRØV NYE SMAKER: Forfatter Vibeke Klemetsen anbefaler deg å putte mer enn salt i grøten.

For Klemetsen har grøten vært et fast innslag på matbordet siden barndommen av.

- Pappa var svært glad i å lage mat, så jeg har det nok litt fra ham. Jeg har vokst opp med risengrynsgrøt hver lørdag, og jeg hadde en periode i tenårene der jeg kun spiste havregrynsgrøt fordi jeg trodde det var det sunneste jeg kunne spise, forteller hun.

Å lage rømmegrøt på gammelt vis av lærte hun i jobben som budeie på en sæter da hun var 15 år.

- Etter jeg fikk barn har jeg vært opptatt av å lage sunn barnegrøt fra bunnen av. I tillegg er grøt svært vanlig i yogamiljøet, forteller Klemetsen som pleier hun å spise grøt hver morgen etter den faste yogasesjonen og barna er levert i barnehage og skole.

Vibekes favorittgrøt fikk hun av yogavennen Ole, som er en av mange bidragsytere til boken. Oppskriften kan by på en spennende blanding risgryn, chia og kokoschips kokt på havremelk.

- Grøt trenger ikke være kjedelig, og den kan like fint spises kald som varm, sier Vibeke før hun fyller skålen med en porsjon nylaget sunnhetsgrøt, toppet med varm appelsinsaus og rosiner.

Denne grove fullkornsgrøten metter langsomt og holder deg mett lenge, i motsetning til risengrynsgrøt som gjør deg raskt mett og raskt sulten igjen. En porsjon på 270 gram inneholder kun 260 kcal. Sammen med en liten porsjon frukt eller grønt er dette en passende frokostporsjon for deg som vil ned i vekt.

Prøv to av Vibeke Klemetsens sunne grøtoppskrifter!

«Den ultimate sunnhetsgrøt»

Til 4 porsjoner

RASKT: Grøt kan du røre sammen på ti minutter, men de aller beste oppskriftene er de du gir litt tid og kjærlighet, forteller grøtekspert Vibeke Klemetsen mens hun lager en «sunnhetsgrøt» og appelsinsaus.
RASKT: Grøt kan du røre sammen på ti minutter, men de aller beste oppskriftene er de du gir litt tid og kjærlighet, forteller grøtekspert Vibeke Klemetsen mens hun lager en «sunnhetsgrøt» og appelsinsaus.

1 dl risgryn
2,5 dl vann
1 dl havregryn eller havrekli
½ dl solsikkekjerner
¼ dl linfrø
1 dl lettmelk
½ ts salt

Appelsinsaus:
saften av 2 appelsiner
1,5 dl vann
3 ss brunt sukker
2 ts potetmel
1/ ss kanel

Slik gjør du:
Kok risgrynene i vannet, ca. 10 min. Tilsett havrekli, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø og melk.

Kok grøten under lokk på svak varme i ca. 30 min. Tilsett salt.

Appelsinsaus: Del appelsinene i to og bruk gjerne en sitruspresse for å få ut all saften. Bland appelsinsaft, vann, sukker og kanel i en liten kjele. La blandingen koke litt inn. Rør potetmel ut i litt vann slik at den blir klumpfri og tilsett jevningen i sausen i en jevn stråle mens du rører hele tiden. La koke opp og trekk deretter sausen fra varmen.

TIPS: Tilsett gjerne 1 dl rosiner når du koker opp appelsinsaften. De saftige appelsinrosinene blir kjempegode.

Server grøten med et par spiseskjeer appelsinsaus over hver porsjon.

Én porsjon gir 260 kcal

«Blåbærgrøt med havregryn»

Til 4 porsjoner

4 dl havregryn
10 dl vann
½-1 ts salt
2 dl fryste blåbær

Slik gjør du det:
Bland havregryn, vann og salt i en kjele. Hell i de fryste blåbærene. Kok opp og rør sammen til en grøt. Senk varmen og la grøten småkoke i 3–5 minutter.

Kan serveres med kald melk, hakkede mandler og andre friske bær du har tilgjengelig.

Én porsjon gir 138 kcal

Dansk grøthysteri

Siden grøtbaren Grød åpnet i København i 2011, har grøtfikseringen tatt fullstendig av. I dag har Grød flere filialer i Køben, i tillegg til egen kokebok og produktlinje som selges i Skandinavia. Grød har dessuten vært en medie- og bloggyndling fra start, noe som har skapt en fornyet interesse for maten.

– Det er ikke bare nordmenn og dansker som har et forhold til grøt, over hele verden lages grøt basert på ulike kornsorter. I Kina for eksempel, koker de grøt på yasminris.

For verdens fattige er grøt fremdeles det viktigste måltidet, forteller Lasse Andersen, mannen bak suksesskjeden.

Eventyret startet med et ønske om å redefinere folks forhold til grøt og vise at det er mer enn en klissete og kjedelig matrett.

– Noen har kanskje et grøt-traume fra barndommen da vi ble tvunget til å spise opp maten. Andre forbinder grøt med noe vi spiste da vi var syke eller når lommeboken var tom, forteller Andersen.

– Smak er det viktigste når vi lager nye oppskrifter, sier Andersen og legger til at de ofte eksperimenterer med nye ingredienser og spennende smaker.

På menyen til Grød kan du blant annet få smake trekornsgrøt kokt på gulrotsaft, toppet med rosiner, eple, ristede linfrø og ingefærsirup, spelt- og byggrøt toppet med pære, ristede valnøtter og solbærsukker eller du kan prøve risotto med rødbeter, parmesan, råsyltet gulbete og timian.

Hvis du vil passe vekten har Andersen en oppfordring:

– Spis mat som smaker skikkelig godt, og pass heller på porsjonsstørrelsen. Det er mengden som teller.

Les mer om «Grød» på Godt.no

IKKE GÅ RUNDT GRØTEN: Vibeke Klemetsen har alltid vært opptatt av å spise sunt og at måltidet skal være mer enn bare å spise mat, men en sosial arena der familien samles.
IKKE GÅ RUNDT GRØTEN: Vibeke Klemetsen har alltid vært opptatt av å spise sunt og at måltidet skal være mer enn bare å spise mat, men en sosial arena der familien samles.

Kaloriinnhold i grøt:

Havregrøt kokt på vann (237 g) = 126 kcal

Havregrøt kokt på skummet melk (237 g) = 159 kcal

Havregrøt kokt på ekstra lettmelk (237 g) = 164 kcal

Havregrøt kokt på lettmelk (237 g) = 169 kcal

Havregrøt kokt på helmelk (237 g) = 188 kcal

Risengrynsgrøt kokt på lettmelk (300 g) = 222 kcal

Risengrynsgrøt med helmelk (300 g) = 264 kcal

Semulegrøt (300 g) = 273 kcal

Rømmegrøt (300 g) = 390 kcal

Tilbehør:

1 ss smør = 101 kcal

1 ss sukker = 52 kcal

1 ts kanel = 6 kcal

1 ss hakkede mandler = 54 kcal

1 ss hakkede hasselnøtter = 48 kcal

1 ss jordbærsyltetøy = 34 kcal

1 ss jordbærsyltetøy uten sukker = 10 kcal

1 ss rosiner = 26 kcal

1 ss tranebær = 31 kcal

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Derfor er tradisjonell grøt blitt trendy

Slik forvandler du havregrøten til luksusgrøt

Aurora: -45 kilo! Har delt vektnedgangen i sosiale medier

5 styrkeøvelser du bør slutte med

Pass deg for sushi-fellen!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her