SUKKERSLAVE: Sarah Wilson fikk bukt med sin søte avhengighet da hun kuttet alt sukker fra kosten.
SUKKERSLAVE: Sarah Wilson fikk bukt med sin søte avhengighet da hun kuttet alt sukker fra kosten. Foto: Marija Ivkovic

Kuttet sukker – gikk ned i vekt og fikk et bedre liv

Torhild Ribe
Publisert: 2015-01-13 11:25

Den australske forfatteren Sarah Wilson (40) har gjort sukkerfri diett om til god butikk og en serie med bestselgende bøker.<br />

Er det virkelig nødvendig å gå så drastisk til verks for å bedre helsen? Nei, mener kostholdseksperter.

I 2013 var 5:2-dietten den store snakkisen, nå blomstrer sukkerfri diett som aldri før.

Men å redusere mengden tilsatt sukker er ikke noe nytt. Helsemyndigheter, leger, ernæringsfysiologer og helseeksperter er alle enige om av brus, godteri og søtsaker ikke er sunt.

Forfatter Sarah Wilson er utdannet kostveileder og har tjent godt på å kutte sukker - og skrive om det.
Forfatter Sarah Wilson er utdannet kostveileder og har tjent godt på å kutte sukker - og skrive om det. Foto: Marija Ivkovic

Den australske journalisten og forfatteren Sarah Wilson (40) er ingen fagperson innen ernæring, men har hatt stor gevinst av å kutte ut sukker, kanskje aller mest for lommeboken. Hun har gitt ut en ebokserien «I quit sugar» og laget et åtte ukers program for å hjelpe andre å ta farvel med den søte helsefienden. Det som startet som en blogg for tre år siden er i dag blitt en bedrift med 13 ansatte og en fortjeneste i millionklassen.

Før du hiver både juicen, brødet og favorittsjokoladen i søpla, stopp en halv. Norske kostholdseksperter fraråder deg til å tro at sukkerkutt er løsningen på vektproblemene.

– I et sammensatt måltid vil ikke kroppen merke forskjell på om sukkermolekylene kommer fra sukker eller stivelse (f.eks fra syltetøyet eller grovbrødskiven, red.anm). Sukker absorberes raskere enn stivelse, men absorpsjonen av alle karbohydrater forsinkes ved samtidig inntak av protein og fett. I et sammensatt måltid som eks en middag, vil små mengder sukker ikke ha noen stor betydning og derfor ikke ha negativ effekt, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb.no, Anette Skarpaas Ramm.

Slik kuttet hun sukker

Det begynte som et nyttårsforsett som egentlig bare skulle vare i to uker. Tre år, fire kilo og en fersk oppskriftsbok senere, styrer Sarah Wilson fortsatt unna sukker. Hun mistenkte lenge at hun led av sukkeravhengighet. I studietiden fungerte hun ikke før hun hadde fått en skillingsbolle til frokost, utover dagen måtte hun stadig ha mer. Mørk sjokolade, frukt, eplepai. Blodsukkeret svingte som en berg – og dalbane. Sarah led av søvnproblemer, humørsvingninger, binyreproblemer og fikk etterhvert den autoimmune sykdommen Graves sykdom.

Selv om hun etterhvert klarte å bytte ut det hvite sukker med sunnere sukkervarer, som frukt og litt honning i tekoppen, forsvant ikke symptomene.

Så kom altså nyttårsaften 2012 og Sarah inngikk et løfte om å kutte ut sukker i to uker.

– Det føltes så bra, så riktig. Jeg gikk ned i vekt umiddelbart, hadde mye bedre energi, så jeg bare fortsatte. Og fortsatte. Nå har det gått mer enn tre år, forteller hun til VG.

Sarahs metode, erfaringer og oppskrifter har for lengst blitt til en internasjonal bestselger og et fenomen i hjemlandet Australia.

Se tre sukkerfrie oppskrifter nederst i saken!

– Omtrent alt vi spiser er fylt med sukker. Jeg lærte at frokoster er et minefelt og at å prøve å ta en sunn sukkerfri matbit på farten, er praktisk talt umulig, sier hun.

Før Sarah la om sitt kosthold spiste hun gjerne tre fruktbiter om dagen, en håndfull tørket frukt, et par teskjeer honning i teen, en liten plate mørk sjokolade, honning og yoghurt etter middag og dessert.

– Det tilsvarte noe sånn som 25 teskjeer eller mer med sukker. Da har jeg ikke engang tatt med det skjulte sukkeret som finnes i for eksempel tomatsaus og ferdigkjøpt brød, forteller Sarah.

Å gi opp sukker skulle likevel vise seg enklere enn hun hadde fryktet.

– Det handler om å spise ordentlig mat. Når du styrer unna sukker så vil du automatisk styre unna alt som kommer i en boks eller pakke. Du slutter rett og slett å spise drittmat, det er så enkelt, mener hun.

TA LØRDAGEN TILBAKE: Mange Vektklubb-medlemmer som har lykkes med livsstilsendring og vektnedgang unner seg fremdeles favorittgodtet, men kun på lørdager.
TA LØRDAGEN TILBAKE: Mange Vektklubb-medlemmer som har lykkes med livsstilsendring og vektnedgang unner seg fremdeles favorittgodtet, men kun på lørdager. Foto: Frode Hansen / VG

Unner seg sjokolade

Spør deg selv:

 • Har du mindre energi om ettermiddagen?
 • Har du lyst på noe søtt etter måltidene?
 • Blir du oppblåst etter at du har spist?
 • Klarer du ikke å begrense deg til ett kakestykke?
 • Er du rund og god rundt midjen, men slank ellers?

Hvis du svarer ja på flere av spørsmålene over, så bør du ifølge Wilson vurdere å kutte ut sukker og se om det hjelper. Skal du slutte, må du slutte med alt også fruktsukker, fruktjuice, agave og honning, mener hun.

– Sukker er svært vanedannende, noen studier viser det er mer vanedannende enn kokain. Vi er fanget av sukker, delvis fordi vi mangler hormonet som kan fortelle oss når vi spiser det, mens vi derimot har hormoner som forteller oss når vi har spist nok fett og protein. Hvis vi ikke var så avhengige av sukker, så ville vi har gjort noe med det, når vi vet hvor farlig det er for oss, hevder Wilson.

For Sarah tok det omtrent åtte uker å bli kvitt sukkeravhengigheten. Målet var hele tiden å starte med blanke ark, å finne nullpunktet, der hun kunne lære hva kroppen faktisk trenger. I dag har hun gjeninnført noen trygge sukkerkilder i kostholdet. Kroppen sier raskt fra dersom den får for mye.

– Jeg merker det på øynene, på neglene, jeg føler meg kvalm og dårlig. I de øyeblikkene minnes jeg hvorfor jeg sluttet med sukker, forteller hun. En av de viktigste tingene hun har lært i prosessen var å være snill mot seg selv.

– Hvis jeg faller av lasset så blir jeg ikke sint på meg selv, jeg bare begynner på igjen, sier hun.

I dag savner hun ingenting, ikke engang sjokolade.

– Jeg spiser det forsatt, forskjellen er bare at jeg nå lager min egen. Helsen min er forandret, humøret er stabilt. Etter at jeg sluttet med sukker har jeg opplevd en lykke som jeg tidligere aldri har kjent på.

For drastisk å kutte ut sukker

– For mange er det gunstigere å øke inntaket av sunne matvarer som grønnsaker og fisk enn å kutte inntaket av sukker, fastslår kosteksepert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
– For mange er det gunstigere å øke inntaket av sunne matvarer som grønnsaker og fisk enn å kutte inntaket av sukker, fastslår kosteksepert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Mattis Sandblad/VG

Ifølge ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm bør sukkerinntaket vårt utgjøre mindre enn 10 % av det totale næringsinntaket.

– Det er likevel sjelden nødvendig å gå drastisk til verks når det gjelder kosthold, verken i den ene eller andre retningen. Å leve strengt sukkerfritt sammenliknet med å ha et lavt sukkerinntak, har liten helsegevinst for folk flest, sier hun og gir et eksempel:

Ramm tror at et liv helt uten noe sukker, setter så store begrensninger på hva man kan spise, at det blir svært vanskelig å holde seg til i en travel hverdag. Hun presiserer likevel at kroppen overhode ikke trenger sukker og at de som har for vane å drikke brus eller spise godteri og snacks flere ganger i uken, kan gjøre en stor forbedring i kostholdet sitt om de velger å kutte søtsaker helt i en periode.

Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg er enig med Sarah Wilson i at folk flest bør gjøre en innsats for å redusere mengden sukker i kostholdet.

– Jeg er også enig i at man må passe på det totale inntaket, også sukker som kommer fra naturlige kilder som frukt eller fruktjuice. Etter min mening er det likevel like viktig å passe på karbohydrater og stivelse. Disse omdannes til sukker i kropppen. Det er det totale inntaket av fordøyelige karbohydrater som betyr noe for helsen, dernest hvor de kommer fra; naturlig næringsrike eller bearbeidede næringsfattige matvarer, sier Dr Lindberg.

- Varige resultater får man bare ved varig endring, slår lege og kostekspert Fedon Lindberg fast.
- Varige resultater får man bare ved varig endring, slår lege og kostekspert Fedon Lindberg fast. Foto: Erik Hannemann / VG

Han synes det er trist at så mange stadig er på jakt etter en ny tryllestav i kampen mot vekten.

– Det dukker opp nye dietter hele tiden og mange av dem har en kjerne av sannhet og fornuft i seg. Men dersom man stadig kaster seg på en ny trend man ikke evner å følge, er det kanskje bedre å bruke litt energi på å få hjelp av en ekspert til å sette sammen et fornuftig kosthold. Et kosthold du kan leve med over tid, sier Lindberg.

Å kutte ned på sukkerinntaket er intet hokkus pokkus ifølge Lindberg, som selv har skrevet bok om de skjulte sukkerbitene i mat som mange tror er sunn.

– Vær bevisst, studer næringsinnholdet i produkter før du handler og spis mest mulig naturlig ubearbeidet mat. Like viktig som å kutte ned på sukker, er det at du også kutter ned på hvitt mel.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Sarah Wilsons 8 ukers program for sukkerkutt:

Uke 1: Kutt ned inntaket

Velg popcorn på kino i stedet for en pose smågodt, velg ost i stedet for dessert etter middag, velg vann i stedet for brus og juice, velg brødskiver med egg i stedet for musli og lettyoghurt til frokost.

Uke 2: Operasjon spis fett

Når du spiser mindre sukker er fett og proteiner den beste erstatningen. Øk inntaket av sunt fett, som egg, ost, nøtter og kokos.

Uke 3: Slutt!

Kutt ut alt sukker – inkludert frisk og tørket frukt, fruktjuice, mysli og myslibarer, syltetøy, sauser og tilbehør som inneholder sukker, smakstilsatt yoghurt, honning, agave, palme- og kokossukker, sjokolade, brus osv.

BOLLEKJÆRLIGHET: Ikke nødvendig å kutte ut alt som er godt, mener Vektklubbs ernæringsfysiolog. Men du bør ikke spise søtsake hver dag.
BOLLEKJÆRLIGHET: Ikke nødvendig å kutte ut alt som er godt, mener Vektklubbs ernæringsfysiolog. Men du bør ikke spise søtsake hver dag. Foto: Sara Johannessen / VG

Uke 4: Imøtegå kritikken

Lær deg noen sukkersøte fakta som du kan slå i bordet med når folk rundt deg kommer med innvendinger til ditt nye, sukkerfrie liv. Eks: Sukker hevdes å være et rusmiddel som påvirker belønningssystemet på omtrent samme måte som vanedannende rusmidler.

Uke 5: Kreativitet, utprøving, avvenning

Skriv ned alle de øyeblikkene du tror blir utfordrende for deg og erstatt dem med noe annet. Sliter du med søtsug etter middag, unn deg god ost som dessert, ta et bad, puss tennene. Alle disse tingene demper søtsug. Spis mer av de gode tingene.

Uke 6: Gjeninnfør noe søtt

Nå kan du unne deg litt frukt med lite fruktose, som kiwi, grapefrukt, honningmelon, blåbær og bringebær. Eksperimenter med trygge smakstilsettere som vaniljepulver, kanel, lakrisrot, mandelmelk.

Uke 7: Kom over tilbakefall

Verden går ikke under av tilbakefall. Skjer det, så ta en pause og skriv ned hvordan du synes maten lukter, smaker og om du får lyst på mer. Hvordan følte du deg etterpå? Ta så steget videre, bokstavelig talt. Beveg deg, gå en tur, gå på yoga etc. Spis deretter litt kaloririk mat i form av proteiner, fett og grønnsaker.

Uke 8: Finpuss og gå videre

Nå er det danner nye nervebaner i kroppen og du har gjenopprettet kroppens naturlige balanse. Finn din egen metode og vei videre. Spør deg selv hva slags forhold du har til sukker nå? Hva forteller kroppen din deg?

Sarah Wilsons sukkerfrie matdag:


 1. Frokost: En grønn smoothie med en kvart avokado, en sitron, salat, kokosvann, en halv agurk, mynte, persille, proteinpulver og gurkemeie.Deretter, ett kokt egg.

 2. Lunsj: Rester av kylling med purre, med bladbete og brokkolini.

 3. Mellommåltid: En ss kokkosolje, en ss rå kakao og litt kanel, mikset sammen.

 4. Middag: Mahi-mahi (fisk) på baba ghanoush sammen med bønner, bladbete, mandler og smør. Et glass rødvin.

 5. Dessert: Et stykke ost til dessert, som oftest en myk brie. Kamille-te

Sarah Wilsons favorittoppskrifter:

Helt kokkos granola

Bilde fra Sarah Wilsons bok "I quit sugar".
Bilde fra Sarah Wilsons bok "I quit sugar". Foto: RenessanseMedia AS

7 1/2 dl kokosflak
5 dl mandler, cashewnøtter, pekannøtter eller valnøtter, grovhakket (du kan bruke enten én sort eller en blanding)
2 ss chiafrø
1 ts malt kanel (valgfritt)
80–100 g kokosolje eller smør, smeltet
3 ss rismaltsirup (valgfritt)

Slik gjør du det: Forvarm stekeovnen til 120˚C, og dekk en stekeplate med bakepapir. Bland alle ingredienser, og fordel dem i et jevnt lag på stekeplaten. Stek dem i 15–20 minutter, til de er gyllenbrune. Vend på ingrediensene etter halvgått steketid. Jeg liker å steke min granola til den er ganske mørk – jo mørkere, desto sprøere. Ta granolaen ut av ovnen, og la den avkjøles. Spis mens den fortsatt er sprø.

«Salt karamell» halloumi og eple

Foto: RenessanseMedia AS

6 x 5 mm tykke skiver halloumi
1 grønt eple, uten kjerne og skåret i 5 mm tykke båter
en klype salt
malt kanel, til dryss (valgfritt)

Slik gjør du det: Ha halloumi og eple i en varm stekepanne med slippbelegg. Vend litt på pannen slik at fettet fra halloumien dekker eplene. Stek halloumi og epler på begge sider, til begge deler er karamellfarget. Dryss over salt og kanel (hvis du bruker det), og server.

Ostekake med nøttebunn

Foto: RenessanseMedia AS

750 g hjemmelaget kremost, romtemperert
2 ss yoghurt eller rømme
3 ss kokoskrem
1 1/4 dl rismaltsirup (eller etter smak)
1 egg
litt vaniljepulver
en liten håndfull pistasjnøtter og ristete kokosflak, til servering (valgfritt)

Nøttebunn:
2 1/2 dl pistasjnøtter eller hasselnøtter uten skall
2 1/2 dl revet kokos eller kokosmasse
2 1/2 dl mandel- eller nøttemel
120 g usaltet smør, mykt

Slik gjør du det: Forvarm stekeovnen til 160˚C, og kle bunn og sider i en 23 cm springform med bakepapir. Lag nøttebunnen: Mal nøttene til middels fint mel i en foodprosessor. Tilsett kokos, mandelmel og smør, og smuldre smøret i de tørre ingrediensene med fingrene. Jo mer du bearbeider deigen, desto mer olje vil frigjøres fra nøttene slik at deigen får riktig konsistens. Tilsett om nødvendig mer smør. Trykk ut nøttebunnen i bunn og på sider i formen (cirka 5 mm tykt). Stek bunnen i 5–8 minutter, til den er gyllen og fin. Ta den ut av ovnen, og la den avkjøles helt.

Bland kremost, yoghurt, kokoskrem, sirup, egg og vaniljepulver i en stor bolle. Ikke rør for lenge, og forsøk å ikke vende så mye luft inn i røren (for mye luft fører til at fyllet først blåser seg opp og deretter faller sammen under steking). Fordel fyllet over den avkjølte kakebunnen, og sett kaken i ovnen i 20–30 minutter, eller til fyllet trekker seg litt tilbake fra bunnen og midten minner om eggekrem (ikke stek for lenge). Sett kaken i kjøleskapet i minst 2 timer så den stivner ordentlig før servering.

Les også:


10 tips for å bli kvitt karbo-suget
Lettbrus kan gi økt matlyst
Dessertmagen sitter i hodet
En uke uten sukker
– Spis dessert hver dag!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her