VK-kokken: Lapskaus

Tommy Østhagen
Publisert: 2009-07-07 15:46

Rotete mat, bare surr Har du tenkt på at en del matretters navn og om de har overførte betydninger? Hva kan for eksempel saus, suppe, grøt og lapskaus bety? Akkurat! Et salig rot, kaos, sammenblanding og en herlig blanding.
Det er jo akkurat det lapskaus er. Kjøtt, potet og gulrot er standard minimum, men lapskausen blir både mer smakfull og sunnere hvis du bruker flere grønnsaker.
Løk og alle typer rotgrønnsaker setter masse smak på lapskausen. Salt og pepper må til i rause mengder. Og når du først er i gang, lag gjerne nok til flere middager. Lapskaus har nemlig det til felles med pinnekjøtt, ribbe og fårikål at den bare blir bedre av å stå en dag og to.
Lapskaus er et rart ord med en helt egen bonus: Svensker klarer ikke å uttale ordet! Det er festlig, bare prøv. Det er ellers en vanlig antakelse at ordet kommer fra lobscouse, en omskriving av "lob´s course", som igjen betyr "måltid for sterke karer". Den forklaringen kjøper jeg, for på Løten dro vi til Brattbakken litt utenfor sentrum, der de serverte lapskaus. Da var vi nesten på restaurant, i forhold til pølseluka på Shell. Denne lapskausen var mørk, akkurat som den bestemora mi lagde. Da jeg kom til Oslo, oppdaget jeg at det faktisk også fins en lys variant. Dette forundret meg mye, men jeg var anstendig nok til ikke å spørre kelneren, for han var svensk.
Vi kan slå dem i skirenn, men det blir for pinlig å avsløre at de ikke kan uttale navnet på maten de selger. God graut! Lys lapskaus

Tommy Østhagen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Brukerspørsmål

Brukerspørsmål

Kan jeg legge inn en oppskrift fra for eksempel mandagens meny i tirsdagens dagbok? Selvsagt kan du det. Hver oppskrift har et eget navn, søk etter navnet i søkeboksen i din dagbok, så kan du legge til oppskriften på riktig dag. Hvor finner jeg neste ukes meny? Hvis du klikker på ”Dagbok og Mine sider” og ”Min meny” finner du ukesmenyen. Ved å klikke på den rød pilen øverst til høyre, finner du neste ukes meny. Dagens meny finner du i "Dagbok og Mine sider" nederst til venstre ved å klikke på "Menyforslag". Hvordan skriver jeg ut en oppskrift? Klikk på en oppskrift og klikk på ”skriv ut”. Høyreklikke i vinduet som kommer opp og velg ”skriv ut” i den menyen som vises. Kan jeg spise annen mat enn den dere anbefaler i ukemenyen? Ja visst kan du gjøre det! Søk gjerne i vår oppskrifts-database for å finne akkurat din favorittmat. Du kan for eksempel også legge inn dine egne oppskrifter under knappen ”mat og oppskrifter”. Da får du vite nøyaktig hvor mange kalorier hver porsjon inneholder. Om du velger annen mat, pass bare på at du ikke overskrider ditt anbefalte kalorinivå.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her