Ingrediensen som gir sunnere og proteinrik bakst
Derfor er det lurt å ha kesam i kjøleskapet når du vil ned i vekt.
Her er en oversikt over fett- og kaloriinnholdet i ulike rømme-, yoghurt- og fløteprodukter, og hva de kan brukes til i matlagingen.</p><p>
Alle tall pr. 100 gram
Seterrømme
335 kcal/ 35% fett
Et produkt med lange tradisjoner i norsk kosthold, men har et så høyt fettinnhold at du bør finne andre alternativer om du ønsker å lage lettere mat. Seterrømme er kokestabil. Lettvariantene av rømme er ikke kokefaste og må derfor tilsettes varme retter rett før servering.
Alternativ:
Lettrømme, ekstralettrømme (rømmekolle), kesam, mager kesam, yoghurt. Til varme retter: creme fraiche lett.
Lettrømme
188 kcal / 18 % fett
Laget av syrnet helmelk og kremfløte. Brukes i kalde retter, tåler ikke koking.
Alternativ:
Ekstralett rømme, Q Lettrømme, kesam, mager kesam.
Ekstra lett rømme
119 kcal / 10 % fett
Laget av halvfet fløte. Et lettere alternativ til dressinger og dipp. Bruk istedenfor rømme til taco,vafler, osv. Tåler ikke koking.
Alternativ:
Kesam, mager kesam.
Laktosefri Lettrømme
188 kcal / 18 % fett
Lettrømme for de som er laktoseintolerante.
Alternativ:
Laktosefri Yoghurt Naturell
Creme fraiche
335 kcal / 35 % fett
Crème fraîche er syrnet kremfløte. Fettet skilles ikke ut ved koking, tåler derfor koking godt.
Alternativ:
Creme fraiche lett, creme fraiche ekstra lett, h-melk, kondensert melk (8 % fett), matfløte.
Creme fraiche lett
193 kcal / 18 % fett
Hovedingrediens er helmelk og fløte. Fettinnholdet er halvert ut ifra creme fraiche orginal. Den kan kokes, har myk og fyldig konsistens og en frisk syrlig smak.
Alternativ:
Creme fraiche ekstra lett, h-melk, kondensert melk (8 % fett), matfløte.
Kesam original
116 kcal / 8 % fett
En ferskost, fastere konsistens enn rømme. Brukes i stedet for rømme i kalde retter. Blir kornete ved oppvarming, kan ikke brukes i varme sauser og gryteretter. Erstatter du halvparten av smøret i en paideig, får du en magrere pai. Bakverk, vafler og pannekaker blir saftigere med kesam. Bland inn kesam eller cottage cheese i eggerøre, da senker du fettinnholdet og øker proteininnholdet. Brukes til ostekake, smoothie, dipper, dressinger, kalde sauser m.m.
Alternativ:
Kesam mager
Kesam mager
74 kcal / 1 % fett
Laget av skummet melk. Samme bruksområde som kesam original (se over). Tåler ikke koking, men egner seg fint i varme retter som skal i stekeovnen. TINE Kesam Mager er merket med Nøkkelhull. Det innebærer at produktet inneholder lite fett, sukker og salt. Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for deg å velge sunnere matvarer.
Alternativ:
Kesam Vanilje mager
Kesam Vanilje
125 kcal / 7,4 % fett
Laget av helmelk og er egentlig en mager ferskost tilsatt vaniljesmak. Passer ypperlig til desserter og frisk frukt. Den kan også erstatte noe av kremfløten i desserter og kakeoppskrifter.
Alternativ:
kesam vanilje mager
Kesam Vanilje mager
75 kcal / 0,6 % fett
Laget av skummetmelk og er en mager variasjon av kesam vanilje. Egner seg til samme bruksområde, i desserter og til frukt. Kesam tåler ikke koking men kan bruker i retter som skal i ovnen. Kesam vanilje mager er merket med nøkkelhullet som en sunnere matvare i kesamkategorien.
Cottage cheese Original
96 kcal / 4,3 % fett
Ferskost laget av skummetmelk. Brukes som pålegg, gjerne blandet med bær, syltetøy, kanel, friske urter, makrell i tomat. Kan også brukes i omeletter, til baking, salater, ostekaker. Fører til økt holdbarhet når brukes i brød- og gjærdeig.
Alternativ:
Mager Cottage cheese
Mager Cottage cheese
79 kcal / 2 % fett
Ferskost laget av skummetmelk. Inneholder lite fett, sukker og salt, og er svært proteinrik. Et godt alternativ til Cottage cheese original.Samme bruksområder som original cottage cheese. Nøkkelhullsmerket.
Melkeringe
77 kcal / 5,2 % fett
Syrnet melkeprodukt laget av helmelk og kremfløte. Passer som dessert eller mellommåltid med bær, frukt eller lettsyltetøy.
Alternativ:
Yoghurt naturell
Matyoghurt
120 kcal / 8,1 % fett
Ligner gresk yoghurt i konsistens. Egner seg i gryteretter, supper, marinader, desserter, kaker og bakverk. For å hindre at yoghurten skiller seg og blir kornete ved småkoking, kan man røre inn 1 ss hvetemel i yoghurten før den tilsettes. Eller tilsette rett før servering.
Yoghurt Naturell
74 kcal / 3,9 % fett
Laget av hel- og skummet melk. Den har en fyldig konsistens, en mild og syrlig aromatisk smak. Yoghurten egner seg både til å spise slik den er, til å ha over frokostblandingen, i smoothies, som ingrediens i kalde sauser og dressinger og i brød og andre bakverk. Finnes også i en økologisk variant.
Alternativ:
Yoghurt Mild naturell
Laktosefri Yoghurt naturell
68 kcal / 3,4 % fett
Laget av hel- og skummetmelk. Har en fyldig konsistens, en mild og aromatisk smak. Passer å spise slik den er, eller over frokostblanding og sammen med frukt og bær. Samme bruksområder som Yoghurt naturell.
Yoghurt Mild naturell
51 kcal / 0,7 % fett
Laget av lett- og skummet melk. Er en lettere variant av Yoghurt naturell. Yoghurten passer med müsli, nøtter, frukt og bær, eller spises slik den er.
Alternativ:
Yoghurt Mild vanilje
Yoghurt Mild vanilje
60 kcal / 0,6 % fett
Brukes på samme områder som Yoghurt Mild naturell, men denne er tilsatt vaniljeekstrakt. God å spise som den er.
Kremfløte
362 kcal / 38 % fett
Et ferskt meieriprodukt som passer i supper, sauser, desserter og naturell til frisk frukt og bær. Eneste fløtevariant som kan stivpiskes.
Alternativ:
Lett dessertfløte, matfløte, kaffefløte, h-melk, kesam, mager kesam og kesam mager vanilje.
Matfløte
207 kcal / 20 % fett
Magrere enn kremfløte og fint erstatte den fetere fløtevarianten da matfløte tåler koking. Brukes i gryter og sauser, og kan spises til ferske bær og i dessertsauser, osv. Kan ikke vispes til krem.
Alternativ:
Kaffefløte, h-melk, mager kesam, kesam mager vanilje, Lett matfløte
Lett Matfløte
120 kcal / 10 % fett
Denne er enda lettere enn den originale matfløte, og passer til den daglige matlagingen. Det er en fin smakshever på supper, sauser og gryteretter. Tåler oppkok, kan ikke vispes til krem.
Kaffefløte
120 kcal / 10 % fett
Den magreste fløtevarianten. Brukes i gryteretter, supper, sauser, på ferske bær. I varme og kalde retter. Er utmerket i kaffe og te. Blir kornete ved koking, må derfor tilsettes rett før servering.
Lett Dessertfløte
250 kcal / 25 % fett
Inneholde litt vaniljesmak og er et lettere alternativ til kremfløte. Kan vispes til myk krem som kan brukes til kaker, paier, frukt og andre desserter. Egner seg ikke til koking eller å pynte bløtkake med.
Alternativ:
Matfløte, kaffefløte, h-melk, mager kesam vanilje.
Q Lettrømme
186 kcal / 18% fett
Laget med de samme ingrediensene som Tine Lettrømme, men Q-meieriene sin inneholder litt færre kalorier.
Alternativ:
Ekstra lett rømme, mager kesam, gresk yoghurt naturell
Gresk Yoghurt Naturell
64 kcal / 2 % fett
Yoghurten er laget av skummet melk og fløte. Den har en fyldig konsistens, inneholder lite fett og er rik på proteiner. Den er god for seg selv, eller til müsli, bær og frukt. Egnet til samme bruksområder som Yoghurt naturell. Et godt alternativ til annen yoghurt.
(Kilder: Opplysningskontoret for meieriprodukter, Vektklubb.no.)
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Derfor er det lurt å ha kesam i kjøleskapet når du vil ned i vekt.
Den ene bruker kunstig søtning mens den andre er laget med redusert mengde sukker. Begge metodene gir deg en slankere utgave av den italienske dessertfavoritten!
Høyt proteininnhold, men litt mye tilsatt sukker. Vektklubbs «matspaner» har testet sunnhetsgraden av Frisk kvarg.<br />
Det finnes allerede flere typer rømme med ulikt fettinnhold. Nå har det kommet en ny variant med et enda lavere kaloriinnhold enn de letteste på markedet.
Tines nye kesam med lime får tommel opp fra Vektklubbs matspaner!<br />
For deg som vil ned i vekt er det lurt å ha sunne matvarer tilgjengelig på kjøkkenet. Da er det lettere å gjøre smarte valg og unngå kaloririke utskeielser.