Rømme-, yoghurt- og fløteprodukter brukes ofte i matlaging. Men det er ikke alltid lett å vite hva som egner seg best til hva.
Rømme-, yoghurt- og fløteprodukter brukes ofte i matlaging. Men det er ikke alltid lett å vite hva som egner seg best til hva. Foto: Magnar Kirknes

Rømme- og fløteguiden

Ann Cathrin Andersen, Nina Schmidt
Publisert: 2013-07-25 14:07

Her er en oversikt over fett- og kaloriinnholdet i ulike rømme-, yoghurt- og fløteprodukter, og hva de kan brukes til i matlagingen.</p><p>

Alle tall pr. 100 gram

Seterrømme
335 kcal/ 35% fett

Et produkt med lange tradisjoner i norsk kosthold, men har et så høyt fettinnhold at du bør finne andre alternativer om du ønsker å lage lettere mat. Seterrømme er kokestabil. Lettvariantene av rømme er ikke kokefaste og må derfor tilsettes varme retter rett før servering.

Alternativ:
Lettrømme, ekstralettrømme (rømmekolle), kesam, mager kesam, yoghurt. Til varme retter: creme fraiche lett.

Lettrømme
188 kcal / 18 % fett

Laget av syrnet helmelk og kremfløte. Brukes i kalde retter, tåler ikke koking.

Alternativ:
Ekstralett rømme, Q Lettrømme, kesam, mager kesam.

Ekstra lett rømme
119 kcal / 10 % fett

Laget av halvfet fløte. Et lettere alternativ til dressinger og dipp. Bruk istedenfor rømme til taco,vafler, osv. Tåler ikke koking.

Alternativ:
Kesam, mager kesam.

Laktosefri Lettrømme
188 kcal / 18 % fett

Lettrømme for de som er laktoseintolerante.
Alternativ:
Laktosefri Yoghurt Naturell

Creme fraiche
335 kcal / 35 % fett

Crème fraîche er syrnet kremfløte. Fettet skilles ikke ut ved koking, tåler derfor koking godt.

Alternativ:
Creme fraiche lett, creme fraiche ekstra lett, h-melk, kondensert melk (8 % fett), matfløte.

Creme fraiche lett
193 kcal / 18 % fett

Hovedingrediens er helmelk og fløte. Fettinnholdet er halvert ut ifra creme fraiche orginal. Den kan kokes, har myk og fyldig konsistens og en frisk syrlig smak.

Alternativ:
Creme fraiche ekstra lett, h-melk, kondensert melk (8 % fett), matfløte.

Kesam original
116 kcal / 8 % fett

En ferskost, fastere konsistens enn rømme. Brukes i stedet for rømme i kalde retter. Blir kornete ved oppvarming, kan ikke brukes i varme sauser og gryteretter. Erstatter du halvparten av smøret i en paideig, får du en magrere pai. Bakverk, vafler og pannekaker blir saftigere med kesam. Bland inn kesam eller cottage cheese i eggerøre, da senker du fettinnholdet og øker proteininnholdet. Brukes til ostekake, smoothie, dipper, dressinger, kalde sauser m.m.

Alternativ:
Kesam mager

Kesam mager
74 kcal / 1 % fett

Laget av skummet melk. Samme bruksområde som kesam original (se over). Tåler ikke koking, men egner seg fint i varme retter som skal i stekeovnen. TINE Kesam Mager er merket med Nøkkelhull. Det innebærer at produktet inneholder lite fett, sukker og salt. Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for deg å velge sunnere matvarer.

Alternativ:
Kesam Vanilje mager

Kesam Vanilje
125 kcal / 7,4 % fett

Laget av helmelk og er egentlig en mager ferskost tilsatt vaniljesmak. Passer ypperlig til desserter og frisk frukt. Den kan også erstatte noe av kremfløten i desserter og kakeoppskrifter.

Alternativ:
kesam vanilje mager

Kesam Vanilje mager
75 kcal / 0,6 % fett

Laget av skummetmelk og er en mager variasjon av kesam vanilje. Egner seg til samme bruksområde, i desserter og til frukt. Kesam tåler ikke koking men kan bruker i retter som skal i ovnen. Kesam vanilje mager er merket med nøkkelhullet som en sunnere matvare i kesamkategorien.

Cottage cheese Original
96 kcal / 4,3 % fett

Ferskost laget av skummetmelk. Brukes som pålegg, gjerne blandet med bær, syltetøy, kanel, friske urter, makrell i tomat. Kan også brukes i omeletter, til baking, salater, ostekaker. Fører til økt holdbarhet når brukes i brød- og gjærdeig.

Alternativ:
Mager Cottage cheese

Mager Cottage cheese
79 kcal / 2 % fett

Ferskost laget av skummetmelk. Inneholder lite fett, sukker og salt, og er svært proteinrik. Et godt alternativ til Cottage cheese original.Samme bruksområder som original cottage cheese. Nøkkelhullsmerket.

Melkeringe
77 kcal / 5,2 % fett

Syrnet melkeprodukt laget av helmelk og kremfløte. Passer som dessert eller mellommåltid med bær, frukt eller lettsyltetøy.

Alternativ:
Yoghurt naturell

Matyoghurt
120 kcal / 8,1 % fett

Ligner gresk yoghurt i konsistens. Egner seg i gryteretter, supper, marinader, desserter, kaker og bakverk. For å hindre at yoghurten skiller seg og blir kornete ved småkoking, kan man røre inn 1 ss hvetemel i yoghurten før den tilsettes. Eller tilsette rett før servering.

Yoghurt Naturell
74 kcal / 3,9 % fett

Laget av hel- og skummet melk. Den har en fyldig konsistens, en mild og syrlig aromatisk smak. Yoghurten egner seg både til å spise slik den er, til å ha over frokostblandingen, i smoothies, som ingrediens i kalde sauser og dressinger og i brød og andre bakverk. Finnes også i en økologisk variant.

Alternativ:
Yoghurt Mild naturell

Laktosefri Yoghurt naturell
68 kcal / 3,4 % fett

Laget av hel- og skummetmelk. Har en fyldig konsistens, en mild og aromatisk smak. Passer å spise slik den er, eller over frokostblanding og sammen med frukt og bær. Samme bruksområder som Yoghurt naturell.

Yoghurt Mild naturell
51 kcal / 0,7 % fett

Laget av lett- og skummet melk. Er en lettere variant av Yoghurt naturell. Yoghurten passer med müsli, nøtter, frukt og bær, eller spises slik den er.

Alternativ:
Yoghurt Mild vanilje

Yoghurt Mild vanilje
60 kcal / 0,6 % fett

Brukes på samme områder som Yoghurt Mild naturell, men denne er tilsatt vaniljeekstrakt. God å spise som den er.

Kremfløte
362 kcal / 38 % fett

Et ferskt meieriprodukt som passer i supper, sauser, desserter og naturell til frisk frukt og bær. Eneste fløtevariant som kan stivpiskes.

Alternativ:
Lett dessertfløte, matfløte, kaffefløte, h-melk, kesam, mager kesam og kesam mager vanilje.

Matfløte
207 kcal / 20 % fett

Magrere enn kremfløte og fint erstatte den fetere fløtevarianten da matfløte tåler koking. Brukes i gryter og sauser, og kan spises til ferske bær og i dessertsauser, osv. Kan ikke vispes til krem.

Alternativ:
Kaffefløte, h-melk, mager kesam, kesam mager vanilje, Lett matfløte

Lett Matfløte
120 kcal / 10 % fett

Denne er enda lettere enn den originale matfløte, og passer til den daglige matlagingen. Det er en fin smakshever på supper, sauser og gryteretter. Tåler oppkok, kan ikke vispes til krem.

Kaffefløte
120 kcal / 10 % fett

Den magreste fløtevarianten. Brukes i gryteretter, supper, sauser, på ferske bær. I varme og kalde retter. Er utmerket i kaffe og te. Blir kornete ved koking, må derfor tilsettes rett før servering.

Lett Dessertfløte
250 kcal / 25 % fett

Inneholde litt vaniljesmak og er et lettere alternativ til kremfløte. Kan vispes til myk krem som kan brukes til kaker, paier, frukt og andre desserter. Egner seg ikke til koking eller å pynte bløtkake med.

Alternativ:
Matfløte, kaffefløte, h-melk, mager kesam vanilje.

Q Lettrømme
186 kcal / 18% fett

Laget med de samme ingrediensene som Tine Lettrømme, men Q-meieriene sin inneholder litt færre kalorier.

Alternativ:
Ekstra lett rømme, mager kesam, gresk yoghurt naturell

Gresk Yoghurt Naturell
64 kcal / 2 % fett

Yoghurten er laget av skummet melk og fløte. Den har en fyldig konsistens, inneholder lite fett og er rik på proteiner. Den er god for seg selv, eller til müsli, bær og frukt. Egnet til samme bruksområder som Yoghurt naturell. Et godt alternativ til annen yoghurt.

(Kilder: Opplysningskontoret for meieriprodukter, Vektklubb.no.)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her