METT: Lenge til lønning, eller er du student? Da kan det være utfordrende å få pengene til å strekke til. Men slapp av, det er fremdeles mulig å spise sunt og bli mett til en billig penge.

17 billige og sunne matvarer

Publisert: 2015-09-25 13:16

Det trenger faktisk ikke koste skjorta for å få den til å passe igjen. Med disse matvarene har du et godt utgangspunkt for å kunne lage sunne og billige middagsretter for deg og hele familien.

Her har du en oversikt over de utvalgte matvarene, hva de koster, hvilke næringsstoffer de inneholder og tips til hva de kan brukes til.

Havregryn

Pris: 14,50 – 18,50 kr for en stor pakke

Starter du dagen med havregrøt (kokt på 40 gram tørr havregryn) får du i deg halvparten av fullkornanbefalingen fra de offisielle kostrådene. Dessuten kan du glede deg over innholdet av langsomme karbohydrater og kostfiberet betaglukan som har kunstig effekt på kolesterol- og blodsukkernivået.

Havregryn gir en god, langvarig metthetsfølelse og hjelper på fordøyelsen.

Yoghurt naturell

Pris: 11,50 – 13,00 kr for stort beger

Yoghurt er en ypperlig kilde til kalsium som er viktig for skjelett og tenner. Naturell varianten er sunnere enn fruktyoghurt som ofte er tilsatt en haug med sukker, og mye billigere enn gresk yoghurt.

Med litt friske bær, nøtter og naturell yoghurt kan du lage deg et deilig mellommåltid. Eller bruk som hverdagsfrokost med havregryn eller mysli.

Prøv en klatt yoghurt naturell i suppen eller sausen hvis du ønsker en kremet opplevelse, uten fløtekaloriene. Tilsett rett før servering.

GULLGRYN: Start dagen med billig og mettende havregryn! Det gir både deg og lommeboken en god start på dagen. Topp gjerne med litt frosne bær som du varmer i mikroen.

Frosne bær

Pris: 11,80 – 25,90 for en pose på ca 400 gram

Poser av frosne jordbær, blåbær, bringebær eller skogsbærblanding er mye billigere enn ferske. Bær er naturens «vitaminpille» og inneholder en rekke sunne stoffer som bidrar til å gi deg god helse.

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise «5 om dagen». Tre porsjoner grønnsaker, to porsjoner frukt og bær. En porsjon tilsvarer cirka 100 gram, og kan for eksempel komme i form en frisk og fargerik smoothie av frosne bær. Perfekt for å stagge søtsuget eller etter trening.

Lyst til å toppe havregrøten med bær, men synes ferske bær er dyrt? Vel, da kan du med god samvittighet ty til frossenvarianten.

Skummet kulturmjølk

Pris: 13,00 - 14.30,-

Det finnes mange dyre syrnede melkeprodukter, men skummet kulturmjølk er heldigvis ikke en av dem. Cultura er også mye billigere enn Biola. Kulturmjølken er laget av skummet melk og har derfor et veldig lavt fettinnhold.
Bruk kulturmjølken over granola eller müsli, og søt med lettsyltetøy eller honning.

SØTT: Lag en digg smoothie av fryste bær og skummet kulturmjølk. Perfekt som dessert, mellommåltid eller etter trening. Og mye billigere enn smoothie laget av ferske bær.

Tomater løsvekt

Pris: 17,00 - 20,00 kr/kg

Cherry-, plomme-, perle- og bifftomatene har tatt steget opp på gourmethyllen. Det samme har prisen, men du kan fremdeles kjøpe de vanlige tomatene i løsvekt for en billig penge. En tomat koster rundt 1-3 kr!

Topp brødskiva, ha i salaten eller putt i gryta. Tomater inneholder antioksidanten lykopen som er svært bra for immunforsvaret. Kroppen vår utnytter lykopenet aller best dersom tomaten varmes opp. Hermetiske tomater er også et billig alternativ, og sammen med tomatpuré kan du lage en rimelig pastasaus.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Egg i økonomipakning

Pris: 20-21 kr for 12 pk

Egg er supermat, og billig blir det også hvis du velger butikkens eget merke. Rema 100, Frist Price og Rimi er eksempler.

Egg har et høyt innhold av proteiner av god kvalitet og er rik på vitaminer. Om du velger å drikke egget rått «Rocky-style» (ikke prøv dette i utlandet), steke en omelett eller koke de, spiller ingen rolle på proteininnholdet.

Løk løsvekt

Pris: 12,90 - 15.90 kr/kg

Den syrlige smakstilsetteren som blir søt og mild ved varmebehandling passer godt til gryteretter, taco og i ulike pastaretter. Stekt løk som tilbehør er også en sikker vinner til sei.

Visste du at det er reaksjonene mellom svovelforbindelser fra løken og fuktigheten i øyet som får deg til å gråte? Prisen og helsegevinstene man kan få av smaksbomben er på sin side ikke til å grine av.

Mange butikker øker kiloprisen på løk ved å putte de i strømper.

LUNSJ: Ha de som plommen i egget – lag omelett av egg, melk, tomater, spinat, løk eller andre grønnsaker du har tilgjengelig. Denne er laget av Vektklubb-medlem og matentusiat Lena Næss Adcock. Damen bak instagramkontoen @slank_sterk_sunn.

Tunfisk i vann

Pris: 3,90 - 5,00 kr per boks

Må være den billigste proteinkilden fra havet, spesielt hvis du velger butikkens eget merke. Kanskje mest kjent som studentmat, men tunfisk egner seg godt i salater, som pålegg eller som erstatning for annen type kjøtt. Velger du den hermetiske varianten som kommer i vann sparer du mange kalorier kontra tunfisk i olje. Stikkord: masse krydder!

Seiblokk frossen

Pris: 19,90 kr for 625 gram

Hvit fisk er både magert og proteinrikt. Frossen sei er mye billigere enn frossen torsk, og de kan brukes på akkurat samme måte. Sei er også rikt på vitamin D som er hjelper på å få den riktige kalsiumbalansen så skjelettet holder seg sterkt.

En seiblokk kan mette en hel familie. Bruk for eksempel i fiskegrateng, i gryte, wok eller lag en deilig fiskesuppe. Mulighetene er mange!

Hermetiske kikerter og bønner

Pris: 4,50 – 10,00 kr

Hørt om «Meat free Monday»? Godt for kloden, godt for deg. Vil du bytte ut kjøtt kan kikerter eller kidneybønner være en god erstatning. Kikerter inneholder hele 22 gram protein per 100 gram, noe som gjør den til en av de billigste proteinkildene i norske butikkhyller.

Kidneybønner er i likhet med kikerter rike på proteiner og fiber, i tillegg til at de er kalorifattige. Hvis du tør å sette kjøttet på sidelinjen, kan kidneybønner være stjerneinnbytteren i blant annet taco og gryteretter.

Velg kjedens eget merke når du plukker med deg en boks kikerter eller kidneybønner.

Enkelte er forsiktig med å spise bønner, fordi de er redde for å få plager med luft i magen, men de fleste tåler moderate mengder.

Sjampinjong

Pris: 3,30 – 3,60 kr/ hg

Sopp veien knapt ingenting, så du kan fint fylle en soppose til under tier’n.

Soppen er fettfri, fiberrik og metter godt fordi den gir tyggemotstand og fyller opp magen uten å tilføre særlig kalorier. Ha på pizza, i pastasaus, bruk som tilbehør eller i wok.

WOK ER TOPP: Bruk gjerne en blanding av frosne og ferske grønnsaker og server med tunfisk eller sei og kikerter, bønner eller linser. Da kan wokmiddagen bli billigere enn en frossenpizza – og hundre ganger sunnere!

Frossengrønnsaker

Vink farvel til vasking, skrelling og kutting, fryste grønnsaker passer perfekt inn i en travel hverdag der du fremdeles vil spise sunt til en billig penge. Undersøkelser har vist at næringsinnholdet i grønnsakene bevares godt når de forvelles og fryses umiddelbart. Ikke bare er det enkelt å tilberede, men det er ofte billigere enn den ferske utgaven.

Alle vet at grønnsaker er sunt. Antioksidantene i grønt og frukt kan være kreftforebyggende, og bidrar til å holde hjertet og blodårer sunne og friske, i følge Norsk Helseinformatikk.

De billigste frossengrønnsakene er:

• Brokkoliblanding

Pris: 10,60 – 11,80 kr for en pose på 450 gram

Har du prøvd brokkolimos? Det er lavkalori og kan brukes som tilbehør til både kjøtt eller fisk. Damp brokkoli, mos og bland med enten litt smør, lett creme fraiche og krydre etter smak.

• Frossen spinat

Pris: 9,80 – 12,00 kr for en pose på 450 gram

En pose fersk spinat koster rundt 30 kroner og varer en middag. Frossen spinat får du til en tredjedel av prisen og varer lenge. Spinat er ikke bare supermat for Skipper’n, de grønne bladene er full av kostfiber, vitamin A, B, C, K og E samt flere mineraler.

• Frosne erter

Pris: 9,50 – 12,00 kr for en pose på 350 gram

Visste du at erter kan være en god kilde til protein? Spesielt for vegetarianere. Belgfrukter som erter, kikerter, bønner og linser også kjent som matvarer med lav glykemisk indeks. Det betyr at de fordøyes langsomt og er gunstig for et stabilt blodsukker (og kanskje også humør?).

Erter gir en god metthetsfølelse uten å tilføre mye kalorier fordi de er rike på proteiner, fiber, langsomme karbohydrater og har lavt fettinnhold. Med andre ord, perfekt for deg som ønsker å gå ned i vekt.

• Amerikansk blanding

Pris: 9,90 – 13,90 kr for en pose på ca 500 gra

Gulrot, erter og mais i samme blanding. Kan tilsettes de fleste gryte- og pastaretter for å øke grønnsaksinnholdet, og dermed gjøre retten magrere. For en wokblanding må du nærmest ut med femtilappen, mens velger du butikkjedens egne wok- eller grønnsaksblandinger kan du slippe unna til under halve prisen.

Poteter løsvekt

Pris: 17,90 – 19,90 kr/kg

Mange forbinder poteten med vomfyll og raske karbohydrater, men spiser du en stor potet med skall, dekker du faktisk 25 prosent av dagsbehovet av kostfiber. Det er anbefalt å innta 25-35 gram kostfiber hver dag, ifølge Helsedirektoratet. Poteten er derfor en rimelig fiberkilde og fremdeles et supert middagstilbehør.

Husman knekkebrød

Pris: 8,30 – 9,20 kr for øko pack

Knekkebrød er et rimeligere alternativ til brødskiven. Med ulike typer pålegg og tilbehør som blant annet agurk, paprika eller tomat vil knekkebrødet passe perfekt til frokost, lunsj, kvelds eller som mellommåltid. Knekkebrødet er også svært fiberrikt og inneholder sunne, langsomme karbohydrater som kan redusere risikoen for hjerte-karsykdommer og diabetes type 2. Både Wasa og Ryvita har økonomipakninger som er megabillige, sammenliknet med de mer fancy variantene.

MULTIKNEKK: Frokost, lunsj, mellommåltid eller kvelds, knekkebrød funker til det meste. Et knekkebrød fra Wasa gir omtrent 45-65 kcal, et Ryvitaknekkebrød gir ca 40 kcal. En grov brødskive ligger ofte på 84-100 kcal.

Gulrøtter

Pris: 11,00 - 20,00 kr/kg

Du kan kjøpe tilnærmet perfekte gulrøtter til en dyr penge, eller du kan velge First Price gulrøtter som kommer i litt forskjellig størrelse og fasong til en festlig pris.

Knask den rå som snacks eller bruk i wok, suppe, til fisk eller i gryter.

Den oransje fargen viser at roten er rik på betakaroten. I kroppen vår omdannes betakaroten til A-vitamin, som har en rekke funksjoner i kroppen og spiller en viktig rolle for blant annet immunforsvaret og forsvaret mot frie radikaler ifølge Helsedirektoratet.

Melk

Pris: 12.50 - 13.20,- literen

Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod får vi nordmenn i oss fra melk og meieriprodukter. Velg skummet melk eller ekstra lett melk tilsatt vitamin D.

Med et naturlig innhold av salter og væske utgjør også et glass melk et godt alternativ til de dyre sportsdrikkene etter trening. Melk bidrar til en effektiv gjenoppretting av væskebalansen, samtidig som karbohydrater og proteiner gjør kroppen raskt klar til ny innsats.

Squash

Pris: 11.80 - 16,90 kr/ stk.

Squash er en nesten fettfri og kalorifattig grønnsak. Den egner seg perfekt i middagsretter der du vil kutte kalorier. Prøv for eksempel å bytte ut pastaplatene med skiver av squash neste gang du skal lage lasagne. Eller lag tynne striper av squash i stedet for spaghetti.

Kilder: Helsedirektoratet.no, Helsenorge.no, Store Medisinske Leksikon, Frukt.no, Melk.no, Godfisk.no, Matprat.no, Bama.no, Matvaretabellen.no.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Slik spiser slankeekspertene

Spis sjokolade - det er godt for hjertet

Mindre sukker - mer protein: Hvilken «sunne» yoghurt er best?

Raske bananpannekaker til helgefrokosten

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her