SUNNHET KOMMER FRA INNSIDEN: Det er ingrediensene som avgjør om vaffelen kan spises til hverdags eller bør forbeholdes til fest. Topper du hjertene med frukt, bær, yoghurt eller mager kesam blir det rene treningsmaten!

Prøv proteinvafler!

Publisert: 2015-06-17 14:50

Benedicte Engen (24) gjør butikk av norske proteinvafler i New York. Her deler hun sin oppskrift på sunne og smaksrike vafler.

Benedicte Engen deler sin berømte oppskrift på proteinrik vaffel med Vektklubbs medlemmer og lesere!

– Jeg har alltid vært ei vaffeljente og spiser vafler hver eneste dag. Det kan man dersom man lager sunne vafler, sier Benedicte Engen smilende. Trønderjenta har gjort lidenskapen for de tradisjonsrike vaffelhjertene til business i New York, der hun selger egenproduserte Viking Waffles til helsebevisste amerikanere.

Ideen fikk Benedicte da hun bodde hjemme i Trondheim. I treningsmiljøet fikk hun stadig en følelse av at det å være sunn, innebar å leve restriktivt.

– Da må man gi opp mye godt og det nekter jeg å gå med på. Jeg elsker god mat, inkluderte vafler, derfor måtte jeg eksperimenterte meg frem til en sunn vaffeloppskrift, forteller Benedicte. Vaflene hun stadig gikk og tygde på, vakte interesse blant venner og bekjente.

– Det var alltid noen som kom til meg og bad om oppskriftene. Etter hvert tenkte jeg at i stedet for å gi den bort, kunne jeg begynne å lage og selge vafler til folk, forteller hun.

Benedicte Engen jobber som personlig trener i New York. Sjekk ut hennes 6 ferieøvelser som hjelper deg å holde formen i sommer.

For at en vaffel skal bli sunnere enn den originalen vi alle kjenner til, må du gjøre noen smarte bytter.

– Tenk på hva som er bra for kroppen din og putt i mer av det og mindre av det som ikke er bra. Egentlig er det ikke vanskeligere, sier Benedicte og konkretiserer litt:

– Hvitt sukker må ut, det samme må hvitt mel. Erstatt sukker med sukrin, banan eller søtpotet. Det hvite melet kan du erstatte med havregryn, kokosmel, mandelmel eller havremel. Bruk flere egg eller kokosolje, i stedet for smør. Det øker proteininnholdet, oppsummerer Benedicte.

Hennes egen oppskrift har blitt til gjennom nitidig prøving og feiling på kjøkkenet. Det samme kan du gjøre, råder Benedicte.

– Vi har alle litt ulik smak, så det kan være smart å ta utgangspunkt i en grunnoppskrift og deretter prøve seg frem med litt ulike krydder og smakstilsetning, råder hun.

Tenk på tilbehøret

En vaffel som er rik på proteiner og inneholder lite sukker, egner seg godt som et lite mellommåltid etter trening.

– At noe er rikt på proteiner er ikke dermed sagt at det er sunt. Mange proteinbarer er eksempelvis ofte fulle av sukker og karbohydrater, sier Benedicte. Hennes vafler innehold kun 1 gram sukker per plate og 24 gram protein.

Benedictes Viking Waffles egner seg også for deg med glutenallergi. Lager du ditt eget havremel er det lurt å male melet av havregryn som er spesifikt merket. Havre er naturlig glutenfritt, men kan bli "forurenset" i produksjon dersom det kommer i kontakt med andre kornsorter.

Er du opptatt av å holde linjene, er det like viktig at du også tenker på hva du putter på toppen av vaffelen. Ofte er det tilbehøret som gjør vafler til festmat og ikke hverdagsmat.

– Når man snakker om den tradisjonelle vaffelen, handler mye om å velge et syltetøy som har mer bær og mindre sukker. Kjøper du vafler på et idrettsarrangement for eksempel, er det gjerne det rimeligste syltetøyet som står fremme. Det har masse sukker og lite bær, sier Kari H Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede.

Bruker du rømme i tillegg til syltetøyet, bør du ifølge eksperten velge den ekstra lette varianten, som kun har 10 % fett. Sverger du til brunost som tilbehør kan du også her spare kalorier på å velge den lette varianten.

– Brunost er fortsatt et kaloririkt alternativ, derfor bør du kanskje bestemme deg for å kun ha brunost på noen vaffelhjerter, ikke alle, råder Bugge. Det du derimot kan fråtse fritt i av tilbehør, er friske bær.

– Å kutte skriver av jordbær å ha på vaflene er kjempegodt, sier Bugge.

Dersom du har laget en sunn, usøtet variant, kan du tenke på vaffelen som en brødskive og for eksempel ha ost og skinke eller litt smøreost og paprika på toppen.

– Da øker næringsinnholdet og du får et måltid som metter, uten at du får i deg så mange kalorier, sier ernæringseksperten. Selv lager Bugge ofte sunne vafler, uten sukker og med grovt mel, til kveldsmat.

– Selv om vaflene mine inneholder lite søtning og grovt mel, smaker det uansett som vaffel. Det er en fin variasjon til mysli eller knekkebrød, mener Bugge.

Benedictes sunne og proteinrike vafler

6-8 vaffelplater

2 store egg
1 ts vaniljessens
2 ss kokosolje
360 ml skummet kulturmelk (eller mandelmelk)
180 g havremel eller glutenfritt mel
2 ts bakepulver
2 skjeer (scoops) proteinpulver med vaniljesmak (ca 60g)

Tips 1: Tilsett sukrin eller stevia for søtning. Eventuelt kan du blande inn en most banan eller litt eplesyltetøy.

Tips 2: Miks inn biter av mørk sjokolade eller rosiner!

Slik gjør du det:

1. Ha alt det tørre i en bolle og spe med litt av melken om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper.

2. Rør inn eggene og tilsett kokosolje og vanilje essens. La gjerne røren stå og svelle en liten stund.

3. Stek vaflene og server dem varme. Nyt vaflene med tilbehøret du liker best. Benedicte spiser dem helst med vaniljekesam, sukrin og litt smør.

Ta en titt på oppskriftens næringsfordeling

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Hold formen i sommer med 6 ferieøvelser

Vafler er det nye brødet

Grove muffins med mat i

Slik spiser du sunnere

Tør du prøve treningsekspert Roger Holmedals mage challenge?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her