Trikset for å spise mindre sjokolade
... uten å kutte det helt ut!
Ønsker du ikke å kutte ut sjokoladen helt? Det går fint, så lenge du passer på hvor ofte, og hvor mye, ifølge klinisk ernæringsfysiolog.
Er du en sjokoladeelsker? Til tross for at sjokolade inneholder mye tilsatt sukker, mettet fett og er kaloririk, er det ikke slik at du må avstå fullstendig selv om du vil ned i vekt.
– Jeg er selv en «sjokoholiker», og er ikke villig til å nekte meg sjokolade. Det behøver man heller ikke gjøre, uansett om man skal ned i vekt eller ikke, sier Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Hun understreker at det er to stikkord som gjelder også med sjokolade:
– Hyppighet og mengde, slår hun fast.
– Hyppigheten kan gjerne være hver dag så lenge mengden er liten. En liten bit eller to hver dag er uproblematisk så lenge man har et sunt, variert kosthold som står i forhold til energiforbruket. Hvis du i tillegg til nytelsen vil få med deg de antatt positive helseeffektene av sjokolade – for det er det jo en del forskning som tilsier at det er – så må du velge mørke sjokoladetyper med minst 70 prosent kakao, forteller hun.
Les også: Ta kontroll på søtsuget på hjemmekontoret
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Om du er av dem som er mer glad i melkesjokolade forteller Blomkvist at det fullt er mulig å endre smakspreferanse over litt tid.
– Hvis du begynner å ta en rute mørk sjokolade i stedet for melkesjokolade vil det ikke gå så lang tid før du plutselig synes den mørke sjokoladen er god og at melkesjokoladen nesten er blitt for søt.
Dessuten mener ernæringsfysiologen at det er lettere å stoppe og spise den mørke sjokoladen, fordi den lyse og søte sjokoladen gjerne forsvinner i gapet før du vet ord av det.
– Hvis du synes den mørke sjokoladen er bitter kan du prøve å ta en usaltet nøtt, for eksempel valnøtt, sammen med sjokoladebiten. Det er en utrolig god kombinasjon som gjør at den mørke sjokoladen smaker mindre bittert. Gi det noen forsøk og jeg kan nesten love deg at du blir glad i den mørke sjokoladen også! Så kan du fortsette å nyte den gode sjokoladesmaken med god samvittighet og få både mineraler, antioksidanter og andre sunne stoffer «på kjøpet».
Matspaner har testet: Tommel opp for sjokoladepudding uten tilsatt sukker
Savner du likevel den gode sjokoladesmaken kan du også prøve deg på noen av sjokoladerettene under:
80 kcal for kakestykke (1/12 av kaken)
209 kcal per porsjon
Oppskrift på sjokoladeis med banan og avokado
232 kcal for kakestykke (1/16 av kaken)
140 kcal per stykk
100 kcal per porsjon
Artikkelen er oppdatert 22. mai 2020. Tittelen er endret fra «Derfor trenger du ikke kutte ut sjokolde» til «Ja, du kan faktisk spise sjokolade hver dag».
Ingressen er endret fra «Om du ikke klarer, eller ønsker, å kutte sjokoladen helt lønner det seg å passe på hvor ofte, hvor mye og hvilken type sjokolade du spiser, ifølge klinisk ernæringsfysiolog.» til «Ønsker du ikke å kutte ut sjokoladen helt? Det går fint, så lenge du passer på hvor ofte, og hvor mye, ifølge klinisk ernæringsfysiolog.».
Det er også gjort noen mindre endringer i teksten der «god/dårlig samvittighet» er fjernet, da vi mener at man ikke skal få negative følelser for å unne seg ulik type mat, uansett sunnhetsgrad.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
... uten å kutte det helt ut!
Godt nytt til alle sjokoladeelskere: La deg gjerne friste av favorittsjokoladen din, selv om du vil ned vekt og kutte ned på kalorier.
Lyst på noe søtt og kjølende? Unn deg sunnere sjokoladeis du enkelt kan lage selv.
Bytt ut konfekten med disse sjokoladekulene og spar kalorier!
Slik kan du kose deg med sjokolade uten å gå opp i vekt.
Mai er full av festligheter og fristelser. Her er tre kakeoppskrifter med litt mindre sukker og kalorier, perfekt til deg som også passer vekten.