«SJOKOHOLIKER»: Sjokolade fører til uskillelse av lykkehormoner i kroppen vår, og det er bare en av flere grunner til hvorfor sjokolade er det vanskeligste å holde seg unna ved en livsstilsendring.
«SJOKOHOLIKER»: Sjokolade fører til uskillelse av lykkehormoner i kroppen vår, og det er bare en av flere grunner til hvorfor sjokolade er det vanskeligste å holde seg unna ved en livsstilsendring. Foto: Krister Sørbø / VG

Ja, du kan faktisk spise sjokolade hver dag

Sara Berge Holmberg
Publisert: 2017-02-24 08:31

Ønsker du ikke å kutte ut sjokoladen helt? Det går fint, så lenge du passer på hvor ofte, og hvor mye, ifølge klinisk ernæringsfysiolog.

Er du en sjokoladeelsker? Til tross for at sjokolade inneholder mye tilsatt sukker, mettet fett og er kaloririk, er det ikke slik at du må avstå fullstendig selv om du vil ned i vekt.

– Jeg er selv en «sjokoholiker», og er ikke villig til å nekte meg sjokolade. Det behøver man heller ikke gjøre, uansett om man skal ned i vekt eller ikke, sier Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Hun understreker at det er to stikkord som gjelder også med sjokolade:

– Hyppighet og mengde, slår hun fast.

– Hyppigheten kan gjerne være hver dag så lenge mengden er liten. En liten bit eller to hver dag er uproblematisk så lenge man har et sunt, variert kosthold som står i forhold til energiforbruket. Hvis du i tillegg til nytelsen vil få med deg de antatt positive helseeffektene av sjokolade – for det er det jo en del forskning som tilsier at det er – så må du velge mørke sjokoladetyper med minst 70 prosent kakao, forteller hun.

Les også: Ta kontroll på søtsuget på hjemmekontoret

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Bytt melkesjokoladen med mørk sjokolade

Om du er av dem som er mer glad i melkesjokolade forteller Blomkvist at det fullt er mulig å endre smakspreferanse over litt tid.

– Hvis du begynner å ta en rute mørk sjokolade i stedet for melkesjokolade vil det ikke gå så lang tid før du plutselig synes den mørke sjokoladen er god og at melkesjokoladen nesten er blitt for søt.

Dessuten mener ernæringsfysiologen at det er lettere å stoppe og spise den mørke sjokoladen, fordi den lyse og søte sjokoladen gjerne forsvinner i gapet før du vet ord av det.

– Hvis du synes den mørke sjokoladen er bitter kan du prøve å ta en usaltet nøtt, for eksempel valnøtt, sammen med sjokoladebiten. Det er en utrolig god kombinasjon som gjør at den mørke sjokoladen smaker mindre bittert. Gi det noen forsøk og jeg kan nesten love deg at du blir glad i den mørke sjokoladen også! Så kan du fortsette å nyte den gode sjokoladesmaken med god samvittighet og få både mineraler, antioksidanter og andre sunne stoffer «på kjøpet».

Matspaner har testet: Tommel opp for sjokoladepudding uten tilsatt sukker

Savner du likevel den gode sjokoladesmaken kan du også prøve deg på noen av sjokoladerettene under:

Skumbollekake med sjokoladeglasur

80 kcal for kakestykke (1/12 av kaken)

Foto: Oppskrift og foto: Margrethe Gausel

Oppskrift på skumbollekake

Sjokoladeis

209 kcal per porsjon

Foto: Bettina Kojan

Oppskrift på sjokoladeis med banan og avokado

Kanskje Norges sunneste sjokoladekake

232 kcal for kakestykke (1/16 av kaken)

Foto: Oppskrift og foto: Hjartrud Høstmælingen

Oppskrift på sjokoladekake

Sunn snickersmuffins

140 kcal per stykk

Foto: Bettina Kojan

Oppskrift på snickersmuffins

Sjokolademousse av blomkål

100 kcal per porsjon

Foto: Bettina Kojan

Oppskrift på sjokolademousse

Artikkelen er oppdatert 22. mai 2020. Tittelen er endret fra «Derfor trenger du ikke kutte ut sjokolde» til «Ja, du kan faktisk spise sjokolade hver dag».
Ingressen er endret fra «Om du ikke klarer, eller ønsker, å kutte sjokoladen helt lønner det seg å passe på hvor ofte, hvor mye og hvilken type sjokolade du spiser, ifølge klinisk ernæringsfysiolog.» til «Ønsker du ikke å kutte ut sjokoladen helt? Det går fint, så lenge du passer på hvor ofte, og hvor mye, ifølge klinisk ernæringsfysiolog.».
Det er også gjort noen mindre endringer i teksten der «god/dårlig samvittighet» er fjernet, da vi mener at man ikke skal få negative følelser for å unne seg ulik type mat, uansett sunnhetsgrad.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her