Kos med god samvittighet: Sunnere vafler til vaffeldagen
Lørdag 25. mars er den store vaffeldagen, hvor det bugner over med vaffeloppskrifter i magasiner, på nett og i sosiale medier.
Har du en god grunnoppskrift, skal det mye til at du trår feil med vafler. Her er triksene som gjør røra sunnere.
Hvitt mel, sukker og fett. Ikke akkurat slankekost. En vaffel i ny og ne er slettes ikke ille, og det er først og fremst hvor mange plater du spiser, altså kaloriinntaket, som vil påvirke vekten din. Når det kommer til sunnhet er det bedre jo grovere, mindre fet og mindre søt vaffelen er. Når du reduserer fett og sukkerinnholdet vil kalorinivået i røren også gå ned. Men pass på, om en sunnere vaffelrøre får deg til å spise flere vafler enn du ville gjort med en originalrøre basert på rømme, helmelk og smør, så går vinninga opp i spinnina. En vaffelplate inneholder mellom 200-300 kcal, derfor bør du begrense deg til en til to plater.
Vi feirer Vaffelen dag, 25. mars med en oppskrift på sunne vafler, som Vektklubb fikk av Stine Åsland, forfatter av boken «Jeg elsker vafler». Les også: Vafler er det nye brødet
Vil du ekperimentere med din egen vaffelrøre kan du gjøre disse sunnere byttetriksene:
ca 10 plater
150 gram hvetemel
125 g grovbakstmel
25 g rugmel
75 g havregryn
2 egg
30 gram sukker eller 2 ss honning
¼ ts salt
1 ss maltekstrakt
5 dl melk
50 gram margarin
Slik gjør du det: Pisk egg, salt og sukker til en luftig blanding. Bland hvetemel, grovbakstmel, rug og havregryn i en bolle. Tilsett vekselvis melblandingen med melken. Smelt margarinen og tilsett røren sammen med maltekstrakten. La røren hvile i minimum ti minutter før du bruker den. En vaffelrøre synes jeg smaker aller best dagen etter den er laget.
En plate gir 217 kcal
Se også: Oppskrift på lavkalorivafler
Med Vektklubbs kalkulator kan du beregne hvor langt du må gå, sykle eller jogge for å å forbrenne en vaffel.
Ny og forbedret tjeneste - dette får du!
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lørdag 25. mars er den store vaffeldagen, hvor det bugner over med vaffeloppskrifter i magasiner, på nett og i sosiale medier.
Nystekte vafler smaker alltid godt. Her får du oppskrift på en sunnere og mer næringsrik vaffelvariant!
Benedicte Engen (24) gjør butikk av norske proteinvafler i New York. Her deler hun sin oppskrift på sunne og smaksrike vafler.
Disse vaflene er like sunne som grovt brød og kan spises hver dag!
Det er lite som frister mer enn nystekte vafler. Best av alt: Disse trenger ikke ødelegge kaloriregnskapet.
– Disse grove vaflene var overraskende gode og lettvinte, sier Vektklubbs matspaner om den nye vaffelmiksen som er laget av svarthavre og består av 100 prosent fullkorn.