TILBEHØRET TELLER: Grove vafler med magert pålegg er ikke mer usunt enn en brødskrive, men putter du rømme, syltetøy, smør og brunost på, så blir det fort en kaloribombe.

Perfekt til kveldsmat: Sunne vafler

Publisert: 2015-03-24 08:16

Har du en god grunnoppskrift, skal det mye til at du trår feil med vafler. Her er triksene som gjør røra sunnere.

Hvitt mel, sukker og fett. Ikke akkurat slankekost. En vaffel i ny og ne er slettes ikke ille, og det er først og fremst hvor mange plater du spiser, altså kaloriinntaket, som vil påvirke vekten din. Når det kommer til sunnhet er det bedre jo grovere, mindre fet og mindre søt vaffelen er. Når du reduserer fett og sukkerinnholdet vil kalorinivået i røren også gå ned. Men pass på, om en sunnere vaffelrøre får deg til å spise flere vafler enn du ville gjort med en originalrøre basert på rømme, helmelk og smør, så går vinninga opp i spinnina. En vaffelplate inneholder mellom 200-300 kcal, derfor bør du begrense deg til en til to plater.

Vi feirer Vaffelen dag, 25. mars med en oppskrift på sunne vafler, som Vektklubb fikk av Stine Åsland, forfatter av boken «Jeg elsker vafler». Les også: Vafler er det nye brødet

Vil du ekperimentere med din egen vaffelrøre kan du gjøre disse sunnere byttetriksene:

  • Deler av det hvite melet kan du enkelt bytte ut med havregryn, sammalt hvete, rugmel, speltmel eller fullkornshvete. Og ikke bare det, forsøk å tilsette litt kli, lin- eller sesamfrø for å gjøre røren mer fiberrik og smakfukk.
  • Reduser sukkermengden, eller bruk andre sukkerkilder som honning, lønnesirup lettere kokosmelk eller most banan.
  • Bytt ut helmelk og rømme med lettere melk, kulturmelk eller andre meieriprodukter som kesam og cottage cheese.
  • Reduser mengden smør eller olje. Lett plantemargarin kan fint benyttes og inneholder halvparten av kalorien til smør.

Sunne og grove vafler:

VÅG Å TENKE NYTT: Prøv spekeskinke og rødløk, røkelaks og salat, kesam og bringebær eller brie, honning og cashew på de sunne vaflene, foreslår vaffelekspert Stine Åsland.

ca 10 plater

150 gram hvetemel
125 g grovbakstmel
25 g rugmel
75 g havregryn
2 egg
30 gram sukker eller 2 ss honning
¼ ts salt
1 ss maltekstrakt
5 dl melk
50 gram margarin

Slik gjør du det: Pisk egg, salt og sukker til en luftig blanding. Bland hvetemel, grovbakstmel, rug og havregryn i en bolle. Tilsett vekselvis melblandingen med melken. Smelt margarinen og tilsett røren sammen med maltekstrakten. La røren hvile i minimum ti minutter før du bruker den. En vaffelrøre synes jeg smaker aller best dagen etter den er laget.

En plate gir 217 kcal

Se også: Oppskrift på lavkalorivafler

Med Vektklubbs kalkulator kan du beregne hvor langt du må gå, sykle eller jogge for å å forbrenne en vaffel.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Dropp regelen om ja- og neimat

Familie-turmat som smaker

Ødelegger helgekosen for vektnedgangen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her