Salat for menn
Skeptisk til salat? Disse vil du elske like høyt som hamburger.
Når du hører ordet <i>salat</i>, tenker du kanskje at det er sunn og mager slankemat, men velger du feil dressing kan kaloriinnholdet tilsvare en burgermeny med pommes frites.
Klassikeren cæsarsalat finnes på de fleste restauranter og det er fort gjort å tenke at dette er det sunneste alternativet på menyen. Blant pastaretter, sandwicher eller pizza er vel den friske salaten et naturlig valg, dersom du vil holde deg på den smale sti.
Cæsarsalat med kylling er lett å like, men kan bli svært kaloririk når salaten i tillegg inneholder en tykk og kremet majonesbasert dressing, sammen med sprøstekt bacon som mange av oss har en svakhet for.
Til og med hurtigmatkjeder serverer sin egen versjon av cæsarsalat. En porsjon cæsarsalat med frityrstekt kylling (en sprø skorpe som skjuler vegetabilsk fett) kan innholde circa 400 kalorier per porsjon, og dette er uten cæsardressingen som i tillegg tilfører circa 150 kalorier per porsjon. Det er lett å la seg lure av tallerkstørrelsen og det kan gjøre det vanskelig å bedømme om porsjonsstørrelsen du får servert på restaurant er riktig for deg. Hvis du teller kalorier, er det lettere å holde oversikt ved å lage maten selv. Og spesielt gunstig er det med tanke på dressingen.
Her får du en mager og mettende oppskrift på salatklassikeren, hvor dressingen er laget med yoghurt:
Ingredienser til dressingen er byttet ut med proteinrik og mager gresk matyoghurt istedenfor eggeplommer, samt at oljemengden er kuttet ned. Her er oppskriften:
Til 4 porsjoner
2 stk kyllingfilet naturell
1 ss olivenolje
2 skiver grovbrød
2 stk romanosalat
4 stk tomat, soltørkede i olje
0,5 stk rødløk
Mager cæsardressing:
2 fedd hvitløk
110 gram matyoghurt gresk type
0,5 stk saft fra sitron
2 filet ansjos
1 ts Dijon sennep
2 ss olivenolje extra virgin
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
15 gram parmesanost, revet
Topping:
15 gram parmesanost, revet
Slik gjør du det: Forvarm ovnen på 180 grader. Kjør hvitløk, matyoghurt, sitronsaft, ansjosfileter, dijonsennep, ekstra virgin olivenolje, salt, pepper og 15 gram revet parmesan i en foodprosessor eller i en blender, til en jevn dressing. Skjær brødskivene i terninger dryss over med litt olje og salt, og stek i ovnen på et stekebrett med bakepapir i ca. 10 minutter eller til de er gyldne. Gjennomstek kyllingfiletene med olje, salt og pepper i en varm panne og skjær i store strimler. Kutt opp romanosalat i store biter, skjær rødløk og tørkede tomater i strimler. Legg opp salaten med grove brødkrutonger, dryss dressing over og revet parmesanost.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Hjemmelaget kyllingburger med mango- og chilisalsa
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Skeptisk til salat? Disse vil du elske like høyt som hamburger.
Syns du salat virker kjedelig og smakløst? Da bør du prøve noen nye varianter.
Du kan lage den lekreste siderett med bare én grønnsak – spar både tid, penger og kalorier!
For nå har grillmaten kanskje regjert middagstallerkenene nok i sommer?
Ikke et vondt ord om pastafavoritten, men av og til kan det være deilig å prøve noe nytt!
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.