SUNN STØTTE: Det er lettere å legge om til en sunnere livsstil om familien eller kjæresten spiser samme, sunne middagsmat som deg.

Salat for menn

Publisert: 2015-06-05 02:30

Skeptisk til salat? Disse vil du elske like høyt som hamburger.

Matblogger og fast bidragsyter til Vektklubb.no, Nussara Guldberg.

Forskning har slått det fast: Menn spiser ikke grønnsaker for sin egen del, men for husfredens skyld.

I en studie fra University of Michigan fra 2012, kunne forskere bevise at menn spiser grønnsaker og annen sunn mat om de får det servert av konene sine. Men de liker det ikke særlig godt.

Da er det kanskje ikke så rart om den mannlige delen av husstanden rynker litt på nesen når det er salat til middag. Spesielt ikke om «salat» er ensbetydende med grønne blader, tomat, agurk og kald kylling. Hva om salaten fikk en oppfriskning, som gjorde den til et attraktivt måltid for selv den mest burgerelskende mann?

Nussara Guldberg skriver bloggen Just Another Food Story. Vektklubb har gitt henne utfordringen med å komponere fem oppskrifter på salater som skal smake godt, mette skikkelig, og attpåtil være full av sunne ingredienser. – Disse oppskriftene er testet på min egen samboer. Han er en sportsglad type som liker burgere, og han blir vanligvis ikke så veldig glad når jeg sier at det er salat til middag. Han prøvde alle disse, og syntes de var kjempegode, ler Nussara.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Biff og bacon

I oppskriftene finner du godsaker som biff, bacon, poteter, nøtter og ost. Dette er ikke fy-mat, selv om du prøver å gå ned i vekt eller vil holde vekta. Biffkjøtt kan være riktig så magert, mens potet er en mager grønnsak full av blant annet vitamin C.

– I alle oppskriftene er det godt med proteiner og sunt fett. De skal også ta kort tid å tilberede, og krever minimalt med kutting. Kutt bitene i munnfuller, slik at det ser litt massivt ut, sier Nussara.

Tenk på hvilke smaker du liker. Er du glad i å grille? Velg BBQ-marinade på kjøttet. Liker du pizza? Ha kjøtt, tomater og ost i salaten din. – Smaken er viktig, og derfor er dressingen veldig viktig. Ha ingredienser i dressingen som smaker mye, som chili, sennep eller peanøttsmør, sier Nussara.

Dyriske menn

Menn spiser for mye kjøtt, og har godt av et ekstra salatmåltid om dagen, mener klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Tine Mejlbo Sundfør.

– Gjennomsnittsmannen spiser tusen gram kjøtt i uken. Den anbefalte mengden er maksimalt femhundre. Fra gammelt av er mannen assosiert med kjøtt og det dyriske. Tidligere hadde menn også mer kroppsarbeid enn kvinner. Nå er det ingen grunn til at det fortsatt skal henge ved, sier Sundfør.

Hun nevner en rekke gode grunner til at grønnsakene burde spises med glede.

– De inneholder fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Samtidig fortrenger de litt av det andre på tallerken, slik at du spiser mindre av eksempelvis kjøttet. Grønnsaker har også stort volum, som vil gi magesekken et strekk, og sende signaler til hjernen om at du har fått mat, forklarer hun.

Mat for begge

Sundfør poengterer at salaten må inneholde både proteiner og fett for å være et måltid i seg selv, men grønnsakene skal absolutt ikke utelates. Og disse kan også smake godt. Bakte rotfrukter blandet med kald grønnsalat gjør med en gang smaksopplevelsen mer spennende.

– Min erfaring fra klinikken, er at menn liker varme grønnsaker bedre enn kalde. Blander du varme og kalde ingredienser, får du en såkalt lun salat, sier Sundfør.

Vil du helst ha litt brød til? Kutt grovbrød i store biter. Ha over knust hvitløk og bittelitt olje, før du rister dem i ovnen til de er sprø og gyldne. Vips, så har du sunne og digge krutonger til salaten din.

– En mettende, smakfull salat er et kjempegodt middagsalternativ for at begge i parforholdet skal bli fornøyd! sier Nussara.

Vegetarsalat med søtpotet, granateple og feta

Vegetarsalat.

Ca 492 kcal pr porsjon

150 gram grønnkål, ferdigkuttet

1 stk søtpotet

1 porsjon byggryn, kokt

0,5 stk granateple

1 ss pinjekjerner

70 gram fetaost

3 ss sitronsaft, ferskpresset

1 ts honning

2 ss olivenolje

Salt og pepper

Slik gjør du det: Skrell søtpoteten. Kutt den i store biter, dryss olje over og stek i ovnen på 225 grader i 20 min, eller til de er møre. Kok byggryn etter anvisning og avkjøl. Massér grønnkål med 1/2 ss olje og legg opp salaten med, byggryn, søtpotet, granateple, pinjekjerner og fetaost. Bland sammen honning, sitronsaft, salt og pepper, og hell over salaten.
Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften her.

Biffsalat med ruccula og brekkbønner

Biffsalat.

Ca 503 kcal per porsjon

350 gram ytrefilet av okse

300 gram poteter, kokt

50 gram ruccula mix

150 gram brekkbønner

2 ss olivenolje extra virgin

1 fedd hvitløk

1 ts Dijon-sennep

0,5 ts salt

0,5 stk sitron

En klype pepper

1 ss smør, usaltet 80 % fett

Slik gjør du: Stek biffen i 2-3 minutter på hver side og la den avkjøles i 1-2 minutter før du skjærer den i passe tykke skiver. Kok potetene, og legg brekkbønner i kokevannet like før potetene er ferdige. Bønnene trenger ikke mer enn et par minutter i vannet. Bland hakket hvitløk, olje, sitronsaft, dijonsennep, salt og pepper til en jevn dressing. Bland alle ingrediensene og dryss over med dressing til slutt.
Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften her.

Brokkolisalat med bacon og blåmuggost

Brokkolisalat.

Ca 557 kcal per porsjon

150 gram bacon

250 gram romanosalat

150 gram brokkoli, kuttet i munnfullstore biter

40 gram blåmuggost

2 ss honning

3 ss rødvinseddik

0,25 stk rødløk

30 gram valnøtter

Slik gjør du: Stek bacon sprøtt. Kok brokkolien i lettsaltet vann i 2-3 minutter og avkjøl.

Kutt romanosalat i store biter og kutt rødløken i syltynne strimler. Bland honning og rødvinseddik godt sammen til en dressing. Legg opp alle ingrediensene og ha på dressing.
Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften her.

Kyllingsalat med spicy peanøttsaus

Kyllingsalat.

Ca 357 kcal per porsjon

2 stk kyllingfilet

75 gram sukkererter

150 gram agurk

1 stk vårløk

2 ss koriander, frisk

170 gram rødkål

2 ss peanøttsmør

1 dl vann

1 ss fiskesaus

1 ss limejuice, ferskpresset

0,5 stk chili, frisk

1 ss olivenolje

1 ts chilipasta (sambal oelek)

Slik gjør du: Gjennomstek kyllingfiletene i en varm panne med olje. Skjær rødkål i strimler og kutt sukkererter, agurk, vårløk og chili i biter. Kok opp vann i en liten kjele, tilsett peanøttsmør og rør til det har blandet seg. Ha i sambal olek, fiskesaus og limesaft. Legg opp alle ingrediensene til salaten og dryss spicy peanøttsaus over. Pynt med frisk koriander.
Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften her.

Laksesalat med chili- og sennepsdressing

Laksesalat.

Ca 514 kcal per porsjon

250 gram laks, varmrøkt

10 stk asparges, grønn

1 pose baby leaf mix, salatblanding

4 stk reddik

400 gram poteter, kokt

2 ss olivenolje extra virgin

1 ts sennep, grov

2 ss sitronsaft, ferskpresset

0,5 stk chili, frisk

0,5 ts pepper

Slik gjør du: Kok potetene, og legg aspargesene i kokevannet like før potetene er ferdige. Asparges trenger ikke mer enn et par minutter i vannet. Legg dem rett over i kaldt vann. Kutt reddik og laks i passe store biter. Bland olivenolje, sitronsaft, grov sennep og chili til en dressing.

Legg opp salaten og dryss dressing over.
Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften her.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Slik blir du 10 kilo lettere på 10 uker

Sov deg ned i vekt

Bygg muskler hjemme - med eller uten vekter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her