PORSJONSKONTROLL: Du kan spise alt, men ikke alltid. Glem tanken om alt eller ingenting, det er greit å unne seg et lite kakestykke i fornuftig størrelse på morsdagen.
PORSJONSKONTROLL: Du kan spise alt, men ikke alltid. Glem tanken om alt eller ingenting, det er greit å unne seg et lite kakestykke i fornuftig størrelse på morsdagen. Foto: Fredrik Solstad / VG

Litt sunnere morsdagskaker

Elisabeth Stigum
Publisert: 2014-02-07 13:02

På søndag hedrer vi landets mødre!

Andre søndag i februar feirer vi morsdag. Dette er blitt en familiedag der mor gjerne vartes opp med kake, blomster og gaver.

Her gir vi deg et knippe kakeforslag som er litt sunnere enn den tradisjonelle bløtkaken.

Sunnere ostekake

Oppskrift og foto: Melk.no - Opplysningskontoret for meieriprodukter
Oppskrift og foto: Melk.no - Opplysningskontoret for meieriprodukter


Tradisjonelle ostekaker med kjeksbunn er ofte svært kaloririke. Ved å lage ostefyll av cottage cheese og skogsbæryoghurt, og ristede havregryn i bunn, blir dette et smalere kakevalg.

Kakekalorier: Et stykke på cirka 100 gram (1/12 av kaken) gir 190 kcal.

Til 12 kakestykker

2,5 dl Havregryn
1 plate Kokesjokolade
1 Pakke Gelepulver med bringebærsmak
300 gram Cottage cheese
1 Beger
5 dl Yoghurt skogsbær

Slik gjør du det: Rist havregryn i tørr stekepanne til de er sprø.
Smelt sjokoladen i vannbad og rør den sammen med havregrynene. Klem massen ut i en 24 cm springform. Dekk gjerne bunnen med bakepapir, da er kaken lettere å få ut av formen.
Lag gele med halv vannmengde. Avkjøl den, men pass på at den ikke stivner.
Mos cottage cheesen så den blir glatt og rør den sammen med yoghurten. Rør inn geleen og la det stå til det tykner. Hell ostemassen over havregrynsbunnen i formen, og la kaken stå i kjøleskap til den stivner. Pynt med sesongens friske bær.

Lagre oppskriften( kun VK-medlemmer)

Gulrotkake med ostekrem

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Gulrot har en naturlig sødme som gjør seg godt i kake. Det finnes mange måter å gjøre gulrotkaken sunnere på; du kan bytte ut deler av hvetemelet med havregryn eller fullkornshvetemel, du kan øke mengden gulrot, bytte ut olje med kesam og ostekremen kan lages med melis av kunstig søtstoff.

Kakekalorier: Et stykke på 80 gram (1/12 av en langpanne) gir 220 kcal.

4 stk Egg
2,5 dl Sukker
3,5 dl Hvetemel
3 ts Kanel
2 ts Natron
0,5 ts Salt
1 ts Vaniljesukker
1 dl Olje
4 dl Gulrot, fint revet

Ostekrem:
150 gram Philadelphia light
75 gram Melis
1 ts Vaniljesukker

Slik gjør du det: Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
Bland mel, kanel, natron, salt og vaniljesukker. Ha melblandingen i eggedosisen vekselvis med oljen. Rør forsiktig inn skrelte, revne gulrøtter.
Fordel røren i en liten, bakepapirkledd langpanne og stek kaken på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Ostekrem: Rør sammen kremost, melis og vaniljesukker til det får smørbar konsistens. Bre ostekremen over kaken. Skjær den i firkanter og punt gjerne med revet gulrot.

Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)

Opp-ned banankake

Oppskrift og foto: Stine Haslestad / Bakekona.blogg.no
Oppskrift og foto: Stine Haslestad / Bakekona.blogg.no

Denne oppskriften fra tidligere Vektklubb-medlem og matblogger «Bakekona» er både glutenfri og inneholder ikke tilsatt sukker. Oppskriften rekker til to og fyller en liten springform på 12 cm. Bananen gir naturlig sødme gjør kaken svært saftig. Toppingen lages av mager gresk yoghurt og sukkerfri sirup, eller honning om du heller foretrekker det.

Kakekalorier: Et stykke på 150 gram (1/2 av kaken) gir kun 150 kcal.

1 stk Banan
50 gram kakemix, tørr (Funksjonell mat)
1 ts Sukrin gold
60 gram Kesam, mager
1 stk eggehvite

Topping:
2 ss Gresk yoghurt naturell, 5 % fett
1 ts Pancake syrup (Walden Farms) eller honning om du foretrekker det

Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 175 grader. Bland sammen kakemiksen, sukrin gold, mager kesam og eggehvite.
Bruk en liten springform på ca 12 cm. Skjær biter av en banan på ca 1/2 cm tykkelse og dekk bunnen av formen. Hell så røren over bananen.
Stek midt i ovnen i 12-17 minutter, avhengig av tykkelse Er du usikker så stikker du bare en kakepinne eller kniv i midten - og da skal det ikke sette seg fast røre.
Avkjøle litt før du vender den med bunnen opp på et fat.

Lagre oppskriften (kun VK-medlemmer)

Eplekake med cottage cheese

Oppskrift: Marianne Hayes Antonsen fra Melk.no.
Oppskrift: Marianne Hayes Antonsen fra Melk.no. Foto: Magnar Kirknes / VG

Det er mulig å lage sunne fristelser uten fete meieriprodukter. I denne kaken har vi brukt melk og cottage cheese i stedet for smør. Det gjør kaken saftig og rik på protein. En langpanne rekker til seks store porsjoner.

Kakekalorier: Et stykke på 165 gram (1/6) gir 195 kcal.

2 stk Egg
50 gram Sukker (litt i underkant av en dl)
1 dl Lettmelk
1 ts Kanel
2 ss Hvetemel
300 gram Cottage cheese
3 stk Eple
2 ss mandler, hakkede
0,5 dl Rosiner

Slik gjør du det: Visp sammen egg, sukker, kanel, melk og hvetemel. Rør inn cottage cheese. Hell røren i en smurt ildfast form.
Skrell og del eplene i båter. Legg dem på toppen av røren. Dryss over hakkede mandler.
Stekes midt i ovnen ved 175 ºC i 40 minutter. Når det er ca 5 minutter igjen av steketiden drysses rosinene over.
Serveres lunken med kesam, vaniljesaus eller pisket, lett dessertfløte.

Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)

Sunn sjokolademousse

Oppskrift og foto: Julie Ilona Balas / Godt.no
Oppskrift og foto: Julie Ilona Balas / Godt.no

Dette er en spennenede mousse laget av modne bananer, avokado, presset appelsinsaft, og kakaopulvel. Kjør alt i en blender og la den stivne i kjøleskapet. Enkelt og godt! Oppskriften rekker til fire.

Kakekalorier: En porsjon på 150 gram (1/4) gir 230 kcal.

2 stk Avokado
godt modne
2 stk Banan små, modne
1 ss Olivenolje extra virgin
3 ss Kakaopulver
1 klype havsalt
0,5 stk Appelsin

Slik gjør du det: Bland alt sammen i en blender og kjør til du har en jevn masse. Så enkelt er det faktisk.
Om du vil spise sjokolademoussen med en gang kan det være lurt å ha oppi et par isbiter så blir den kald med en gang. Hvis du har god tid kan den avkjøles i kjøleskap.

Lagre oppskriften (kun VK-medlemmer)

Sjokoladekake med kesam

Foto: Nina Bugge Øyen / VG


Det er vanskelig å gjøre sjokoladekake sunn og mager, men ved å bytte ut smøret med kesam er i hvert fall noen kalorier spart og fett mengden redusert. For energitett mat kan du heller redusere størrelsen på kakestykket, spise sakte og nyte hver munnfull.

Kakekalorier: Et stykke på 70 gram (1/12 av kaken) gir 175 kcal.

3 stk egg
2 dl sukker
1 dl hvetemel
0,5 ts bakepulver
0,75 dl kakaopulver
2 ts vaniljesukker
2 krm salt
3 dl kesam, orginal

2 ss appelsinskall

50 gram valnøtter

Slik gjør du det: Visp egg og sukker til luftig eggedosis.
Bland mel med bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og bland forsiktig i eggedosisen.
Rør inn kesam, revet lime / appelsinskall (godt skrubbet) og hakkede nøtter.
Hell røren i smurt form, ca. 24 cm diameter og stek kaken ved 200 grader i ca. 30 min. Avkjøl kaken og dryss gjerne på litt melis ved servering.

Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Sunne fristelser uten fete meieriprodukter

Dessertmagen sitter i hodet

Slik ser 150 kcal ut

Ikke drikk deg tykk

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her